Kiracılar bazen kira ödemesini maddi sıkıntılar nedeniyle gününde gerçekleştiremeyebiliyor. Haliyle geciken kira ödemesi, ev sahibi ve kiracının arasını açıyor ve anlaşmazlıklar baş gösteriyor. Ödemeler aksadığı takdirde ev sahiplerinin yasal yollara başvurma hakları bulunuyor. Bu haklarını kullanmaları halinde, icra müdürlüklerinden kiracılara tebligat gönderiliyor. Bu durumda kiracıların yasal hakları nelerdir?
KİRACI BORCU ÖDEDİĞİ TAKDİRDE SORUN ÇÖZÜLÜYOR
Denizli'de çalışan emlak esnafından aldığımız bilgiye göre, kiracı kira ödemesini geciktirmiş ve ev sahibi de kiracıdan alacağını tahsil etmek için yasal yola başvurmuşsa, kiracının yapabileceği tek işlem borcu ödemektir. Gelen tebligatta kiracıya 30 gün süre verileceğini bildiren esnaf, bu 30 gün içerisinde borcun ödenmesi gerektiğini bildirdi. Kiracı süre içerisinde borcunu öderse mesele kapanır. Ancak yasal süre aşılırsa o zaman farklı bir boyuta geçiş yapılır.
KİRACI TEBLİGATLA BİLDİRİLEN BORCA İTİRAZ EDEBİLİR
Kiracıya gelen tebligat sonrasında 7 gün içerisinde borca itiraz edebilir. Bu itiraz varsayalım ödediğiniz bir kiranın ödenmediği iddia edildiği için yapılır. Kiracı kira borcunu ödediğini iddia ederek, 7 gün içerisinde ilgili icra müdürlüğüne itiraz ederse icra işlemi durdurulur. Bunun sonrasında ise ev sahibi bir sonraki yasal aşamaya geçmek durumunda kalır.
EV SAHİBİ KİRACIYI MAHKEMEYE VEREREK HAKKINI ALMAYA ÇALIŞIR
İcra müdürlüğünden sonuç alamayan ev sahipleri son olarak mahkeme üzerinden işi çözmeye çalışır. Bu durumda önce arabulucu aşaması geçilmelidir. Bu süreçte tarafların anlaşamayacağı idrak edilirse ev sahibi tahliye talepli olarak kiracıyı dava eder. Bu dava açıldıktan sonra kiracının yapabileceği tek şey mahkemeye giderek savunma yapmak olur ama o da kira borcundan dolayı pek etkili olmayacaktır. Mahkeme uzun sürse dahi kiracı hakkında evden tahliye kararı çıkar. Ayrıca kiracı ödemediği kiraları yasal faizi ile ödemek zorunda kalır.