Denizli Tabipler Odası'da yapılan basın toplantısı ile sağlık örgütleri ortak basın duyurusu yayınladı.
Bugün Denizli Babadağ'da gezici sağlık hizmeti veren bir doktor ve ebeye önce tacizde bulunuldu, ardından akrabaları ile tekrar gelen saldırhan 'şikayet edilmesin' diye odalarını basmak istedi.
Doktorların beyaz kod vermesi ile olayın daha ileri gitmesi engellenmiş oldu.
Sağlık örgütleri, bugün Denizli'de yaşanan bu şiddeti kınadıklarını açıkladı. Şiddetin, sağlıkçıların en büyük problemi olduğunu dile getiren Denizli Tabipler Odası Başkanı Prof. Dr. Rıza Hakan Erbay, 2022'de 244 beyaz kod uyarısı alındığını bildirdi. Sağlık Bakanlığı'nın kodları gizlediğini iddia eden Başkan, ellerindeki veriden çok daha fazla uyarı durumu olabileceğini açıkladı.
Sağlıkçıların hayatları boyunca %60 oranında fiziki ve sözel şiddete maruz kaldıklarının altını çizerken, kınamaların yeterli olmadığını, kınamanın bir çaba gösterme şekli olmadığını anlattı.
Sağlık çalışanlarının önerilerinin dikkate alınması ve bu önerilerin gerçekleşmesi için çaba harcanlasını isteyen Tabipler Odası, görevini ihmal edenlerin teşhir edilmesini savundu.
Bugün yaşanan olayda sağlık çalışanlarına şiddet gösteren şahsın ilk önce tutuklanmamasını da adalet kavramı içerisinde bulmadıklarını ifade etti.
SAĞLIK ÇALIŞANLARI NE ÖNERİYOR?
1. Birçok ülkede olduğu gibi şiddet uygulayanlara karşı sağlık hizmetlerinden tam çekilme hakkı talep ediyoruz. “Seni darp etti sen bakma yanındaki baksın” yöntemini kabul etmiyoruz. Hastanelere bu durumu alışkanlık haline getirmiş kişilere karşı bireysel önlemler geliştirme, sağlık hizmeti vermeme yetkisi tanınmasını istiyoruz.,
2. Sağlık hizmeti sırasında şiddet uygulayanlara verilen cezaların paraya çevrilmemesini, hükmün açıklamasının geriye bırakılması uygulamasının yapılmamasını, hastanede yarattıkları maddi ve kişilerde yarattıkları maddi ve manevi hasar nedeniyle ayrıca tazminata hükmedilmesini talep ediyoruz.
3. Hastaneler, ASM’ler gibi bütün çalışma ortamlarında sağlık personelinin şiddetten korunması için gereken standartların ortaya konmasını ve bunların her yerde uygulanmasını:
a. Şiddet riskinin yüksek olduğu ortamlarda mutlaka ışıklandırma, kamera, acil çağrı butonu olmasını
b. X-ray cihazlarının hastanelere yerleştirilmelerinin hızlandırılmasını ve kontrollerin ciddiyetle yapılmasını
c. Hasta ve hasta yakınlarının hastanede bekleme alanlarının muayene ve hizmet alanlarından ayrılmasını,
d. Mobil sağlık hizmetleri devam edecekse, tek başına sağlık personellerinin görevlendirmesi değil, hemşiresi, sekreteri, güvenliği ile bütün bir ekip oluşturulmasını talep ediyoruz.
4. Sağlık hizmeti ortamında yapılan her şiddet olayının 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında bildiriminin yapılması ve kayıt altına alınmasını istiyoruz.
5. Kamuoyunda farkındalık yaratmak için “Sağlık Hizmetlerinde Şiddete Sıfır Tolerans” kampanyasının açılmasını destekliyoruz.
6. Televizyon dizilerinde sağlıkta şiddeti ima eden konuşmalar ve kişilere RTÜK tarafından ciddi ceza verilmesi gerektiğini düşünüyoruz.
7. Sağlık Bakanlığı’nın sağlık platformu temsilcileri ile birlikte sağlık sistemini baştan aşağı ele alacak, aksayan yönlerini ortaya koyacak ve bir yol haritası hazırlanmasını sağlayacak çalıştay yapmasını talep ediyoruz.