Türkiye'deki depremsellik üzerine çalışan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, İzmir ve çevresindeki deprem riskine dikkat çekti. Sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Midilli-Sisam-Karaburun-Foça hattında devam eden gerilimin 6,5 büyüklüğünde bir depremi tetikleyebileceğini belirtti. İzmir fay hattı ve Tuzla fayının da bu risk kapsamında olduğunu ifade eden Ercan, İzmir’in deprem haritasında yüksek riskli bölgeler arasında yer aldığını vurguladı. 4,5 büyüklüğündeki son depremin de bu gerilimin bir göstergesi olduğunu ekledi.

6 Şubat’ın ardından Türkiye artçı depremlerin kıskacında kalmışken riskli noktalarda dikkat çekmeye başladı. Deprem riski taşıyan, fay hattı üzerinde, çevresinde olan bölgelere gözler çevrilmişken, Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan’dan korkutan bir açıklama geldi.

İZMİR DEPREM RİSK HARİTASI 2023: İzmir fay hattı nereden, hangi ilçelerden geçiyor? İzmir depreme dayanaklı ve riskli bölgeler hangileri? İşte İzmir risk haritası!

BAŞKAN VE KOMİSYON ÜYELERİ HURDAYA ÇIKAN ARAÇ VE EKİPMANLARI İNCELEDİ BAŞKAN VE KOMİSYON ÜYELERİ HURDAYA ÇIKAN ARAÇ VE EKİPMANLARI İNCELEDİ

Sosyal medya hesabı üzerinde açıklama yapan Ercan “Midilli-Sisam-Karaburun-Foça alanı Zeytinbağ kırığının gerdiği bir deprem alanıdır. Son deprem, 12 Haziran saat 12.28'de 6,2 büyüklüğünde olmuştu, ancak bu deprem bölgedeki gerginliği tamamen boşaltamamıştı. Bugün Midilli'de meydana gelen 4,5 büyüklüğündeki deprem, gerginliğin sürdüğünü göstermektedir. Bölge, 6,5 büyüklüğünde büyük bir depreme gebedir ancak bu depremin ne zaman olacağını bilemiyoruz" dedi.

Ege Bölgesi’ndeki sismik hareketler artmaya devam ederken son olarak İzmir'in Karaburun ilçesi 4,5 büyüklüğündeki depremle sarsılmış ve deprem endişeleri artırmıştı.

Deprem kuşağında yer alan ve irili ufaklı aktif fay hatlarının üzerinde yer alan İzmir için yapılan uyarılar çoğaldı.

Uzmanlar, İzmir'deki en tehlikeli fay hattının İzmir fayı olduğunu belirtiyor. Yerleşimin büyük çoğunluğunun bu fay hattı üzerinde bulunması, olası bir depremin etkilerini daha da artırıyor.

İzmir fayı, Güzelbahçe'den başlayıp Pınarbaşı'na kadar uzanıyor. Bu fay hattının deprem üretmesi durumunda, İzmir Körfezi içerisindeki tüm ilçelerin ciddi şekilde zarar görebileceği belirtiliyor.

İzmir'in en uzun fay hattı olan Tuzla fayının da tehlikeli olduğu ifade ediliyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