KESK Denizli Şubeler Platformu, Öğrenci Veli Derneği ve Ekmek ve Gül Platformu Denizli’de okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek her çocuğun hakkı dedi.  


KESK Denizli Şubeler Platformu, Öğrenci Veli Derneği ve Ekmek ve Gül Platformu Denizli Candoğan Parkı’nda bir araya gelerek okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek her çocuğun hakkı diyerek basın açıklamasında bulundu.  
 
KESK Denizli Şubeler Platformu, Öğrenci Veli Derneği ve Ekmek ve Gül Platformu’nun ortak olarak gerçekleştirdiği basın açıklamasında, “Milli Eğitim Bakanlığı, çocukların gelişiminde, sağlığında, eğitime erişiminde önemli bir hak olan ücretsiz okul yemeğini sağlamadığı için bugün hakim karşısına çıktı. Ekmek ve Gül’ün çağrısı okullarda her çocuğa bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek verilmesi için 2022 yılından beri mücadele eden kadınlar, veli dernekleri, meslek odaları olarak bugün Ankara 3. İdare Mahkemesinde gerçekleşen davanın takipçisiyiz. Denizli’de de bu konuda çalışmaları, açıklamaları olan KESK Denizli Şubeler Platformu, Öğrenci Veli Derneği Denizli Şubesi, Denizli Ekmek ve Gül Grubu ve destek veren kurumlar olarak buradayız” dedi. 


“Sağlıklı Yemek Her Çocuğun Hakkı” 


Yapılan açıklamada, “Okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek her çocuğun hakkı kampanyası ile Türkiye’nin her yerinde sendikaların, kadın derneklerinin, kitle örgütlerinin, Ekmek ve Gül gruplarının, kadınların, velilerin olarak yan yana geldik ve bu talebin sesini kendi şehrimizde de yükselttik. Pek çok kişi tarafından bu talep sahiplenildi. Ülkenin dört bir yanında toplanan imzalar 2022 ve 2023 yılları içerisinde Milli Eğitim Bakanlığına ulaştırıldı, hatta Meclis’te Emek Partisi Milletvekili Sevda Karaca tarafından bizzat Milli Eğitim Bakanına elden bile teslim edildi.  
Bu kampanya ile birlikte yükselen sese Milli Eğitim Bakanlığı kulaklarını tıkayamadı ve 2022-2023 eğitim öğretim yılının 2. döneminde okul öncesi eğitimde tüm Türkiye’de ücretsiz yemek uygulamasına başlayacağını duyurdu fakat uygulama yalnızca bir eğitim dönemi sürdü. Uygulamanın eğitimin tüm kademelerine yayılması gerekirken yeni eğitim öğretim yılında sessiz sedasız yürürlükten kaldırıldı ve deprem bölgesi ile sınırlı tutuldu. Bizler, bu süreçten sonra da çocukların bu hakkına yönelik talebimizi örgütlemekten vazgeçmedik” açıklamalarında bulunuldu. 


Çocuklar Gelişim Sorunları Yaşıyor 


Ailelerinin ekonomik zorluklar çekmesi sebebiyle çocukların sağlıklı yemeğe ulaşamadıklarını ifade eden açıklamada, “Ülkemizde artan enflasyon ile birlikte ekonomik yükün her geçen gün ağırlaşması doğrudan çocukların sağlıklı gıdaya ulaşmasını etkiliyor. Forma ücreti, ulaşım ücreti, kitap ücreti gibi pek çok giderle boğuşan, her gün çocuğunun beslenme çantasına ne yemek koyacağını düşünen ailelerin, gıda enflasyonu ortadayken o çantaları doyurucu besinler ile doldurma imkanları yok. Gelecek nesillerin bodurluk, kansızlık, öğrenme sorunları gibi çeşitli gelişim sorunları yaşadıklarına şahit oluyoruz. Boş beslenme çantalarının, çocukların gelişiminin ailelerin imkanı ve inisiyatifine terk edilmesinin ağır sonuçlarını doğrudan çocukların sağlıkları üzerindeki etkilerden gözlemleyebiliyoruz. 30 Avrupa ülkesi içerisinde en yüksek çocuk yoksulluğu oranına sahip iki ülkeden biri olan Türkiye'de yaklaşık 3 milyon çocuk kronik yetersiz beslenme yaşıyor, düşük kilo, kansızlık gibi sorunlar ile boğuşuyor” ifadeleri yer aldı. 


Eğitimin Her Kademesine Ücretsiz Yemek 


Bu koşullarda, bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek talebi sadece bir beslenme meselesi değildir denen açıklamada, “Devlet kurumları da herhangi bir ayrım gözetmeksizin eğitimin her kademesinde ücretsiz, sağlıklı yemek vermekle yükümlüdür. 2024 Bütçe görüşmelerinde de tıpkı geçtiğimiz yıllardaki görüşmelerde olduğu gibi çocukların en temel hakkı olan ücretsiz ve sağlıklı bir öğün beslenme hakkına yine yer verilmedi. Biz bütçeden kendi hakkımızı, çocuklarımızın hakkı olanı istiyoruz” açıklamasında bulunuldu.