Pamukkale Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Botanik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Semiz, Denizli’de Orman Yüksek Mühendisi Rasim Çetiner’in keşfettiği ve “Denizli Yünlügelini” adı verilen bitki hakkında güncel bazı bilgiler paylaştı.
Bitkinin keşfedilmesinin ardından Rasim Çetiner'in adı ile anılmasını sağlayan kişi Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Profesör Doktor Hasan Yıldırım oldu. "Rindera cetineri" ismi ile bitkiyi ilk kez keşfeden Rasim Çetiner’in adına ithaf edilen bu türün, Dünya’da sadece Denizli'nin Çameli ilçesinde olduğunu vurgulayan Prof. Semiz, “Çameli ilçemizde lokal endemik olarak bulunan bu bitkimiz, bin 900 ile 2 bin 200 metre civarındaki kaya oyuklarında yaşayabiliyor. Yaygın değil, tek bir alanda çok nadir bir populasyonu mevcut. Var olan birey sayısı da el ile sayılabilir durumda” açıklamasını yaptı.
“Yerini Söylemiyoruz”
Prof. Dr. Semiz, bitkinin korunması için net yerinin açıklanmamasını ise, “Bu kadar nadir olduğu için koruma altında tabi ki. Biz de doğal olarak insanlara yerini direkt olarak söyleyemiyoruz, gidip herhangi bir şekilde zarar verilmesin diye” sözleri ile belirtti.
Kansere Çare Olabilir mi?
Diğer Yünlügelin türlerinin enfeksiyon önleyici özellik göstermesinden yola çıkılarak, Denizli Yünlügelini türünde bulunan etken maddelerin kanser tedavisinde kullanılabileceğine dair araştırmalar konusunda da bilgiler veren Prof. Semiz, İstanbul’dan bir akademisyen ekibin kendisine ulaştığını söyledi. Prof. Semiz, “Ekip bu bitkiyi çalışmak istedi ama arazi çalışması zamanını yanlış ayarladılar. Bitkinin çiçeklendiği ve meyveye geçtiği zaman dilimi Haziran-Ağustos ayları arası. Özellikle Hazira'nın 15’inden sonra ağustos başına kadar olan dilim. O dönemde başka bir projeleri olduğu için buraya gelemediler ancak yine iletişime geçtiler. Yakın zaman dilimi içerisinde de bunu gerçekleştireceklerini düşünüyorum” diyerek ekibin ilgisini dile getirdi.
O Tür Sadece Denizli’de!
Yünlügelin ismi verilen türlere ilişkin makalelerden alınan bilgilere göre, Dünya’da 30 kadar türü bulunan bu bitkinin, 5 türünün Türkiye’de görüldüğünü ve keşfedilen bu türün sadece Denizli’nin Çameli ilçesi sınırlarında Torosların bir uzantısı olan dağın zirvesinde yer alarak Denizli’ye özgü olduğu bildirildi.