Memleket Partisi Denizli Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Çağlayan internet sitemiz genccivrilgazetesi.com’u ziyaret ederek Denizli’nin sorunlarına dair değerlendirmelerde bulunmuştu. Memleket Partisi Denizli Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Çağlayan sorunlara dair önemli tespitlerde bulundu ve çözüm önerilerini sıraladı.
Memleket Partisi Denizli Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Çağlayan ile bir röportaj gerçekleştirdik. Mustafa Çağlayan Denizlili olmamasına rağmen Denizli'nin gerçek sorunlarını gören, analiz eden ve değerlendirerek çözüm önerileri sunan biri. Biz de bu çözüm önerilerini sizinle paylaşmak istedik.
-Önce sizi tanıya bilir miyiz? Mustafa Çağlayan kimdir?
1976 Ankara doğumluyum. Makina mühendisiyim, evliyim ve 2 kız çocuğu babasıyım. Mezun olduğum tarihten bu yana makina imalatı, enerji verimliliği projeleri ve taahhüt alanında çalışmaktayım. Şu anda Pamukkale Üniversitesi binalarının enerji verimliliği projesi kapsamında Pamukkale Üniversitesinin 17 binasını dönüştürüyoruz. Daha az enerji harcayan daha verimli bir sisteme dönüştürüyoruz. Memleket Partisi’nin kurucu üyesiyim aynı zaman da merkez yönetim kurulu üyesiyim ve hali hazırda Memleket Partisinin Denizli Büyükşehir Belediye Başkan Adayıyım.
-Ankaralısınız Denizli’den aday olma fikri nasıl gelişti peki?
Ankaralıyım ama şu an Denizli’de yaşıyorum. Bunun biz matematiğini yaptık. Denizli’ye bizim partimiz ne katabilir bunu ölçtük. Burada da Arkadaşlarım beni ön plana çıkardı.
-Denizli ile ilgili planlanmış bir etüt çalışmanız var mı?
Denizli’de ciddi derecede bir şehir bozukluğu var. Bu konuyla ilgili çalışan merkez yönetim kurulu üyesi yol arkadaşım Prof. Dr. Özlem Güzey Gazi Üniversitesinde şehir planlamacısı Denizli'yi o çok iyi etüt etti. Sorun nedir? Çözüm Nedir? Diye. Çok ciddi bir çalışmamız var bu çalışmayı eğer ben seçilirsem tüm sivil toplum örgütleriyle de paylaşacağım. Çünkü beni sorgulaya bilsinler diye ben sorgulayan seçmenin oyunu istiyorum. Basına STK’lara... Denizli’nin sorunu nedir, çözümü nedir.
“Biz Denizli’nin Yapısal Problemlerini Çözeriz”
Geçenlerde Denizli İnşaat Mühendisleri Odasına gittik orada da aynı şeyi söyledik. Biz Tüm Türkiye’nin su çalışmasını yaptık su problemi var dedik. Arka planında bu konunun siyaset üstü olduğunu düşünerek verdik bazı partiler kendi planıymış gibi bunu dağıttı. Biz genel seçimlerde de dedik biz bu ülkenin su problemini çözeriz. Dolaysıyla elimizde çalışmalar var. Biz Denizli'nin yapısal problemleriniz çözeriz.
“STK’lar Toplum Faydasına Kurulur”
-Bu etüt çalışmalarıyla ilgili şehir plancılarını, mimarlar odasını ve benzeri STK’ları ziyaret ettiniz mi? Onlarla da bu konuyu istişare ettiniz mi?
Onlardan bize bir davet gelmedi gelirse seve seve giderim. Başkan olduğumda STK’larla istişare etmeden bir çivi bile çakmayacağız. İnşaat mühendisleri odası bizi davet etti gittik. Ben beklerdim ki benim meslektaşlarım da beni davet etsin ama onlardan bir talep gelmedi.
Sivil toplum örgütlerinin bir hatası var. Biz bir tek düzeliğe gitmişiz herkes gücün yanında olmak istiyor. Ben bir sivil toplum örgütü olsam tüm adayları davet eder dinlemek isterim çünkü sen sorgulayacaksın. Sivil toplum örgütü neden kurulur, toplum faydasına kurulur. Sivil toplum örgütlerinin tek tek davet etmesi lazım. Denizli'de toplasak 20 aday var belki o kadar bile yok. Küçük büyük herkesi davet etmek lazım. Ben eminim ki gücü elinde bulunduranları davet ediyorlar. Ama biz herkes çağıracağız şeffaf olacağız.
