Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, "Zeytinde ve zeytinyağında , sezonun en verimsiz dönemini yaşıyoruz. . Geçen yıl 400 bin ton zeytinyağı üretilirken bu sene Türkiye'de 179 bin ton zeytinyağı bekleniyor. Temmuz ayından itibaren dökme zeytin ve zeytinyağı ihracatı durdurulsa da rekoltedeki artış ve artan maliyetler fiyatları düşürmeye yetmedi. Üretici kanadında zeytinyağı fiyatlarının önümüzdeki dönem daha da artacaktır.
'ZEYTİNYAĞI DÜNYADA ULAŞILMASI ZORLAŞAN BİR ÜRÜN'
Gemici, “İspanya Fransa gibi ülkeler bile zeytin ithalatına başladı bu nedenle küresel bir zeytin sorunu var, sadece bizim ülkemizde değil dünyada ulaşılması zor bir ürün haline geldi. Buda fiyatlara yansıyor. Zeytinde en verimsiz dönemi yaşıyoruz. Sofralık zeytinde de aynı oranda düşüş var. Şu anda tesisler ortalama yüzde 5 kapasite ile çalışıyor. Eldeki ürünün azlığı ve dünyadaki talebin yükselişi nedeniyle fiyatlar yüksek seyrediyor.. Bu iklim hayra alamet değil. Karasal iklime döndük. Dünyada kuraklık var. Bundan sonrasına da çok olumlu bakmıyorum. Zeytin fiyatı 400 lirayı bulur.”
'TARİŞ’İN FİYATLARI PİYASAYI KİLİTLEDİ'
Gemici, “Avrupa’da tüketimin düşmesi fiyatları geriye çekti. Ülkemizde TARİŞ’in 0.3 asit oranlı yağa 295 TL gibi bir fiyat açıklaması, piyasada suni bir beklenti oluşmasını sağladı. Ama TARİŞ’in bu fiyatlar ile yapacağı alım miktarı çok az. Üstelik bunun için üreticinin ne kadar satacağını öncesinde TARİŞ’e beyan etmesi gerekiyor, kapısına gelen her üreticiden bu kalitede zeytinyağı almıyor. Bu da piyasada sağlıklı bir fiyat oluşmasını engelliyor. Bir yanda asit oranlı yağını 295 liraya satmaya çalışan üretici, diğer yanda 220 liradan natürel birinci sınıf yağ almaya çalışan ihracatçı var. Zeytinyağı piyasası neredeyse kitlenmiş durumda.” diye konuştu.