Vatandaşlara anne-babalarından veya diğer akrabalarından bir şekilde miras kalabiliyor. Miras kalan kişiler ise işin prosedürlerini ve yasal süreçleri araştırarak bilgi edinmek istiyorlar. Miras hususunda bazı konulara ayrıca özen gösterilmesi gerekiyor. Miras kalan gayrimenkulleri garanti görenler bir anda kalan mirastan olabiliyor.
Miras İntikali Yapılmazsa Yasal Mirasçılara Hak Doğar
Kişilerin vefatı ile mal varlıkları miras olarak yasal mirasçılarına devrediliyor. Miras intikalinin yapılması için gereken bazı işlemler bulunuyor. Bu işlemler yapılmadığı takdirde yasal mirasçı dışında tüm yasal mirasçılara hak doğuyor. Bazen de paylaşılamadığı için hisseli tapu haline gelmesi suretiyle gayrimenkuller miras ortaklığı ile devrediliyor. Burada mirasçıların haklarında herhangi bir risk bulunmuyor hatta hakları devlet güvencesinde oluyor.
Vergisini Ödemeyen Şikayet Edilir
Gayrimenkuller mirasçıların üzerine geçtikten sonra o gayrimenkullere dair her türlü vergi de hisse payı oranında mirasçıların yükümlülüğü altına giriyor. Bazı mirasçılar bu vergi ödemelerini yapmak istemiyor ve bütün yük diğer mirasçılara kalıyor. Mirasçı olan herkesin payı oranında ödemesi gereken bu vergilerin yükünü çekmek istemeyen ve ödemeyen hisse sahibi diğer hissedarlar tarafından şikayet edilebiliyor.
Vergiyi Ödemeyen Hissedarın Hisse Payının Alınması Kararı Verilebilir
Vergi ödeme sorumluluğunu yerine getirmeyen mirasçıyı veya mirasçıları ödemeleri yapanlar şikayet edebiliyorlar. Bu durumda mahkeme ödeme yapmayan hissedarın hisse payının alınarak ortaklığın giderilmesine karar verebiliyor. Mahkemenin belirleyeceği bedel karşılığında hisse payı diğer hissedarlar tarafından alınarak onlar için ortaklık sona erdiriliyor. Bu duruma düşmemek için miras kalan gayrimenkullerin tüm vergi ödemeleri takip edilmeli ve herkes payı oranında ödemesini düzenli olarak yapmalıdır.