Denizli’nin Honaz ilçesinde kiraz üreticileri düşen kiraz fiyatına tepki gösterdi. Alıcı firma üreticilerden aldığı kiraz fiyatını 150 TL’den 80 TL’ye düşürdü. Bunun üzerine üreticiler alıcı firmanın ofisini bastı.  

Kiraz

AK PARTİ’DE SÜRPRİZ BAŞKAN ADAYI AK PARTİ’DE SÜRPRİZ BAŞKAN ADAYI

Kiraz üreticileri alıcı firmadan bir cevap alamayınca ortamda gergin anlar yaşandı. Firma yetkililerinin ofisi kapatıp ilçeyi terk etmesini isteyen kiraz üreticileri, bundan sonra ürünlerini kendilerine satmayacağını söyledi. 

Bir 5 kişi görseli olabilir

Konuyla ilgili Honaz Belediye Başkanı Yüksel Kepenek ise kameralar karşısına geçerek basın açıklaması yaptı. Başkan Kepenek, “Dün 150 TL olan kiraz ihracat fiyatı bugün 80 TL’ye kadar geriledi. Çiftçilerimiz bu süreçte bir açıklama bekliyor. Çiftçilerimiz 1 yıllık emeklerinin ne kadar kolay bir şekilde heba edildiği gerçeğiyle yüzleşmek zorunda bırakılıyor” şeklinde konuştu. 

Haldeki bütün esnafları gezdiğini ve ihracatçı firmalarını da yapacakları toplantıya davet ettiklerini dile getiren Başkan Kepenek, “Firmalarımız bir kişi dışında toplantıya katılım sağlamadılar. Bu havuzun içinde üretici de var, komisyoncu da var, ihracatçı da var. Emeği çeken çiftçi, zarara uğrayan yine çiftçi. Buna bir dur demenin zamanı geldi” dedi. 

“Honaz Olarak Kooperatif Kuracağız” 

Kirazın alım fiyatı neden 150 TL’den 80 TL’ye düştü konusunu açıklamalarını talep ettiklerini belirten Başkan Kepenek, “Firmalar bize açıklama yapacaklarını söyleseler de bugün buraya gelmediler. Buradan çıkış yolunu bulabilmek için hızlı bir dönüşüme girmemiz gerekiyor. Bizler Honaz olarak, kooperatif kurarak ve kooperatif üzerinden ihracat yaparak taban fiyat belirleyerek bu yola devam edeceğiz. Ayrıca kiraz üreticimizi hükümetimizin koruması altına almamız gerekiyor. İhracatımızı da onların gözetiminde yapmamız gerekiyor” dedi.  

Kendisinin de bir kiraz üreticisi olduğunu hatırlatan Başkan Kepenek, “Bir günde 150 liralık fiyat hayali ile kasalarını götüren üreticimiz nasıl 80 TL’lik fiyatla karşı karşıya bırakılabiliyor. 1 yıllık emek bir anda uçup gidiyor. Kiraz üretiminin hasadı 10 gün sonra tamamlanacak. 15 gün sonra ise bir sonraki yılın hazırlıkları başlayacak” dedi. 

Muhabir: Aslıhan Kılıçelli