Menderes Havzası'nın en önemli su kaynaklarından olan Büyük Menderes Nehri, bu yıl yağışların az olması nedeniyle ciddi bir kuraklıkla karşı karşıya. Afyonkarahisar’ın Dinar ilçesinden başlayarak Uşak, Denizli ve Aydın illerinden geçen, ardından Ege Denizi’ne dökülen Büyük Menderes Nehri kurudu.

ÇİVRİL TARIM FUARI BAŞLIYOR ÇİVRİL TARIM FUARI BAŞLIYOR

Nehrin, Çal’daki Bölümü Kurudu

Ülkenin en önemli nehirlerinden olan ve Ege Bölgesi’nin can damarı Menderes Nehri’ndeki kuraklığın yıl içinde meydana gelen yağışların mevsim normallerinin altında olması ve tarımsal sulama olarak gösterildi. Denizli’nin Çivril İlçesi’nde bulunan Işıklı Gölü’nden nehre verilen suyun çiftçiler tarafından tarımsal sulama amacıyla su motorları ile çekilmesi sonucu nehir Çal İlçesinde kurudu. Tarımın can damarı olan 584 kilometre uzunluğundaki nehirde suların çekilmesi, ciddi tarımsal ve ekolojik sorunları da beraberinde getiriyor.

Batı Anadolu’nun en büyük nehri olan ve yağışlı dönemde saniyede 510 metreküp su taşıyan Büyük Menderes Nehri, kurak geçen kış mevsimin ardından suya hasret kalırken, nehirde adacıklar ve sazlıklar oluştu. Nehir boyunca yaşam süren pek çok bitki ve hayvan türü, suyun çekilmesiyle birlikte yaşam alanlarını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Yaz aylarının gelmesi ve hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte, Menderes’in tamamen kuruması bekleniyor.

Büyük Menderes’in Kuruması Vatandaşı Tedirgin Ediyor

Denizli’nin Çivril İlçesi’nden sonraki ilk durağı Çal İlçesi’nde kuruyan nehir yatağının fotoğrafını çeken ve duruma tepki gösteren bazı vatandaşlar DSİ yetkililerin duruma çözüm bulmasını istedi. Geçtiğimiz yıllarda kuraklık nedeniyle 800 yıllık sudan koyun atlatma şenliklerinin taşıma su ile yapıldığı Menderes Nehri’ndeki erken kuraklığın yaz mevsiminin ilerleyen günlerden daha büyük boyutlara ulaşması çiftçi ve vatandaşları tedirgin ediyor.

Nehrin, Aydın’dan geçen kısmında da kuraklık yaşandığını bildirilirken Aydınlı çiftçi Zeki İnce “Şu anki mevcut su kanallara verilince Menderes’te akan su azalıyor. Geçen yıllarda yağışlar güzeldi. Bu yıl barajlarda su olmayınca şimdiden böyle, bu sene kış olmadı ki” dedi.

Büyük Menderes Nehri’nin kuruması, nehrin güzergâhı üzerindeki yerleşim alanlarındaki ve çevresindeki tarım alanlarını olumsuz etkiliyor. Bölgedeki çiftçiler, nehrin kuruması nedeniyle sulama yapamaz hale geldi. Bu durum, hem ürün verimliliğini düşürüyor hem de ekonomik kayıplara yol açıyor. Ayrıca, nehrin kuruması, bölgedeki biyolojik çeşitliliği de tehdit ediyor.