Çiftçilerin kuraklık nedeniyle ekim yapamadığı Çivril’de, Ekim ayı yağışları, son yılların en düşük miktarı ile ortalamanın çok altında kaldı.

Çivril’de son yılların en büyük kuraklığı yaşanıyor. Her gün bir köy yağmur duasına çıkarken ekim zamanı gelmesine rağmen tarlasını süremeyen çiftçiler tarlalarını işleyemiyor.

İklimlerde yaşanan değişikler nedeniyle her yıl artan kuraklık dayanılmaz noktaya erişti. Çivril’de,Ekim ayında yağan yağmur miktarı tarlaları nemlendirmeyince çiftiler tarlalarını ‘saban’ yerine ‘Kazayağı’ ile sürmeye başladı. Toprağın derin sürülememesi ve kuru olması nedeniyle rekolteninde düşük olmasından korkan çiftçiler “bu yıl ilk defa bu kadar kuru bir sezon yaşadık. Toprak kaya gibi. Saban işlemiyor. Kazayağı ile azıcık kazıp tohum atıyoruz. Yağmur yağmazsa ne kadar çıkar ne kadar kök atar bilmiyoruz” diyerek endişelerini dile getirdi.

Ekim zamanı gelmesine rağmen haftalardır yağışı bekleyen çiftçiler, meteoroloji verilerinde yağmur görünmeyince tarlaları sürüp ekim yapmaya başladı. Cabar mahallesinde yaşayan 60 yaşındaki İzzet Gündüz tarlalarını kazayağı ile sürdüğünü ve ekime hazırladığını belirterek “ilk defa bu yıl böyle kuraklık gördüm. Toprağa saban geçmiyor. Mevsim geldi ekim yapacağız toprak taş gibi, mecbur kazayağı ile biraz açtık. Tohumu saçacağız. Eğer ekimden sonra da yağmazsa halimiz çok zor” dedi.

Ekim yaparken toprağın çok derine inemedikleri için tohumun yüzeyde kaldığını belirten İzzet Gündüz “kazayağı ile toprağın altını üste getiremiyoruz. Ekecek kadar sürülüyor. Tohum toprağın altına çok gidemiyor. Ekiyoruz ama hasat nasıl olacak onu da bilmiyoruz. Allah sonumuzu hayır etsin. Ektiklerimiz çıkmazsa halimiz harap” dedi.

Maliyetler çok yüksek

Tohum, gübre ve mazot maliyetlerinin çiftçiyi son yıllarda iyice zorladığını belirten Gündüz, kuraklıkla birlikte çiftçileri daha zor günler beklediğini belirterek “mazot ve gübre fiyatları son iki yılda zaten çok arttı. Bir dönüm yere 50 kilogram gübre, 60 kilogram tohum atıyoruz. Gübre 12 tohum 15 lira mazotu da ekledik mi maliyetler çok yüksek. Daha işçiliğimiz geldiğimiz gittiğimiz hesabın içinde değil. Bu kadar masrafa emeğe hasat istediğimiz gibi olmazsa seneye yiyecek ekmek bulamayız. Ekilen tohum kuraklık yüzünden çıkmazsa hasat zamanı yanarız” dedi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre Ege Bölgesi son 21 yılın en kurak dönemini yaşarken Bölgenin Ekim ayı yağışı 10.7 mm, normali 47.2 mm ve 2021 yılı Ekim ayı yağışı 37.7 mm olarak gerçekleşti.

Yağışlarda normaline göre %77, 2021 yılı ekim ayı yağışlarına göre %72 azalma yaşanırken, Kuzey Ege ve Küçük Menderes havzalarında son 21 yılın en düşük Ekim ayı yağışları gerçekleşti.