Denizli’nin Çivril İlçesi, kent merkezine 102 kilometre uzaklıkta, geniş verimli toprakları ile dikkatleri üzerine çeken bir ilçedir. İlçe sulak arazisi ile pek çok bitki türüne ev sahipliği yapıyor. İlçede milattan önce 4000 yıllarından itibaren yerleşim yeri olarak kullanılıyor ve verimli topraklarında tarım, hayvancılık yapılıyor.
Elması ile meşhur Çivril’de her yıl Elma Festivali yapılıyor. Çivril’i ziyaret etmek isteyen turistlerin ilçede gezebileceği noktaları sizler için derledik..
Işıklı Gölü
Çivril ilçe merkezine yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta bulunan Işıklı Gölü, Büyük Menderes Nehrinin bir uzantısıdır. Ücretsiz olarak ziyaret edebileceğiniz göl tatlı su kaynağıdır. Bu nedenle gölde ilçeye özgü Dişli Balık adında balık türü yaşar. Göl pek çok balık türüne ev sahipliği yapar. Göl çevresinde bulunan restoranlarda bu balığın tadına bakmak mümkün. Ayrıca, özellikle göç döneminde pek çok kuş türünün de uğrak noktası olan Işıklı Gölü, kuş gözlemcilerin de vazgeçilmez noktalarından biridir.
Işıklı Gölü’nde Haziran ayında Nilüfer çiçekleri açar ve gölde yeşil, mavi ve beyazın buluştuğu muhteşem görüntü ortaya çıkıyor. Ağustos ayında Nilüfer çiçeklerinin mevsiminin bitmesi ile birlikte kayık turları da sona eriyor. Nilüfer çiçeklerinin açması ile birlikte bu muhteşem görüntüyü görmek isteyen ziyaretçiler, kayıklar ile gölde keyifli vakit geçirebilirler. İlçede Nilüfer Festivali düzenlenmeye başladı. Yoğun ilgi gören festivalin önümüzdeki yıllarda da yapılması bekleniyor.
Gümüşsu Şelalesi
İlçeye bağlı Homa günümüzdeki adıyla Gümüşsu Mahallesi’nde bulunan Gümüşsu Şelalesi, yaz kız aşan serin suları ile görenleri kendine hayran bırakıyor. Yaklaşık 30 metre yüksekliğindeki şelaleden akan sular içilebilir tatlı sudur. Mahalle, Akdağ eteklerinde bulunur, özellikle yağmurlu havalarda kendinizi Karadeniz bölgesinde bir köyde gibi hissedebilirsiniz.
Akdağ Tabiat Parkı
Çivril İlçesi ile Afyonkarahisar sınırlarında bulunan Akdağ Tabiat Parkı, Çivril İlçe Merkezine 66 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Park içerinde gölet, konaklama alanları, kamp alanları, karavan alanları, piknik alanları, restoran bulunuyor. Akdağ Tabiat Parkı, 7 gün 24 saat açık ve giriş ücretleri oldukça uygun.
Doğanın tam ortasında bulunan bu parkta doğal yaşamı gözlemlemek de mümkün. Yılkı atlarının serbestçe dolaştığı Akdağ’da, geyiklerle karşılaşma olasılığınız oldukça yüksek.
Akdağ Tabiat Parkı, Resmi Gazete’de yayınlanan karar ile Milli Park ilan edildi.
Tokatlı Kanyonu
Çivril İlçesi Merkezine 66 kilometre uzaklıkta bulunan Tokatlı Kanyonu, Akdağ Tabiat Parkı içinde bulunur. Ziyaretçiler sık ve sivri kayalar arasında yürüyüş yapabilirler. Kanyonun bazı noktalarından yürüyerek, bazı noktalarından tırmanarak, bazı yerlerinden ise derinliği 1,5 metreyi aşan serin sular içinde yüzerek geçilebilir. Kanyonun, 1,5 metre genişliğindeki, en dar yerinde gökyüzü hiç görünmemektedir. Bunun sebebi, 25 metre yukarıda, büyük bir kaya parçasının tepeden düşerek ve kayaların arasına sıkışmış olmasıdır.
Beycesultan Höyüğü
Çivril İlçesi sınırları içinde bulunan Beycesultan Höyüğü tarihi ve kültürel açıdan oldukça önemli bir yere sahiptir. Höyükte yapılan kazı çalışmalarında milattan önce 4000’li yılara ait kalıntılara rastlandı. Bu çalışmalarda Çivril’in yaklaşık 6000 yıllık bir tarihe sahip olduğu tahmin ediyor. Bunla birlikte Çivril’de ilk yerleşim yerinin Beycesultan Höyüğü olduğu varsayılıyor. Yürütülen kazı çalışmalarında Selçuklu, Bizans, Geç ve Orta Tunç Çağı’na ait tabakalar açığa çıkarılmıştır. Beycesultan Höyüğünün en geç kültürel dönemini temsil etmektedir.
