Dönemsel olarak Denizli’deki meyve ağaçlarında olabilecek sıkıntılara değinen Ziraat Teknikeri alınması gereken önlemlerden bahsetti. Ziraat Teknikeri Furkan Arılık, “Bahar döneminde tarımda ilaç kullanmak zorunlu diyebiliriz” dedi.

Denizlili Ziraat Teknikeri Uyardı! Bahçe Dikiminde Ve Korunmasında Nelere Dikkat Edilmeli 2

“Çok Çiçek Vardır Ama Dölleme Yapmaz”

Bu dönemde ayva ve armut ağaçlarında ateş yanıklığı (Erwinia amylovora) sıkıntısının çok olduğunu söyleyen Arılık, “Bu hastalık 1 ile 7 yaş arası ağaçlarda çok görülen bir hastalıktır. En sık ise 2 ile 3 yaş arası ağaçlarda görülüyor. Kiraz gibi sert çekirdekli meyvelerde Çiçek Monilyası (Monilinia laxa) dediğimiz bir hastalık vardır. Bu hastalığın ilaçlanması zamanında yapılmaz ise çok çiçek vardır ama dölleme yapmaz. Hastalıktan dolayı ağacın çiçekleri dökülür. Meyve tutsa da bu hastalık var ise meyveler çürür ve dökülür. Tabi sonuç olarak birim alanda alınacak ürün miktarı da düşer. Bu yüzden ilaçlamaların zamanında yapılması çok önemlidir” dedi.

Denizli’de Tarihe Açılan Bir Kapı! Ekrem Kaftan Kütüphanesi Denizli’de Tarihe Açılan Bir Kapı! Ekrem Kaftan Kütüphanesi

Ceviz, elma, ayva, armut gibi meyve ağaçlarının ilaçlama zamanının geldiğini söyleyen Furkan Arlık, bu dönemde Denizli’de iç kurdu hastalığının yoğun olduğundan bahsetti.

Denizlili Ziraat Teknikeri Uyardı! Bahçe Dikiminde Ve Korunmasında Nelere Dikkat Edilmeli

Büyük Tehlike: Akdeniz Mavisi Hastalığı

Türkiye genelinde zararlı böcek ve hastalıkların çok olduğundan dolayı ilaçlamanın çok önemli olduğunun altını çizen Furkan Arılık, “Şu dönemde bitkiye besleme yapılır. Ayvalarda son zamanlarda Akdeniz Mavisi hastalığı gelir ve meyvenin üzerine larvasını bırakır. Ayva dışarıdan güzel sapsarıyken, içini bir kesersin içi çürüktür. Onun ilaçlamasının ayva sararmaya başladığında 5 günde bir yapılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.