Obezitenin Türkiye’de giderek artan sağlık sorunlarından biri olması herkesi endişelendirirken, uzmanlar obeziteyi özellikle yoksullar arasında görülen bir rahatsızlık olarak değerlendirdi.
Türk Tabipler Birliği’nin (TTB) yaptığı açıklamada, özellikle merkez kapitalist ülkelerde obezite oranının yoksullar arasında arttığı belirtildi. Karbonhidrat odaklı beslenme kültüründen sınıfsal eşitsizliğe kadar birçok konunun etken olduğunu bildiren TTB, “Karbonhidrat odaklı beslenme kültürü, sınıfsal eşitsizlikler ve sömürünün her alanda yaygınlaşması, insanların çalışma koşullarının gittikçe kötüleşmesi ve yaşam tarzlarının düzensizleşmesiyle dengesiz beslenmeleri obezitenin yaygınlaşmasında önemlidir. Sağlıklı beslenmenin ekonomik açıdan da yükünün ağırlaşması nedeniyle toplum daha kolay ulaşabildiği fazla kalorili, işlenmiş ve sağlıksız gıdaları kısa zaman içerisinde tüketmeye yönelmektedir” dedi.
Denizli’de Obezite Oranı Kaç?
Denizli İl Sağlık Müdürlüğü, Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Birimi’nden alınan bilgilere göre 4 yılda bir yapılan bölgesel oranlamalara göre, son veriler 2022 yılından kalanlar.
2022 yılı Denizli verilerine göre 15 yaş ve üstü bireylerde obezite ile mücadele eden birey oranı yüzde 20,2 olarak açıklandı.
Cinsiyet ayrımına bakıldığında ise yine 2022 yılı verilerine göre, Denizli’de yaşayan kadınların yüzde 23.6’sı obeziteye sahip. Yüzde 30.9’u ise fazla kilolu.
Denizli’de yaşayan erkeklerin ise yüzde 16.8’i obez iken yüzde 40,4’ü fazla kilolu olarak açıklandı.
Bir sonraki verilerin hesaplanma tarihine kadar dikkat edilmezse obezitenin Denizli’de büyük bir sorun olarak kendini göstermesi ön görülüyor.