Beycesultan Türbesi
Çivril ilçesi sınırları içerisinde bulunan Beycesultan Höyüğü üzerinde yer alan Beycesultan Türbesi, Anadolu’da Türk kültürünün gelişmesinde ve Anadolu’nun iskan edilmesinde önemli payı bulunan Türk dervişi Beyce Sultan adına inşa edilmiştir. Beyce Sultan 13. Yüzyılın ikinci yarısı ile 14. Yüzyılın ilk çeyreği arasında Çivril ve çevresinde yaşamıştır. Bölgenin fethedilmesinde ve Bizans’a karşı savunulmasında da önemli rol üstlenmiş ve yöre halkının itibarını ve saygınlığını kazanmıştır. Türbe Selçuklu mimari tarzını yansıtıyor, sekizgen planlı olarak inşa edilmiş bir yapıya sahiptir. Yapının kubbesi tuğladan yapılmış ve sıvalıdır. Türbenin kitabesi ise bulunmamaktadır.
Işıklı Akgöz Doğal Su Kaynağı
Çivril Merkeze 10 kilometre uzaklıkta bulunan Işıklı Mahallesi’nde yer alan bir su kaynağıdır. Işıklı Akgöz, bölgede bulunan bir su kaynağından çıkan suların oluşturduğu bir su kaynağıdır. Işıklı Akgöz’ün bulunduğu bölge Millet Bahçesi yapılması kararının ardından çalışmalar başladı. Yapımı ise halen sürüyor.
Çivril Eumania Antik Kenti
Işıklı Mahallesi’nde bulunan bu alan Akgöz etrafında yer alan bir bölgedir. Günümüzdeki adıyla Sarıbaba Tepesi’nde atik döneme ait birçok eser bulunur. Bu antik kentin bir tıp merkezi olarak kullanıldığı ve hem tedavi hem de eğitim verildiği bilinmektedir. Kent, Bergama Kralı 2. Eumenes adına kurulmuştur ve Bizans Dönemi’nde kale olarak kullanılmıştır. Bu alanda ele geçirilen eserlerin birçoğu müzelerde sergilenmektedir ve bazıları burada, açık bir şekilde sergilenmektedir.
İğdir Çamlığı
İlçeye Bağlı İğdir Mahallesinde 150 dönümlük geniş bir arazide oluşan ağaçlık tepedir. Bu tepe üzerinden İlçe merkezi, Akdağ, Işıklı Gölü izlenebilir. Çivril Bölgesi ova olduğu için araziler rahatlıkla görünebilir.
Dedeköy Cami
Emirhisar Mahallesinde bulunan tarihi Dedeköy Cami, yapımına dair herhangi bir kayıt bulunamamıştır. Fakat mimarisi ve kullanılan malzemeler incelendiğinde 13. veya 14. yüzyılda yapılmış olduğu tahmin edilmektedir. Cami, kare planlı bir şekilde inşa edilmiş ve yapımında tuğla ile taş kullanılmıştır. Duvarlarında taş, kubbe kısmında ise tuğla kullanılmıştır. Caminin minaresinin girişi caminin içindedir.
Caminin birçok yerindeki işleme ve süslemeleri silinmiştir. Günümüzde kullanılmaya devam eden bu cami, tarihi yapılara ve mimariye ilgisi olan birçok turistin ilgisini geçiyor.
Özdemirci Balbal Mezarlığı
Çivril’in tarihteki yerini ve önemini destekleyecek bir diğer bulgu ise, Özdemirci Mezarlığı. Özdemirci Mezarlığı’nı bu kadar önemli kılan şey ise, mezar taşlarının ‘balbal’lardan oluşması. Balballar, Eski Türk Toplumlarında ölen kişileri anmak için dikilen taşlardır.
Serbanşah Camii
Serbanşah Camii Hicri 1298, Miladi 1882 tarihinde yapılmıştır. Caminin giriş kapısı üzerinde bulunan kitabesi üzerinde Ömer Ağa adında bir zat tarafından yaptırıldığı ve "Didi tarih bir müferrah mabet oldu çehriya” yazısı bulunmaktadır.
Bayat Camii
Cami kuzey güney doğrultusunda kare planlı ve tek mekânlıdır. Kuzeyde dikdörtgen şeklinde bir son cemaat yeri bulunmaktadır. Minaresi yoktur. Toprak dam olan çatısı kırma çatı olarak 1963 yılında yenilenmiş ve üzeri Marsilya Tipi kiremitle örtülmüştür. Tavandaki kirişlerden birinin üzerinde H.1289 yılı yazılıdır.