“Doğru İşler Yapmak İçin İnisiyatif Alacağız”
Bir uzlaşı kent uzlaşısı olmak zorunda. Herkesin fikri alınmalı ama bir yönetici de önce toplumun faydasına olan işleri yapmalı. Çok kısa bir örnek vereyim; Büyük Meclis kurulmuş ilk yıllarında Mustafa Kemal Atatürk konuşma yapıyor bağımsızlık mı olsun? Diye Meclisteki bazı milletvekilleri de Amerikan mandasını istiyor o an da oylama yapılsaydı belki çoğunluk Amerikan mandasını seçerdi. Veya Cumhuriyet kurulduğunda Mustafa Kemal Atatürk kadınlara seçme ve seçilme hakkı verelim mi? Diyerek halk oylamasına gidilseydi bence hayır çıkardı. İşte liderlik böyle bir şeydir bazen bazı şeyler için mücadele etmektir. Ülkesini düşünen bir devlet adamı bazı konularda inisiyatif alır. Bizde Denizli için elimizden geldiğince doğru işler yaparak inisiyatif alacağız.
Bilim, Tarım ve Üretim
-Denizli için tarım sorunlarına işaret ettiniz bunu biraz açabilir miyiz?
Genel olarak bir sorun çok ciddi ekilebilir arazimiz var Denizli'de. Yine söylüyorum bilimi yok sayarak önüne geçemezsiniz bunun bu sene yağışta olmadı. Üreticilerin dediği tek bir kelime var tarlaya ektiğimiz tohumları fareler yedi. Bilimden farklı hareket ederseniz olmaz bir küresel iklim değişikliği bir gerçek. Ne yapmamız lazım bunun için elimizi açalım Allah’a yalvaralım bu kadar. Mümkün değil. Sizin derhal küresel iklim değişikliğine uygun tohum üretmeniz lazım. Ürettiğiniz tohumları çiftçiye ücretsiz ulaştırabilmeniz lazım. Biz büyükşehir belediyesi olarak derhal tohum araştırma ve geliştirme merkezini kuracağız. Ürettiğimiz tohumları Denizli'de kayıtlı çiftçilerimize ücretsiz ulaştıracağız. Kapasitemizi de yükselte bilirsek tüm Türkiye'ye parayla satacağız.
Tohum Araştırma ve Geliştirme Merkezini Hem de Belediye Bütçesi İle...
-Peki bu iklim değişikliğine uygun tohum, ata tohum problemini tekrar yaratır mı?
Muhakkak ki yaratır. Çünkü siz Tarım Bakanlığının koridorlarında yabancı istihbarat ajanlarını gezdirirseniz tabi ki yaratır çok normal. Bu konuda da kimse kusura bakmasın biz bunu üreteceğiz. Belediye olarak biz bunu üreteceğiz ama tarım bakanlığından destekli ama desteksiz belediyenin kendi bütçesiyle.
Bir parantez açmakta fayda belediyenin 2024 bütçesi 11 Milyar TL’nin üzerinde sadece iller bankasından gelen para. Sorabilirsiniz hangi para diye çok para var Denizli'de. Bunları yapabilirsiniz siz ARGE’ye %3’ü ayırdığınız zaman. Araştırma geliştirme faaliyetleri bilim ve teknoloji ile birlikte 2-3 yıla düştü. ARGE’ler artık 20-30 yıllık değil. Derhal ARGE ve gençlere yatırım.
Denizli Tarımı İçin Marka Şart
-Denizli tarımıyla ilgili saptadığınız başka problemler var mı?
Birincisi marka yok. Türkiye'nin en büyük kekik ihracatçısıyız ama kekiği çuval ile satıyoruz ama olmaz marka olmadan bu iş olmaz. Denizli arazilerinde inanılmaz aromatik bitki olur. Bunların tüm çalışmaları hazır ve çalışmaları hazırlayan kişi Ankara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Nurdan Şahin Demirbağ. Neler yapılabilir? Haşerelerle nasıl mücadele edilir? Hangi toprakta ne ekebiliriz?
Saha gidip bakacağız toprağını analiz edeceğiz. Bilimsel bir yöntem var. Her yerde her şey olmaz ziraat odası ve ziraat fakültesindeki hocalarımızla tam iş birliği içerisinde aynı zamanda buralarda ziraat fakültesi öğrencilerine yarı zamanlı iş imkanı sağlayacağız. Öğrenciler hem gelir elde etmiş hem sigortaları olmuş hem de alanı görmüş olacaklar.
Dağıtmak Kolay Üretmek Zor
-Okuyucular muhtemelen belediye zaten tohum dağıtıyor diyecek bu anlamda belediyelerin çalışmalarını nasıl değerlendirirsiniz?
