Anadolu Selçuklu Sultanı II. Kılıç Arslan ile Bizans imparatoru I. Manuel Komnenos arasında 17 Eylül 1176 yılında gerçekleşen savaşın yeri konusunda yaşanan tartışmaya Afyonkarahisar’da katıldı. Isparta Konya ve Denizli’nin yer konusunda yıllardır süren mücadelesinde Afyonkarahisar’da yerini aldı. Edinilen bilgiye göre Miryokefalon Savaşının yerinin belirlenmesi için Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi saha çalışması başlatacak.
Anadolu’nun tapusunun alındığı ve Anadolu’nun Türk yurdu olduğunun tescillendiği savaş olarak tarihte yerini alan Miryokefalon Savaşının yeri konusunda yeni bir çalışma başlatıldı. Afyon Kocatepe Üniversitesi Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi, Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Kaya ve ekibi tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığından, Miryokefalon Savaşının alanının tespit çalışması talebi, Kültür ve Turizm Bakanlığına iletildi. Miryokefalon savaşının yaşandığı alanın tespiti için Hocalar, Sandıklı, Kızılören ve çevresi için kazı çalışması talebinin hızlandırılmasını isteyen Arslan’a Bakanlık kısa sürede cevap vererek kazıların başlaması talimatını verdi.
Prof. Dr. Muharrem Kesik “Savaşın yeri Konusunda 3 yıl saha çalışması yaptım. Savaş Çivril’de oldu”
Savaşın yıl dönümünde Çivril’de düzenlenen çalıştayda konuşan İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muharrem Kesik savaşın Çivril’de yapıldığını ifade etmiş ve bunu kitabında da belirttiğini ifade etmişti. Prof. Dr. Muharrem Kesik savaşın yeri konusunda 3 yıldır Çivril ve bölgesinde saha araştırmaları yaptığını ifade etmişti.
Sempozyumda çalışmaları ve kitabı hakkında bilgi vererek Miryokefalon Savaşı'na ilişkin öğrencilik yıllarından bu yana çalışma yürüttüğünü aktaran Kesik, “Biz 2017'ye kadar herhangi bir yayın yapmadık. Yapabilirdik yapmadık. Sebebi çok açık. Çok tartışmalı bir mevzu. Biz yaklaşık 1 asırdır bu konuyu tartışmışız. Biz savaşın yerini tartışmaktan savaşın önemini, sonuçlarını ve bize kattığı değerleri, zaferi bir bayram havasında kutlamayı neredeyse ihmal etmişiz. Gördüğümüz sonuç bu. Bu, yurt satında kutlanması gereken büyük bir zafer” dedi.
Anadolu tarihini, vatanı ve ülkenin tarihini yakından ilgilendiren bir zafer olduğunu ve çalışmalar sırasında birçok delile ulaştıklarını ifade eden Kesik, “Bu savaş, Çanakkale ve Malazgirt kadar önemli bir tarihi olaydır. Bunların gelecek nesillere aktarılması da çok önemlidir. Belki de en kritik nokta bu. Savaşın nerede olduğu konusunda benim kitabımda verdiğim karar Çivril'de olduğu savaşın, Çivril ve çevresinde yaşandığı” diye konuştu.
Prof. Dr. Turgut Tok “Eldeki bilgiler savaşın yapıldığı yer olarak Çivril'i gösteriyor”
Pamukkale Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Turgut Tok da, Miryokefalon Zaferi ile ilgili Türk kaynaklarında herhangi bir bulguya rastlanılmadığı, yabancı kaynaklardan bilgilerin elde edildiğini belirttiği değerlendirmede, “Bir yıldan beri yazılı kaynaklar elden geçirildi. Savaşın olduğu iddia edilen bütün bölgeler tarandı, tek tek dolaşıldı. Akabinde Çivril yöresi de incelendi. Eldeki bilgiler savaşın yapıldığı yer olarak Çivril'i gösteriyor" dedi.
Prof. Dr. Yusuf Kılıç “Savaşın Çivril ilçesi sınırları içerisinde meydana geldiği artık kesinlik kazanmıştır”
Prof. Dr. Yusuf Kılıç da savaşın yeri konusunda yaptığı değerlendirmede Miryokefalon Savaşı ile ilgili yazılı kaynakların kısıtlı olduğunu, sadece 4 kaynakta savaşla ilgili genel bilgilerin yer aldığına dikkati çekerek, “Honazlı Nikitas, 'Savaş dar bir boğazda oldu' diyor. Bu savaşın nerede meydana geldiği, kuvvetlerin nerede çarpıştığı, hangi yolları takip ederek savaş alanlarına geldikleri konusu bugün farklı farklı bölgelerden çıkan iddialı seslerle devam etmektedir. Ancak bu iddiaya sahip kişilerin ortaya koymuş oldukları kaynakların ve tarihi kaynaklarda geçen arkeolojik buluntuların ve coğrafi betimlemelerin gözden geçirilmesi suretiyle bu savaşın Çivril ilçesi sınırları içerisinde meydana geldiği artık kesinlik kazanmıştır” dedi.