Denizli gazeteciler Cemiyetinde düzenlenen ortak basın açıklamasında öğrencilere bir öğün sağlıklı ve ücretsiz yemek verilmesi çağrısı yapıldı.

Yapılan açıklamada Çocukların iyi beslenmesinin eğitimin temel ve ayrılmaz bir parçası olduğu ve hem eğitim, hem sağlıklı beslenme insan hakları evrensel beyannamesinde özellikle vurgulandı.

Hafize Gündüz tarafından okunan çağrı bildirisinde  “Sosyal devletin temel gereği olarak kamusal eğitimin temel ilkeleri eşit, parasız, bilimsel, nitelikli, kapsayıcı olmasıdır. Tüm çocukların kamusal eğitim hakkına ulaşabilmesi, kamusal eğitime yeterli bütçe ayrılması, karar alıcıların gerekli koşulları sağlaması, gerekli önlemleri alması ile mümkündür.  Bu özellikle ekonomik ve sosyal açıdan aralarında çok fark olan toplum kesimlerinin ülkenin geleceğinde fırsat eşitliğine sahip olabilmesi için önemlidir.

Okul yemeğini uygulayan ülkelerde toplam 418 milyon çocuk bundan faydalanmaktadır.  Okul yemeğini, Japonya, Norveç, Şili, Hindistan, İsveç, Brezilya, Kenya, Pakistan, Afganistan gibi farklı ekonomik ve sosyal şartlara sahip 98 ülke uygulamaktadır.

İYİ BESLENME İYİ EĞİTİM İÇİN ÖN KOŞULDUR

Okul çağında beslenme çocuğun büyümesini, gelişmesini, vücut yapısını ve vücut bileşimlerini etkilemektedir.  Okul çağında beslenme hem eğitimin performansının artması hem de sağlıklı yaşam alışkanlığı edinilmesi açısından önemlidir.

OKUL YEMEĞİ PROGRAMLARI, ÜRETİCİLERİ, İSTİHDAMI, SAĞLIKLI GIDA ÜRETİMİNİ, DESTEKLEYEN UYGULAMALARDIR

Dünya genelinde okul yemeği programları eliyle çevre kirliliği, sulak alanların kaybı, erozyon-toprak yapısının bozulması, ormansızlaşma engellenmekte; biyolojik çeşitlilik korunmakta, yerel ve ulusal ekonomi, küçük üreticiler güçlenmekte, kooperatifleşme yaygınlaşmakta, başta kadınların iş gücüne katılımı olmak üzere istihdam desteklenmektedir.

OKULLARDA İÇME SUYUNA ERİŞİM HER ÇOCUĞUN KAMUSAL HAKKIDIR

Okul yemeği ile birlikte temiz suya erişim de tüm çocukların kamusal hakkıdır. Su tüketimi hayati bir önem taşır. Yeterli su tüketimi vücut sıcaklığının düzenlenmesini, sindirim sistemi sağlığını, enerji düzeyini, zihinsel ve fiziksel performansı, elektrolit dengesini olumlu etkilemektedir. Sağlıklı bir çocuğun günde ortalama 1,5 ila 2 litre su içmesi gerekir.

Okullarda içme suyuna erişim, kontrol-izleme sistemleri bulunmamakta, suya bulaşması olası toksik kirletici sayısı çok fazladır. Okullarda okul su sistemleri, toksik kimyasal maddeleri tutma kapasitesine sahip arıtma / filtreleme sistemleri kurulmalı, okulun uygun noktalarına kurulacak su sebilleri ile çocukların suya erişimi sağlanmalıdır.

Okul yemeği programının dezavantajlı bölgelerden ve okul öncesi eğitimden başlayıp yaygınlaştırılarak tüm çocuklara okul yemeği sağlanması Sağlık Bakanlığı sağlıklı beslenme programları kapsamına 2015 yılında alınmasına rağmen, uygulamaya geçilmemiştir.

Kamu eliyle, kamu kaynaklarıyla okul öncesinden yükseköğretime tüm öğrenciler için okul yemeği programları bir an önce hayata geçirilmelidir.

* MEB’e bağlı bir Beslenme Genel Müdürlüğü (illerde olacak şekilde) birimi oluşturulmalı, yeterli sayıda beslenme ile ilgili gıda mühendisi, beslenme ve diyet uzmanı, hekim, aşçı ve mutfak personellerinin kadrolu, güvenceli istihdamı sağlanmalıdır.

Yapılacak tüm çalışmalar sağlık ve beslenme mevzuatına uygun olarak yürütülmelidir.

* Ülkemizdeki içme suyu varlıklarındaki toksik kimyasal madde içeriğine dair bir kirlilik haritas çıkarılmalı, su kirliliğinin yoğun olduğu bölgelerde kısa vadede okullara toksik kimyasalları tutacak filtrasyon sistemleri kurulmalı, uzun vadede yerel yönetimler ve ilgili kamu kurumlarının işbirliği ile benzeri sistemler tüm il bazında oluşturulmalıdır.

Biz okul yemeği koalisyonu olarak okullarda yemek verilmesinin gerektiğini hatırlatıyor askıya alınan uygulamanın hayata geçirilmesini istiyoruz. Yerel bazda kamu yöneticileri ve Milli Eğitim Müdürlükleri’nin konuya gereken önemi vermesini bekliyoruz.

Bu konuda ilk adımı atan Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin okullarda yemek dağıtımı ile ilgili almış olduğu meclis kararını önemsiyor ve bu konuda duyarlı olan Sivil Toplum Kuruluşlarının desteklerini bekliyoruz. Okul yemeği koalisyonu olarak Denizli Büyükşehir Belediyesi’ne gerekli olan teknik desteği verebileceğimizi ve halkımızı, öğrenci velilerimizi okullarda en az bir öğün yemek verilmesi ve içilebilir suya ulaşılabilmesi, fiziki alanların temizliğinin sağlanması için mücadelemize destek vermeye ve konunun takipçisi olmaya davet ediyoruz.

Türkiye genelinde Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Türk Tabipler Birliği, Velider, Gıda Mühendisleri Odası ve Eğitimsen tarafından okul yemeği koalisyonu oluşturuldu.

DENİZLİ’DE RANDEVU BULAMAYAN ÇİVRİL’E KOŞTU DENİZLİ’DE RANDEVU BULAMAYAN ÇİVRİL’E KOŞTU

Milli Eğitim Bakanlığı bütçe görüşmeleri 14 Kasım 2024’te başlanacak bunun öncesinde Ankara’da 12 Kasım 2024 Salı günü saat 12.00 de Milli Eğitim Bakanlığı önünde Türkiye Okul Yemeği Koalisyonu basın açıklaması yapacak. Bakanlıktan tüm okullarda yemek verilmesi konusunun bütçeye dahil edilmesini talep edecek" ifadelerine yer verdi. 

Denizli Okul Yemeği Derneği

Editör: Bülent Çakır