Koruyucu ailelik sistemine her geçen gün ilgi daha da artıyor. Pek çok kişi koruyucu aile olabilmek için Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine başvuruda bulunuyor. Devlet korumasındaki çok sayıda çocuk da sıcak bir yuvada yaşama fırsatı buluyor. Peki koruyucu ailelik nedir? Koruyucu aile olmanın şartları neler? Nasıl koruyucu aile olurum?
DEKAD Başkan Yardımcısı Selda Ayhan, en çok merak edilen soruları Genccivrilgazetesi.com’a anlattı.
Öğretmen ve koruyucu aile olan Selda Ayhan, koruyucu aile olmak için gereken şartlar, ailede aranan kriterler, derneğin çalışmaları ve bu sürece katkıları gibi pek çok konuda bilgi verdi.
Koruyucu Ailelik Nedir?
Koruyucu aile olmanın ne anlama geldiğini anlatan Ayhan, “Koruyucu ailelik devlet korumasındaki çocukların aile ortamında yaşamasını sağlayan bir sistem. Çocuklar devlet korumasın, bütün hakları devlette, bizler onlara sıcak yuva açıp, anne baba olup, onların öz becerilerini geliştirmeye, topluma kazanılmalarına yardımcı olmaya çalışan insanlarız” dedi.
Koruyucu Aile Olmak İçin Aranan Şartlar Nelerdir?
Koruyu aile olmanın şartlarından bahseden Selda Ayhan, “Koruyucu aile olmak için 25-65 yaş aralığında olmamız gerekiyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak gerekiyor. Evli yada bekar olabilirsiniz. Bekar erkek yada kadın olmanızın bir önemi yok. Kız yada erkek çocuk tercihi yapabiliyorsunuz, yaş aralığı tercihi yapabiliyorsunuz. Düzenli bir gelirinizin olması gerekiyor. Bu şartları taşıyorsanız Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne başvuruyorsunuz. Orada komisyonca değerlendiriliyorsunuz, uygun görülürseniz sizinle çocuk eşleştiriliyor. Denizli Koruyucu Aile Derneği bu sürecin destek kısmında yer alıyor. Bizler koruyucu ailelerimizi bilgilendiriyoruz, tecrübelerimizi aktarıyoruz” dedi.
Evlat Edinmek ile Koruyucu Aile Olmak Arasındaki Fark Nedir?
Koruyucu aile olmak ile evlat edinmek arasındaki farka değinen Selda Ayhan “Evlat edinmede çocuğun tüm yasal hakları aileye geçiyor. Koruyucu ailede olan çocuklarımız devlet korumasındalar, devletin denetimi altındalar. Biyolojik aileleri ile de görüşebiliyorlar. Bizler sadece onların aile ilişkilerini geliştirmede destek oluyoruz. Yasal anlamda çocuklar üzerinde her hangi bir hakkımız yok. Bizim soyismimizi taşımıyorlar. Kendi ailelerinin soyismini taşıyorlar. Devlet desteği alıyorlar. Bizler de onların bakımını üstlendiğimiz için devlet desteği alıyoruz. Ama evlat edinmede çocukla aranızda yasal bir bağ oluşuyor. Tamamen nüfusu sizin üzerinize geçiyor” şeklinde konuştu.
Devlet, Koruyucu Aile Yanında Bulunan Çocuğa Nasıl Destek Sağlıyor?
Devletin koruyucu aile yanındaki çocuklara nasıl destek sağladığını anlatan Selda Ayhan “Bakımını üstlendiğimiz çocuklarımız için devlet bizlere belli bütçede destek veriyor. Çocuklarımız özel okullarda kontenjan dahilinde okuyorlar. Kurslardan ücretsiz faydalanabiliyorlar” dedi.