Halk Eğitim Merkezi ahşap yakma sanatı usta öğreticisi Zuhal Akdoğan, ahşabı sabırla yakarak plakları sanat eserine dönüştürüyor.

10 Kasım Atatürk’ün ebediyete intikal edişinin 83’üncü yıldönümü dolayısıyla Halk Eğitim Müdürlüğü ve Çivril Belediyesi işbirliği ile Vali Recep Yazıcıoğlu Konferans Salonunda ‘Atatürk ve Yaşam’ konulu sergi açıldı.

Sergide Atatürk’ün portre ve siluetlerini yakma sanatı ile halka sunan usta öğretici Zuhal Akdoğan, eserleriyle vatandaşların ve protokolün dikkatini çekmeyi başardı.

“SİLUETLERİN BOYUTU BİTİRME SÜRESİNİ ETKİLİYOR”

3 yıldır Yakma Sanatı uğraştığını söyleyen Ahşap Yakma Sanatı usta öğreticisi Zuhal Akdoğan; “İlk önce siluetlerin boyutlarını fotokopi olarak çıkarıyoruz. Daha sonra kopya kâğıtları ile zemin üzerine çizip yakmaya başlıyoruz. Kontur plaklarının üzerine yakma aletiyle çizdiğimiz desenleri yakıp gölgelendirerek ortaya tablo çıkarıyoruz. 10 Kasım olduğu için atamızın portrelerini yaptık. Atamızın yüz portresi ve imzalarıyla beraber Kocatepe’deki siluetlerine çalıştık. Bir desende çok gölgelendirme yoksa bir gün içerisinde yapıyoruz. Gölgelendirme varsa bir buçuk 2 günü buluyor. Ayrıca siluetlerin boyutları da bitirme süresini etkiliyor ”dedi.

“HEM GÜNDÜZ HEM AKŞAM KURSUMUZ VAR”

Yakma Sanatını Halk Eğitim Merkezi’nde dersini verdiğini söyleyen Akdoğan; “Bu işi öğrenmek isteyenler Halk Eğitim’e yazılabilir. Hem gündüz kursumuz hem de çalışanlar için akşam kurslarımız var. Köylere de gidip ders veriyoruz. Halk Eğitimdeki bütün teknikler yakma, kabartma, oyma, sepet örme, tel kırma, iğne oyası, makrome örme bunların hepsini akşam kursu olarak da açacağız ”diye konuştu.

“HER ÖĞRENCİNİN ÖĞRENME SÜRESİ FARKLIDIR”

Yakma Sanatının el becerisiyle ilgili olduğuna da dikkat çeken Akdoğan; “Resim yeteneği olanlar direkt bakarak çiziyor. Her öğrencinin öğrenme süresi farklıdır. El becerisi işi iyiyse 1 haftada öğrenir. Ayrıca hayal gücüde önemlidir. Bu işten çok para kazanıyor”dedi.