Kur’an-ı Kerim’de en hayırlı gece olduğu bildirilen Kadir Gecesi hakkında Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan paylaşımlar ile vatandaşlar bilgilendirildi. Peki, Kadir Gecesi’nde neler yapılır? Kadir Gecesi’nde nasıl ibadet edilir? Kadir Gecesi’ne özel ibadetler var mı? Vatandaşların sorduğu bu sorulara Diyanet tarafından yapılan açıklamayla cevap verildi.

Kadir Gecesinde Ne Yapilir Kadir Gecesinde Nasil Ibadet Edilir1
Kadir Gecesi'nde Yapılan Özel Bir İbadet Var Mı?

Hz. Muhammed (s.a.s.),Müslümanlara bazı mübarek gün ve gecelerin değerlendirilmesini tavsiye etmiştir. Ancak bu özel gün ve gecelere ait özel bir namaz veya ibadet şekli bildirmemiştir.
Hadislere dayanarak mübarek gün ve geceleri, bağışlanma ve hayatımızı düzeltmek için fırsat olarak görmemiz gerektiğini söylemiştir. Müminler Kadir Gecesi’nde, hayatlarının gidişatını gözden geçirerek, hata ve günahları için tövbe etmeli, dua ederek, Kur’an-ı Kerim okuyup anlamaya çalışmalıdır. Müslümanlar bu özel günü kaza veya Nafile Namazı kılarak değerlendirmelidir.

Kadir Gecesinde Ne Yapilir Kadir Gecesinde Nasil Ibadet Edilir5


Kadir Gecesi’nde Ne Yapılmalı?

Kadir Gecesi ve diğer kandil günlerinin gündüzünde yani geceyi takip eden ertesi günde oruç tutmak uygundur. Zira Hz. Muhmmed (s.a.s.), “Şaban’ın on beşinci gecesi (yani berat gecesi) olduğunda o gece ibadet ediniz, gündüzünde de oruç tutunuz. Allah o gece güneşin batmasıyla dünya semasına (rahmeti ile) tecelli eder ve fecir doğana kadar şöyle buyurur. ‘Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona afiyet vereyim, yok mu isteyen'…” buyurmuştur.

Kadir Gecesinde Ne Yapilir Kadir Gecesinde Nasil Ibadet Edilir4
Kadir Gecesi Hakkında Rivayetler Nelerdir?

Kadir Gecesi Kur’an-ı Kerim’de belirtilenlere göre, içerisinde bu gecenin bulunmadığı bin aydan daha hayırlıdır. Kur’an, Ramazan ayında (el-Bakara, 2/185) ve bu gecede indirilmiştir (el-Kadr, 97/1). Kadir Gecesi’nin Ramazan ayında olduğu kesin bir bilgidir. Ancak Kadir Gecesi’nin hangi güne tekabül ettiği konusunda farklı rivayetler mevcuttur.

Kadir Gecesinde Ne Yapilir Kadir Gecesinde Nasil Ibadet Edilir7
Zirr b. Hubeyş’in anlatısına göre, “Ubey b. Ka’b’a (r.a.); İbn Mes’ud’un (r.a.), ‘Senenin bütün gecelerini ihya eden kimse Kadir Gecesine tesadüf edebilir’ sözünü hatırlattığımda, ‘Kendisinden başka ilah olmayan Yüce Allah’a yemin olsun ki, Kadir Gecesi Ramazan ayındadır. Kadir Gecesi; Resûlullah’ın (s.a.s.) bize namaz kılmamızı emir buyurduğu gecedir. O da Ramazan’ın 27. gününün gecesidir. O gecenin alameti, o gecenin sabahında güneşin beyaz ve ışınlan gözü almayacak şekilde doğmasıdır’ bana şeklinde cevap verdi.” (Müslim, Salatü’l-müsafirin, 179 [762]).

Kadir Gecesinde Ne Yapilir Kadir Gecesinde Nasil Ibadet Edilir
Abdullah b. Ömer’den gelen bir rivayette Hz. Peygamber (s.a.s.), “Kadir gecesini aramak isteyen 27’inci gecede arasın.” (Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, 2/27 [4808]) buyurmuş, böylece 27. geceyi ibadet ve zikirle uyanık olarak geçirmemizi tavsiye etmiştir.

METEOROLOJİ VE AFAD ŞİDDETLİ RÜZGAR İÇİN UYARDI METEOROLOJİ VE AFAD ŞİDDETLİ RÜZGAR İÇİN UYARDI

Kadir Gecesinde Ne Yapilir Kadir Gecesinde Nasil Ibadet Edilir3
Kadir Gecesinin Ramazan ayının 27’inci gecesinde olduğu genel kabul görmüştür. Ramazan’ın son on gününün tek gecelerinde veya son yedi gecesinde aranması ile ilgili farklı rivayetler de vardır. (Müslim, Salatü’l-müsafirin, 179-180 [762]), (Buhârî, Fazlu leyleti’l-kadr, 3 [2017] Müslim, Sıyâm, 207 [1165]) (Buhârî, Fazlu leyleti’l-kadr, 2 [2015-2016]; Müslim, Sıyâm, 205-206 [1165]). 


Dolayısıyla Ramazan’ın son gecelerini Kadir Gecesi’ymiş gibi değerlendirmek tavsiye edilir.