Kurban Bayramı’nda et tüketimine dair Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan önemli tavsiyeler geldi. Koca, etin kesildikten hemen sonra tüketilmemesi gerektiğini belirterek, en az bir gün dinlendirilmesinin sağlık açısından daha uygun olduğunu ifade etti. Uzman Diyetisyen Hümeyra Arslan da, etin porsiyonlarının doğru ayarlanması ve dengeli bir beslenme için sebze ve tam taneli gıdalarla birlikte tüketilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, etin sağlıklı pişirme teknikleriyle hazırlanması gerektiği belirtildi.

Kurban Bayramı'nda kavurma veya sakatat tüketimi artıyor. Pek çok kişi, bayram ziyaretlerinde de en çok bilinçsizce et tüketiyor. Hiçbir ikramın geri çevrilmek istenmediği bu özel günlerde sağlığımızı kötü etkilememek adına et tüketimine dikkat etmeliyiz. Konuyla ilgili Uzman Diyetisyen Hümeyra Arslan’ın bilgiler verdiği video, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından paylaşıldı.

HAFTADA 2 GÜN DETAYINA DİKKAT!

Uzman Diyetisyen Hümeyra Arslan, ölçülü tüketime dikkat çekti. Sağlık konusunda risk oluşturacak şekilde et tüketimi yapılmaması konusunda uyaran uzman isim, Kurban Bayramı’nda artan sağlık sorunlarına da değindi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, videoyu yayınlayarak bir paylaşım yaptı.

Havuzda Yüzerken Sağlığınızdan Olabilirsiniz Havuzda Yüzerken Sağlığınızdan Olabilirsiniz

İşte dikkat edilmesi gerekenler:

  • Kültürel gelenekler çoğunlukla kurban etlerini hemen kavurma olarak tüketmeyi gerektirse de, yeni kesilmiş etin pişirilmesi ve sindirilmesi zor olabilir. Dinlenmeden hemen tüketilen et, şişkinlik ve sindirim sorunlarına neden olabilir.
  • Kurbanlık eti, kesildikten sonra bir gün boyunca dinlendirmek sağlık için daha yararlı olacaktır.
  • Etin porsiyonunu doğru ayarlayıp yanında sebze, salata, yoğurt ve tam taneli gıdalarla tüketmek, dengeli bir beslenme sağlar.
  • Özellikle yüksek kolesterol ve kalp hastalığı riski taşıyan kişilerin, haftada en fazla iki gün kırmızı et tüketmeleri ve sakatatları diyetlerinden çıkarmaları önerilir.
  • Etin sağlıklı bir şekilde pişirilmesi için haşlama, fırında pişirme veya ızgara tercih edilmeli, kızartma ve doğrudan ateş üzerinde pişirme yöntemlerinden kaçınılmalıdır.
  • Kavurma işlemi sırasında kuyruk yağı veya tereyağı kullanmak yerine, etin kendi yağı ve suyunu kullanarak pişirmek daha sağlıklıdır.

BAKAN BİLGİ VERDİ

Bayramda tüketilen taze kesim etlerin sağlık için doğru bir şekilde hazırlanması ve pişirilmesinin önemine dikkat çeken Koca, etlerin kesildikten hemen sonra tüketilmesinin sakıncalarını vurguladı. Bakan Koca, etin, kesildikten sonra en az 24 saat dinlendirilmesi gerektiğini belirterek, bu süreçte etin daha yumuşak hale geleceğini ve pişirildiğinde daha sağlıklı olacağını ifade etti. Ayrıca, etin yüksek ateşte pişirilmesinin sağlık açısından risk taşıyabileceğini, orta ateşte ve yavaş pişirme yöntemlerinin tercih edilmesinin daha uygun olduğunu dile getirdi. Bakan Koca, etin doğru saklama koşulları ve pişirme teknikleriyle ilgili olarak vatandaşlara detaylı tavsiyelerde bulunarak sağlıklı bir bayram geçirmeleri için önerilerde bulundu.

Kaynak: HABER MERKEZİ