Denizli’nin Kale İlçesi’nde verimli topraklarda yetişen ilçeye özgü biberi diğer biberlerden ayıran en önemli özelliklerinden biri, iri, etki ve hafif acı olması. Kale Biberi'nden yapılan biber tatarı ise 4 mevsim tüketilebilen bir lezzete sahip. Yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte Kale’de biberler hasat edilmeye başladı. Toplanan biberler ilk olarak birkaç gün dinlendiriliyor hafif buruşması bekleniyor. Daha sonra iplere diziliyor ve asılıyor, kuruması bekleniyor. Kuruyan biberler uygun koşularda saklanarak kışın da kullanılmaya hazır oluyor.

KÖYLÜ VE MUHTAR AĞAÇLANDIRMA YAPTI KÖYLÜ VE MUHTAR AĞAÇLANDIRMA YAPTI

Biber Tatarı 3 Faklı Yöntem İle Yapılabiliyor

Kale’nin meşhur biberleri ile yapılan biber tatarı 3 faklı yöntemle yapılabiliyor. İlk yöntem biberler tazeyken yapıyor. Yaz aylarında taze biberlerden tatar yapmak için, taze biberler doğranmadan, sadece uç kısımlarından kesilerek kızgın yağda kızartılıyor, servis tabağına alınıyor. Daha sonra üzerine isteğe göre sarımsaklı yada sarımsaksız yoğurt dökülüyor, biraz da patates kızarması ilave ediyor, üzerine tereyağ gezdiriliyor, servis ediyor.

İkinci yöntem daha çok kış aylarında tercih ediyor. Kurulmuş biberler, suda haşlanıyor, servis tabağına alınıyor. Üzerine yoğurt ve kızarmış patates koyuluyor, tereyağ eklenerek servis ediliyor.

Kale Biber Tatarı Nasıl Yapılır Ustası Anlattı1

Üçüncü yöntem ise, kurutulmuş biberler yağda kızartılarak biber tatarı hazırlanıyor ve yemeye hazır hale geliyor.

Kale Biberi İlçe Dışında Bir Yerde Yetişmiyor

Kale’de faaliyet gösteren bir işletmede çalışan usta Muhammed Nazalı, Türkiye ve Dünya genelinde ün salan Kale Biberinin özelliklerini genccivrilgazetesi.com’a anlattı. Nazalı, “Özellikleri yaş iken kale biberinin 3 damar olması, saman sarısı olması, hafif bir acısı olmasıdır. Kale’nin biberinin de Bursa ve Antep biberine benziyor ama Kale biberini onlardan ayıran özelliği üç damar olması, hafif acı olması” dedi.

Muhammet Nazalı, Kale Biberinin sadece ilçede yetiştiğinin başka bir bölgede yetiştirilememesinin nedeninin ise Kale’nin havasından, suyundan kaynaklı olduğunu ifade etti. Kale Biberinin tanımını için her yıl Kale Biber Festivali’nin düzenlendiğini söyledi.