Mart ayının 2. yarısından itibaren toplam yağışın 10 milimetrenin üzerine çıktığı dönemde 8-10 günlük sürede, toprak sıcaklığının da 9 derecenin üzerine çıkması ile erginler topraktan çıkar. 


Erginlerin topraktan çıkmasının 5-7 gün sonrasında ise çiftleşmeye başlayarak 25 gün sonra yumurtlarlar. Yılda bir kez döl veren Hububat Hortumlu Böcekleri topraktan çıkmaya başlayan erginler buğday, arpa, yulaf, çavdar ve yabani buğdaygillerde; yaprak, sap ve başaklarla beslenirler.

Hububat Ureticisi Dikkat Onlem Alin Urun Kaybina Ugramayin1
Zararlının beslenmesi sonucu delikler meydana gelir. Saplarda etrafı hafif kahverengi delikleri de açar.
Başaklarda zararı ise başaklardaki zarar kavuzların orta ve dip taraflarının sokulması şeklinde gözlenebilir. Başaklanma ve çiçeklenme sırasında zarara uğrar, iç kavuza bırakılan yumurtalardan çıkan larvalar süt ve sarı olum devresinde beslenerek kavuzların boş kalmasına sebep olurlar.

Hububat Ureticisi Dikkat Onlem Alin Urun Kaybina Ugramayin2
Erginlerin beslenmesi sonucunda başaklarda tane sayısında ve gramajda azalma olur. Bu da hububat üreticisi için ürün kaybı demektir.

Kültürel Önlemlerler Nasıl Alınır? 

Hasattan sonra toprakları derin sürmek, toprakta bulunan Hububat Hortumlu Böceği’nin büyük ölçüde öldürülmesini sağlar. Ayrıca çapa bitkileri de ekim nöbetine alınabilir. 
Uygulanabilecek bir diğer yöntem ise nadas adı verilen, toprağın bir yıl boş kalmasıdır.

Hububat Ureticisi Dikkat Onlem Alin Urun Kaybina Ugramayin

MÜFTÜ MUHAMMED ÇÖREKÇİ UMREYE GİDECEKLERE SEMİNER VERDİ MÜFTÜ MUHAMMED ÇÖREKÇİ UMREYE GİDECEKLERE SEMİNER VERDİ

Kimyasal Mücadeleye Başvuruda Neler Yapılır?

Kimyasal mücadeleye başvurmak için ergin böceklerin tpraktan ilk çıkışı ve hububatın fenolojisi (bitki döngüsü) izlenmelidir. 
Topraktan kademeli çıkışından 10 gün sonra kimyasal ilaçlama yapılmalıdır. Genelde bu dönem hububatın sapa kalkma dönemidir.
İlaçlama metrekarede 5 ve üstü böcek görülürse yapılmalıdır. 
İlaçlama hububatın sapa kalkma evresinde ve başak bayrak yaprağı içinde kabarmaya başladığında böceklerin yumurtlama dönemi başlangıcında kesilmelidir.

Hububat Ureticisi Dikkat Onlem Alin Urun Kaybina Ugramayin6

Dikkat!

Kimyasal ilaçlama sırasında mutlaka eldiven ve maske kullanılmalıdır. 
Uzmanlar tarafından önerilen doza mutlaka uyulmalı ve boş ilaç kapları işlem bittikten sonra imha edilmelidir. 
Uygulama esnasında yiyecek, içecek ve tütün ürünleri tüketilmemelidir. 
İlaç ile temas durumunda bölge bol sabunlu su ile 5 dakika yıkanması gerekir. 

Halsizlik, baş ağrısı, aşırı terleme, bulanık görme, kusma, kas seğirmesi, baş dönmesi, aşırı salya, solunum güçlüğü, gözde yanma, karın ağrısı, tahriş ve baygınlık durumunda rahatsızlık geçiren kişinin uygulama alanından uzaklaştırılması gerekir. Kıyafetleri değiştirilen kişinin kesinlikle hiçbir şey tüketmemesi önemlidir. Zehirlenme belirtileri gösteren kişi yan yatırılır, kusturulur ve acil olarak ilaç kutusu ile sağlık ekiplerine ulaştırılmalıdır. 

Hububat Hortumlu Zararlısı Nerelerde Görülür?

Birçok ülkede görüldüğü gibi Türkiye’de özellikle Antalya, Burdur, Isparta, Konya, Eskişehir, Afyon, İzmir, Aydın, Muğla, Uşak, Balıkesir, Manisa, Çanakkale, Denizli, Kütahya, Sakarya, Şanlıurfa, Mardin, Gaziantep, Adıyaman, Diyarbakır, Muş, Van gibi illerimizde rastlandığı biliniyor.