Belediyeler zaten tohum dağıtıyor doğru ama belediyeler tohum üretmiyor. Tohum dağıtmak kolay belediyenin bütçesinden tohum alır dağıtırsın. Tarım analığı gider İsrail’den tohum alır bu çözüm değildir, sürdürülebilir değildir. Önce üretmelisin biz üretmeden tüketiyoruz yıllardır. Ben bu parayı gençlere harcar öyle değerlendiririm. 2 sene dişimi sıkar kendi tohumumu üretir kendi malımı dağıtırım.
Küçük baş hayvancılığın geliştirilmesi lazım. Gençlerimiz makarna yemesin et yesin istiyorum. İlk sene bin gencimize 10 adet yani 10 bin küçük baş hayvan hibe edeceğiz. Tarımsal üretimi yapacak gençleri arıyorum. Ben tarımsal üretim yapacağım diyen evli çifter için kadınların SSK primlerini biz ödeyeceğiz. Bunu yapacak bir bütçemiz var bizim.
Tarımda Genç Nüfuslu Denizli
-Aynı zamanda tarımdaki genç nüfusu da canlandırmış olmayı amaçlıyorsunuz...
Geçim sıkıntısı çeken çok fazla gencimiz var bu geçim sıkıntılarının sonucu boşanmaları getiriyor. Aslında çoğunun köyde evi var ama karnını bile doyuramıyor, gelecek kaygısı var. Burada asgari ücretle çalışayım da sigortam yatsın. Gerek yok kardeşim ben yatırıyorum sen rahat ol Denizli Büyükşehir Belediyesi arkanda sen yeter ki üret de.
Sulama Üretim Tesisini Hemen Kuracağız
Yine aynı şekilde tarımsal üretime destek verecek biz kendi damlama sulama üretim tesisini kuracağız yarı entegre fabrika. Yarı entegre damlama sulama ekipmanları fabrikasını derhal kuracağız. Damlama sulama yapmak isteyen çiftçiler buradan ücretsiz bir şekilde yararlana bilecek.
Bir köye kuş bakışı baktığımızda sağlık ocağı bile olmayan köyler var. Oralar da gençlere yeni bir hayat sunacaksak gündelik hayatı da aktifleştirmek gerekir diye düşünüyorum.
Baktığımızda okul ciddi bir problem aslında belediyelerin işi değil fakat biz tüm ilçelerde belediye okul öncesi eğitimi verecek. Okul öncesi eğitim bir kampüs şeklinde planlanacak.
Aynı zamanda emeklilerimiz içinde üretime dahil olabileceği alanlar oluşturacak, eğitimler vereceğiz. Ahşap oymacılığı, taş oymacılığı ve cam işçiliği bizim ihtiyacımız olan ürünlerin tamamını üreteceğiz. Hem bir meslek sahibi olup para kazanarak vakitlerini değerlendirecekler. Bizim istediğimiz şey üretime katılmak. Bizim çalışmayı tekrardan hatırlamamız lazım. Bugün parklara bahçelere bakıyorum bir şey yapmıyorlar. Ben eminim ki onlar bir şey arıyorlar aslında bizden daha çalışkanlar.
Katılımcı Emekli Katılımcı Denizli
-Katılımcı bir emekli modeli istiyorsunuz.
Katılımcı bir Denizli modeli istiyoruz biz. 18-70 yaş arası üreten bir Denizli isteğimiz üretmek demek kalkınmak demek.
Denizli ve Gündemden Düşmeyen Otopark Sorunu
-Denizli'nin sorunları dediğimizde başka ne geliyor aklınıza?
Denizli'nin büyük bir otopark problemi var. Her yer araç şehir içi ulaşım çok kötü. Öncelikle yer altı otoparkları yapılmak zorunda ben çok katlı otoparka karşıyım mümkün değil zaten uygulamada da yeri yok. Biz bir deprem iliyiz yer altın otoparkları aynı zamanda bizim sığınaklarımız. Bir deprem toplanma merkezi... ona göre üstü alanlar dizayn edilecek. Biz yer altı otoparkları için yağmur suyu kullanacağız. Sünger kent prensibiyle tekrar tasarlayacağız. Yani yağışı toplayacağız bitkilerle birlikte yağışı süzeceğiz sonrasında o suyu depolayıp tekrardan kullanacağız.
Derhal Raylı Sistem
Derhal raylı sistem onunla ilgili de projelerimiz var. Belli yerlerde tramvaylar belli yerlerde monoray sistemler bazı yerlerde füniküler sistem. Bu sistemlerin sonunda ve başında yer altı otoparkları olacak park et ve devam et. Bunun haricinde de o noktalara ulaşamayacağımız ara sokakların altını da yer altı otoparkı yapacağız. Yeni yapılaşan yerlerde ise binalarda en az iki araçlık otoparklar olacak.
