İtalyanca kökenli olan konkordato ya da diğer anlamıyla iflas anlaşması, hukuki ve ekonomik batık şirketlerin borçlarını, belirttikleri koşullar dahilinde ödeyebilmeleri için alacaklıları ile mahkemelerce yapılan anlaşmadır. Alacaklılarına, alacaklarını belli bir plana göre ödemek için yapılan sözleşmedir. Bu sözleşmeye göre Ticaret Mahkemesi onaylarsa borçlu, alacaklılarının üçte ikisiyle anlaşarak borçlarının en az yarısını öder ve kalanını da ödeme planına bağlar. Böylece alacaklılar, alacaklarının belli bir bölümünden feragat eder yada vadesi gelen borçların vadesi uzar.
Bu durum, borçlunun iktisadi varlığını devam ettirmesi ve alacaklının haklarını koruması için mahkemece denge oluşturmak adına vardır.
Kimler Konkordato Talep Edebilir?
Herkesin yararlanabileceği bir durum olmayan konkordatoyu talep etmek için kişi alacaklı ya da borçlu olmalıdır.
Vadesi gelmiş borçlarını ödeyemeyenler veya borçlarının vadesi geldiğinde ödeyememe tehlikesi bulunanlar konkordato talep edebilir. Bu sayede borçlu iflastan kurtulmak ister.
Konkordato Talebi Nasıl Yapılır?
Konkordato talebi, yukarıdaki şartları sağlayan kurumlarca Asliye Ticaret Mahkemesi’ne gerekli belgeler düzenlenerek yapılır. Borçların ne zaman, nasıl ve ne şekilde ödeneceğine, kaynakların nasıl sağlanacağına dair ön proje hazırlanır. Bilanço, gelir-gider tablosu, alacak ve borçların belirtildiği belgeler ve malvarlıklarını gösterecek her türlü belge de konkordato talebi için mahkemeye sunulmalıdır.
Ayrıca alacaklıların kim olduğunu, alacakların ne kadar olduğunu ve alacaklıların hangi imtiyazlara sahip olduğunu da belgelenmelidir.
Proje ile malvarlığı karşılaştırma tablosu, finansal analiz raporları da dosyaya eklenmesi gereken ve başvuru süreci için dosyada olması gereken evraklardır.
Konkordato Mühleti
Konkordato talebi üzerine mahkeme, gerekli belgelerin eksiksiz olarak mevcut olduğunu tespit ettiğinde hemen geçici mühlet kararı verecek ve borçlunun malvarlığının korunması için gerekli gördüğü tedbirleri alacaktır. Mahkemenin bu konuda inisiyatif kullanma yetkisi yoktur. Geçici mühleti vermek zorundadır.
Konkordato talep eden borçlu aleyhine, haciz yoluyla icra takibi yapılamaz, başlatılan haciz takipleri durur, rehnin paraya çevrilmesi yoluyla takip yapılabilir fakat rehinli mallarının satışı yapılamaz, borçlu aleyhine ihtiyati haciz ve ihtiyati tedbir uygulanmaz. Borçlu, komiserin nezareti altında işlerine devam edebilir. Borçlu, mahkemenin izni dışında mühlet kararından itibaren rehin tesis edemez, kefil olamaz, taşınmaz ve taşınırlarını devredemez.
Konkordato Süresi
Mühlet için 3 aydır. Ancak gerekli şartlar sağlandığında 2 ay daha uzatılabilir. Kesin mühlette ise süre 1 yıldır ve gerekli görüldüğünde 6 ay uzatılabilir.