Dolu ve arkasından gelen şiddetli yağmurlar tarımsal üretimde önemli kayıplara neden oldu. En büyük zararı ihracata yönelik üretim yapan Honazlı kiraz üreticileri gördü. Denizli Tarım Platformu Başkanı İrfan Osman Hatipoğlu, Honaz kiraz bahçelerinde yapığı inceleme sonrası değerlendirmesinde “Yağmur ve dolu, hasat döneminde olan kirazı çok büyük zarar vermiştir. Zarar gören kirazlar dallarında çürümeye bırakılmış. Zarar çok büyük” dedi.

Denizli Tarım Platformu’nun saptamalarına göre, kiraz üreticilerinin zararı 300 milyon lira düzeyinde. Başkan Hatipoğlu, zararın bununla sınırlı kalmayacağını, dalında kalan kirazların çürümesi sonrası oluşan küf toksinleri, mantarlar ağaçların sağlığını olumsuz etkileyerek, ileri ki yıllara sarkacağını belirterek “Mevsim dışı dolu ve şiddetli yağışların nedeni iklim değişikliği. Beraberinde ısının artması, ileri ki yıllarda Honaz’da ürün deseninin değişmesine neden olacaktır. Bu nedenle alternatif ürünler için çalışmalar yapılmalıdır. Doğa ile dost, uyumlu üretim sürecini başlatmazsak, çiftçilerimizin her yıl farklı bir etkenle yıkım yaşayacağını bilmeliyiz” açıklamasında bulundu.

Başkan Hatipoğlu yaptığı değerlendirmesinde ‘Honazlı kiraz üreticisinin örgütsüz olduğu, sigorta yaptırma bilincinin gelişmediği, kamunun yaptığı hasar tespitine, zararlarının karşılanacağı söylemine inanmadığının’ saptandığını belirterek “kuşkucu, güvensiz bir ortamda verimli tarımsal üretim yapmak mümkün değildir. Üretim doğaya karşı mücadeledir. Yanınızda yeterli kamusal destek yoksa başaramazsınız. Bu nedenle kiraz üreticilerin zararının giderilmesi, bir kamu görevidir” dedi.