Kişilerin mülkiyet hakları yasal olarak korunmaktadır. Kişiler kendilerine ait olan menkul yahut gayrimenkul tüm varlıklarda istedikleri gibi tasarrufta bulanabilirler. Tabi işin içine mirasçılar girince olaylar daha da karmaşık hale gelebiliyor.
Miras paylaşımından sonra bağış yapılan mallar için yasal mirasçılar hak talep ederek omallardan pay almayı isteyebiliyorlar. Bu durum karşısında iş tamamen yasal düzlemde ilerlemeye başlıyor.
BAĞIŞLANAN MİRAS İÇİN HANGİ KURALLAR UYGULANIR?
Miras bırakan kişi sahip olduğu her şeyi istediği biçimde miras olarak bırakabilir. Ancak burada çok önemli ve dikkat edilmesi gereken bir detay bulunuyor. Eğer mirasçılar arasında saklı pay hakkı olan mirasçı varsa, kişi mirasını istediği gibi bağış yoluyla devredemez. Bir kişinin saklı paylı mirasçısı varken tüm mal varlığı bağış yoluyla mirasçılardan birisine veya üçüncü kişilere aktarılamaz. Saklı pay hakkı tapu devirleri yapılsa bile geri alınabilecek şekilde yasalarla güvence altına alınmıştır.
SAKLI PAY HAKKI NEDİR?
Saklı pay, bir kişinin hak ettiği mirastan alması gereken asgari pay oranıdır. Saklı pay oranı yasal olarak belirlenir. Saklı pay oranının altında miras payı alınırsa kişinin saklı payı ihlal edilmiş olur. Bir kişinin çocukları onun saklı paylı mirasçılarıdır. Bir anne veya baba mal varlıklarının yüzde 50’lik kısmını çocuklarına ayırmak zorundadırlar. Eğer bir saklı pay dikkate alınmadan miras paylaşımı yapılmış ise mahkeme yoluyla bu miras bozulabilir. Tapu devrinin yapılmasının dahi önemi yoktur. Bu tapu işlemi iptal edilir ve saklı pay hak sahibine iade edilir.
MİRASTA SADECE HAKLI PAYA DAHİL OLAN KISIM BOZULUR
Saklı pay nedeniyle bozulması yanlış anlaşılabilmektedir. Sklı pay hakkından dolayı tüm miras bozulmaz. Mirasa itiraz eden saklı paylı mirasçılar sadece saklı paydan haklarına düşen kısmı alabilirler. Diğer kısımlar için ise herhangi bir hak talebinde bulunamazlar. Varsayalım bir kişinin aynı niteliklere sahip 10 evi ve 2 çocuğu varsa çocuklar sadece 5 ev için itiraz etme hakkına sahipler. Kalan 5 evi ise miras bırakan istediği gibi tasarrufta bulunup istediği kişiye devredebilir ya da satabilir.