Kökeninin Afganistan, Irak ve Pakistan olduğu bilinen, ilk kaydı 1803 yılında yapılan Çelebi Lalesi, uzun yıllardır kayıptı.  

Sait Yalçın’ın, Buldan’a ait bitki ve kuşlarla ilgili yaptığı çekimleri paylaşması ile Osmanlı’nın Kayıp Lalesi bulunmuştu.  

Osmanlinin Kayip Lalesi Denizlide Bulunmustu Iklimden Etkilendi1

Buldan Doğal Hayatı Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı ve kayıp laleyi yıllar sonra tekrar bulan Sait Yalçın, “1911’lerde İzmir’de görülüyor ve bir daha rastlanmıyor” açıklamasını yaptı.  

Osmanlinin Kayip Lalesi Denizlide Bulunmustu Iklimden Etkilendi6

Orman Mühendisi Rasim Çetiner’in görerek tanıdığı ve Çetiner-Yalçın iş birliği ile tekrar bulunduğu duyurulan kayıp lalenin, 2012 yılında yıllar sonra tek görülen yerinin Aydın olduğu sanılıyordu. Çalışma sonucunda, Sait Yalçın’ın çektiği fotoğraflar ile 2011 yılında da Denizli’de olduğu belgelenen Çelebi Lalesi, her bahar çiçek açıyor.  

EGE BÖLGESİNİN EN BÜYÜK HÖYÜĞÜNE BELEDİYE ELİ DEĞDİ EGE BÖLGESİNİN EN BÜYÜK HÖYÜĞÜNE BELEDİYE ELİ DEĞDİ

Osmanlinin Kayip Lalesi Denizlide Bulunmustu Iklimden Etkilendi2

İklimden Etkilendi Erken Açtı! 

Bu özel soğanlı kayıp lale ile ilgili güncel bilgileri paylaşan Sait Yalçın, Çelebi Lale’sinin bu sene de çiçek açtığı bilgisini verdi. Güncel fotoğrafları paylaşan Sait Yalçın, “Bu sene iklimsel olaylar sebebi ile normalden erken olarak bundan 15 gün önce açtı” bilgisini paylaştı.  

Osmanlinin Kayip Lalesi Denizlide Bulunmustu Iklimden Etkilendi3

Açtığı andan itibaren 3-4 gün boyunca güzelliği ve kırmızı-beyaz renkleri ile dikkatleri üzerine çeken lale, şu anda sadece Denizli ve Aydın’da görülür durumda.  

Osmanlı’da çini motiflerinde, süs ve dekoratif malzeme olarak kullanılan Çelebi Lalesi eşsiz güzelliği ile görenleri büyülüyor.  

Osmanlinin Kayip Lalesi Denizlide Bulunmustu Iklimden Etkilendi5