Fabrikalarla dolu Denizli'de işçiler hak ettiklerini alabiliyorlar mı? Fazla mesai ücretlerini, tazminatlarını alamayanlar, mobinge maruz kalanlar nasıl bir yol izleyecek? Tüm bu soruları Avukat Uğur Şimşek'e sorduk.
İşçilerin en çok yaşadığı problemleri sorduğumuz Avukat Uğur Şimşek; "İşçiler hukuksal olarak en çok alacaklarını alma konusunda ve iş yerinde uygulanan mobing hususunda sorunlar yaşıyorlar. Tabi yaşanan sorunlar arasında iş kazalarını gözmezden gelemeyiz. Yeterli iş güvenliği önlemleri alınmaması nedeniyle geçirilen meslek hastalığı ve iş kazalarını da bunlara eklemek mümkün. Tabi birde bundan sonra işçinin malul kalması halinde hakkını ararken, maruz kaldığı yıpratıcı süreç var ki sorma gitsin. Bu tür davalar maalesef yıllarca sürüyor. Böylece sakatlık geçiren, gelirini kaybeden işçinin alacağı para da eriyip gidiyor." ifadelerini kullandı.
Mobinge Maruz Kalan Bir İşçi Nasıl Bir Yol İzlemelidir?
Genç Çivril Gazetesi'nin sorularını yanıtlayan Avukat Uğur Şimşek, mobinge uğrayan işçiler konusunda; "Dava açmak isteyen kişiler, iş arkadaşlarından şahitlik konusunda faydalanabiliyorlar fakat bu gibi durumlarda çalışan kişiler tanıklık etmek istemedikleri için daha çok işten ayrılan kişilerden faydalanıyorlar. Mobingden şikayetçi olan bir işçinin kendini kanıtlaması için en az bir şahit yeterli oluyor. Bunun dışında kamera kayıtları, mail yazışmaları, sms veya sosyal medyadan yapılan görüşmeler de ispatlama konusunda kanıt olarak kullanılabiliyor." ifadelerini kullandı.
Kamera Kaydı ya da Somut Bir Kanıt Yoksa
Uygulanan mobing hakkında kamera kaydı veya somut bir kanıt sunulamadığında, tek şahitin yeterli olacağını söyleyen Avukat Uğur Şimşek; "Açılacak davalarda bir şahit kotası yok. Bir şahit bile yeterli oluyor fakat burada önemli olan husus tarafların ifadeleri ve inandırıcılık seviyeleri. Hakaret aynı zamanda suç teşkil ettiği için aynı şekilde bununla ilgili suç duyurusunda bulunması da mümkündür. Ceza hukukunda da maddi gerçek araştırılacağı için her şekilde ispatlanması mümkündür." ifadelerini kullandı.
Fazla Mesai Ücretini Alamayan İşçiler İçin Süreç Nasıl İşliyor?
Fazla mesai ücretlerini alamayan işçilere de değinen Şimşek;"Fazla mesai ücretini alamadıkları durumda öncelikle iş yerine ihtar çekilir. Daha sonrasında ara buluculuk yoluna başvurulur. Durum ara buluculuk yolunda da çözülmezse dava yoluna başvurulur." dedi.