İlçe Ulaşımında Rant Yok Halk Var
-Ulaşım sorunu konusuna gelmişken pek çok farklı ilde uygulanan ilçelere halk otobüsleri ile ulaşım sistemi Denizli’de yok. Bununla ilgili de bir projeniz var mı?
Tüm ilçelere yoğun saatlerde şehir içi ulaşım ücreti ile vatandaşlarımıza o hizmeti getireceğiz.
-Peki ilçe ulaşımında bir dolmuş sektörü var ne düşünüyorsunuz bu konuda?
Maalesef gelişmiş toplumlarda olmayan bir sistem. Yapacak bir şey yok ben yoğun saatlerde vatandaşlarıma hizmet etmek zorundayım. Bu bir rant işi değildir hizmet işidir. Ben 7/24 çalışacak demiyorum yoğun saatlerde gitmek zorunda.
Denizli’nin Bir Gerçeği Deprem
Deprem en büyük gerçeğimiz zaten Naci Görür hocamızın programında da aşağı yukarı aynı tespitlerde bulunduk. Bilimin tek bir gerçeği vardır bizde basın toplantımızda biz 5 yıllık plan yapmadık 10 yıllık bir plan yaptık. Naci hocamızda 10 yıllık planla bir yıllık bir planla bu işi çözebilirsiniz dedi. Bir mühendis gözüyle bakıyorum dedi bizde mühendis gözüyle bakıyoruz avukat gözüyle bakmıyoruz biz şehre.
“Yalan Üzerine Kurulmuş Bir Sistem”
-Büyükşehir belediyesine eleştirileriniz neler?
Nasıl eleştirmeyeceksin ki yalan üzerine kurulmuş bir sistem var.
-Yalan Dolan Osman Zolan şeklinde paylaşımlarınız var neden böyle söylediniz?
Yalancı çünkü! Her yerde billboardlara asmış biz cesaret gösterdik Akbaş Barajını yaptık. Kim yaptı Akbaş Barajını kimse bilmiyor DSİ 21. Bölge yaptı. Akbaş Barajının hikayesi 20 yıldan daha eskiye dayanır. İlk ihaleye 2010 yılında çıktı Osman Zolan kim o yok. Bu bir kamu yatırımıdır Akbaş Barajının kurulması bir enerji üretimi bir HES’tir, tarımsal sulama için bir havzadır, Denizli’nin içme suyu için planlanan bir yerdir. Planlaması 2000 yılı öncesinden. Akbaş Barajı’na ne yapmış peki Osman Zolan ne yatırımı var? Devlet Su İşlerinin bütçesi Denizli’den mi gidiyor hayır tüm Türkiye’den toplanan vergilerden gidiyor. O zaman ben Sayın Zolan’a şunu da sorayım Atatürk Barajını kendisi mi yapmıştır? Devlet Su İşleri 21. Bölge yapmıştır orayı.
En son 10 bin tonluk bir su deposu yapıyoruz dedi insan utanır kim yapıyor bunu DSİ 21. Bölge yapıyor ne hakla böyle bir yer yaptık diyorsun. Orada Trabzonlu hemşerilerimin de Denizlili hem şehirlilerimin de parası vardır. Atatürk Barajı’nda da Denizlili hemşerilerimin parası vardır bu bir kamu yatırımıdır, bir belediye yatırımı değildir. Sen belediyeden harcamadığın parayla şov yapamazsın. Sen bunu yapıyorsan yalancısındır.
Matematik bilmeyen insan saçmalar. Akbaş Barajı’nın havzası ne kadar biliyor musunuz? ben biliyorum 27 milyon metre küp. Peki Denizli günlük ne kadar su tüketiyor? 100 bin havza tamamen dolu olsa bundan elektrik üretmesek, tarımsal sulama yapmasak Denizli’nin sadece 9 ay su ihtiyacını karşılıyor. Bilimi yok sayarak hiçbir şey yapamazsınız hani 50 yıllık suyumuzu karşılıyordu.
“160 Küsür Proje Sadece 20 Küsürü Yapıldı”
O zaman adama sorarlar 160 küsür tane proje açıkladın sen sadece 20 küsurunu yaptı. Basın toplantısında da söyledim sizi kandırıyorlar inanmayın hiçbir popülist vaadimiz yok neler yapılabileceğini söylüyoruz. Ve Denizli'yi kalkındırabileceğimizi düşünüyoruz bizim her şeyimiz hazır. Neyi? ne zaman? Nasıl gerçekleştireceğimizi biliyoruz? Biz aklı başında neye ve niye oy verdiğini bilen seçmenin oyuna talibiz. Ben biliyorum ki Denizli’nin seçmeni akıllı bir seçmen.