Sonbaharın gelmesiyle Çivril’de sevilen meyvelerden olan, doktor meyvesi olarak da adlandırılan hünnap hasadı başladı.
Çivril’in Gümüşsu Mahallesi’nde yaklaşık 300-350 yıllık hünnap ağaçları bulunmakta olup, Hünnap yetiştiriciliğinin çok eski yıllara dayandığı biliniyor.
“HÜNNAP ÇOK VERİMLİ BİR AĞAÇTIR”
Gümüşsu Mahalle halkı hünnabın Anavatanının Güneydoğu Asya olduğunu söyleyerek; “Çivril’de yetiştirilmesi çok eski yıllara dayanan hünnap, bahar aylarında hoş kokulu sarı renkli çiçekler açan güzel, dikenli bir ağaç türüdür.
Anavatanı Güneydoğu Asya olan hinabi yani diğer adıyla hünnap, Çin, Roma, Japonya gibi ülkelerde de sıklıkla tüketilmektedir. Çeşit özelliğine göre ağaç başı 15-30 kilo arasında verim alınabilen hünnap, kendine verimlidir ”dedi.
“HÜNNAP EROZYON KONTROLÜ İÇİNDE KULLANILIYOR”
Yapraklarından çay da yapılabildiğine değinen mahalle halkı; “Meyveleri çok lezzetli olup besin değerleri de oldukça iyidir. Kuru meyve ile yapraklarından çay yapılabilir. Kurutulan hünnap meyveleri uzun süre saklanarak muhafaza edilebilmektedir. Meyveleri sonbahar aylarında olgunlaşmaktadır. İlaçlama yapmadan kolayca yetiştirilebilir. Orman ağacı olarak nitelenen hünnap, erozyon kontrolü için ağaçlandırma çalışmalarında da kullanılmaktadır ”ifadelerini kullandı.
Hünnap yetiştiriciliğinin çok eski yıllara dayandığını belirten mahalle halkı özellikle sağlık açısından sayılamayacak kadar çok faydası olan bu mucizevi meyvenin üretim alanlarının önümüzdeki dönemde artacağına inandıklarını belirtti.