Denizli’nin önemli ilçelerinden biri olan Çivril, tarihi ve kültürel yapısı ile Türk tarihinde önemli bir yere sahip. Çivril’de yapılan kazılarda milattan önce 4000’li yıllara ait kalıntılara rastlanmıştı. Bu kalıntılar ışığında yapılan araştırmalarda, ilçenin yaklaşık 6000 yıllık bir geçmişinin olduğu ortaya çıktı.
Günlük hayatımızda duymaya pek alışkın olmadığımız “Çivril” kelimesi nereden geliyor? Anlamı nedir? İlçesinin adını kim koymuş? Çivril’de ilk kim yaşamış? Çivril’in tarihi ve kültürel yapısını kısaca anlatmaya çalıştık..
Çivril, adını ilk kez Miryokefolon Muharebesi’ni anlatan Bizans Belgelerinde önümüze çıkıyor. 12. Yüzyıldan kalma bu belgelerde Çivril’in adı “Tribritzi” yada Latin yazılımı ile "Cyybrilcimani" olarak geçiyor. Çivril adı Selçuklu döneminde Anadolu’ya göçen Çağatay Türklerinin kullandığı, Çağatay Türkçesine aittir. Anlamı ise “suyu bol olan yer”, “sulak yer”dir.
Bir başka düşünceye göre İlçenin adı, Türklerin Anadolu’ya yerleştikleri günlerde yöreye gelen ordu birliklerinin bir başka yerde mola vermek üzere geriye döndürülmesi amacıyla verilen “ÇEVRİL” komutundan geldiği söylenmektedir.
Çivril’e M.Ö.4000 Yılında Yerleşmeye Başlamışlar
Çivril İlçesi’ndeki ilk yerleşimler Beycesultan Höyüğündeki yerleşme ile başladı. Ankara İngiliz Arkeolojisi Enstitüsü, 1954-1959 yıllarında burada yaptığı kazılarda M.Ö.4000 yıllarına ait kalıntılar buldu. Buluntuların ışığında Çivril’in 6000 yıllık bir tarihinin olduğunu ortaya çıkarıyor.
Beycesultan Höyüğünün bilinen ilk sakinleri Arzawa'lardır. MÖ 2000 - 1680 yılları arasında hüküm süren Arzawa'lardan sonra sırayla Hititler'in, Frigler'in, Kimmerler'in, Lidya, Pers, Makedonya Krallığı, Seleskos Krallığı, Bergama Krallığı, Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Büyük Selçuklu ve Anadolu Selçuklu dönemlerini yaşamıştır. Daha sonra ise Sahib Ataoğulları ve Germiyanoğulları Beyliği dönemlerini yaşayan Çivril, Moğol işgalinden sonra Osmanlı egemenliğine girer.
Çivril Denizli’den Önce Afyon’a Bağlı Bir İlçeydi
Çivril, 1908’de Dinara bağlandı, 1910’da ise Dinardan ayrılıp Afyonkarahisar’a bağlandı. 1925 yılına kadar Afyonkarahisar’ bağlı olan Çivril, daha sonra Denizli’ye bağlanmıştır. 1953 yılına kadar Uşak’a bağlı olan Karabedirler Köyü, daha sonra Denizli’ye bağlamış ve Çivril İlçesi’nin bir köyü olmuştur.
Savaş’ta Çivril’in Yeri Ve Önemi
Çivril, Miryokefolan Savaşına ve Kurtuluş Savansında önemli yere sahip bir ilçedir. Miryokefelon Savası bu bölgede kazanıldı, Kurtuluş Savaşı boyunca 2 kez işgale uğrayan Çivril, Yunanlıların geri çekilmesi ile işgalden kurtuldu.
Çivril 1921 yılı Şubat ayının ilk haftası itibariyle Yunanlıların işgaline uğramıştır. Yunanlılar 9 gün Çivril'de kalmışlar. Türk alayının Çivril'e gelmesiyle Yunanlılar Çivril’i boşaltmışlardır.
14 Nisan 1921'de ikinci kez Çivril Yunanlılar tarafından işgal edilmiştir. Yunanlılar, bu işgallerini 30 Ağustos 1922 tarihine kadar sürdürmüşlerdir . Yunanlıların Çivril'den kaçış tarihi, İlçede hem kurtuluş günü hem de Zafer bayramı olarak kutlanmaktadır.
Kış Ayında Işıklı Gölü
Işıklı Gölü ve Akdağ
Işıklı Gölü ve Akdağ
Işıklı Mahallesi
Akdağ Yaylası
Işıklı Mahallesi
Bu cikleti hatırlayan var mı?