Ramazan ayı boyunca oruç tutanlar için beslenme ve yaşam şekli büyük önem arz etmektedir. Öğün sayısının azalmasıyla birlikte günlük alınan enerji, besin ögesi çeşitliliği ve sıvı tüketiminin azaldığı bu ayda, sağlıklı kalmak için besin seçimlerine dikkat etmek ve optimal beslenmeyi sağlamak önemlidir.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğretim görevlisi Dr. Negin Almasi'ye göre, oruç tutarken temel endişelerden biri sıvı ve elektrolit dengesinin korunmasıdır. Dehidratasyonu önlemek için iftar ve sahur arasında ara ara toplam 2-2,5 litre su içmek önemlidir.

KANDEMİR AİLESİNİN ACI GÜNÜ KANDEMİR AİLESİNİN ACI GÜNÜ

Ramazan Ayinda Dogru Beslenme Nasil Olmalidir

Sahur İçin Beslenme Tavsiyeleri

Yavaş sindirilen, gün boyunca enerji seviyesini koruyacak besinler tercih edilmelidir. Kompleks karbonhidratlar, protein ve lif içeriği yüksek besinlerin tüketilmesi oldukça önemlidir.

Örnek menü: Yulaf ezmesi, tam buğday ekmeği, yumurta, peynir, kepekli tahıllar, meyve, sebzeler ve su.

İftar İçin Beslenme Tavsiyeleri

Hafif ve sindirimi kolay yiyecekler tercih edilmelidir. Bir bardak su ve hurma ile başlayarak, ardından çorba, zeytinyağlı yemek, protein ve yeşillik içeren bir ana yemek tercihi doğru bir tercih olur.

Örnek menü: Hurma ve su, mercimek çorbası, ızgara tavuk veya balık, bulgur pilavı, salata, tam buğday ekmeği.

Ramazan Ayinda Dogru Beslenme Nasil Olmalidir1

İftar Sonrası Ara Öğün

İftar ile yatma arasında hafif bir ara öğün tüketmek, uzun açlık döneminin ardından vücudu beslemek ve enerji seviyelerini dengelemek açısından işe yarar bir yöntemdir. Sindirimi rahatlatmak için hafif ve sağlıklı atıştırmalıklar tercih edilmelidir.