Çivrilli üreticinin sorunlarına ortak olan CHP Çivril İlçe Başkan vekili Bedri Ataş ayçiçeği tarlasında üretici ile buluştu. Karayahşiler, Çıtak, Tokça gibi civar mahallerden gelen üretici ile ayçiçeği tarlalarını gezen Ataş üreticinin sorunlarını dinledi.
Üreticinin mağdur edildiğini vurgulayan ataş, “Burada ayçiçeği tarlasındayız. Birinci sulamadan sonra bir daha sulanmamış olan ayçiçekleri gelişememiş ve kurumaya yüz tutmuş durumda. Bazı tarlalar ise birinci sulamayı dahi yapamamış durumda.” dedi.
Milletvekillerinin çiftçinin sesini duymasını istediklerini kaydeden Ataş, “Bizler burada toplandık ve sesimizi milletvekillerimize duyurmak istiyoruz. Çiftçilerin sorunlarının meclise taşınıp köklü çözümler üretilmesini istiyoruz.”dedi.
CHP Çivril Belediye Meclis Üyesi Grup Başkan Vekili Nuri Özen ve CHP Çivril İlçe Genel Sekreteri Hüseyin Bilgin’in de aralarında bulunduğu onlarca çiftçi seslerini milletvekillerine duyurmak için konuştular.
45 bin liralık senet yapıldığını ifade eden üretici, “Beyan aldılar ve 45 bin liralık senet imzalattılar karşılığında su vermediler. Şimdi biz faizi ile ödeme yapıyoruz. Kullanmadığımız suyun parasını ödüyoruz.” dedi.
Bir başka üretici ise Çivril’de kendilerine su verilmezken sulama sezonu başından buyana Aydın’a 50 cm açıklığında su aktığını belirterek, “Biz Aydın’ı besliyoruz da bu ova neden dert yanıyor. Sandıklı’da bizi beslesin o zaman.”ifadelerini kullandı.
Ana kanaldan suların boşa aktığını ve bunun görüntüleri ile birlikte yetkililere durumu anlattıklarını kaydeden çiftçiler suyun boşa akması karşısında hiç kimsenin ilgilenmediğini ve bir aydır suyun boşa akmaya devam ettiğini belirttiler.
Başka illerin milletvekillerinin kendi vatandaşları için suların önüne bent çektirdiğini ama Çivril’in susuzluktan kavrulduğunu belirten çiftçiler, “Hayat hep siyaset olmuş. Bizim buralar yansın oralar su ile coşsun. Çiftçi kalkınsın diyorlar siyasetle iş yapıyorlar. Üretimin siyasetle ne alakası var.” dediler.
Sulama fiyatlarının da yüksekliğinden de şikayetçi olduklarını söyleyen çiftçiler önceden yapılan sulama sisteminde bu sıkıntıların yaşanmadığını belirterek, “Önceden tarlalar bölünür yarısı sulu yarısı kuru tarıma ayrılırdı. Yada üçte biri sulu üçte ikisi kuru tarım yapılırdı ve hiç böyle su sorunu yaşanmazdı. Şimdi komşularımızla su yüzünden kavga eder duruma geldik. Baklan tarafına sürekli kesintisiz su verilirken bizim tarafta dört günde bir su kesiliyor. Bu kadar arazinin dört günde sulanması mümkün değil.”ifadelerini kullandılar.
Çivrilli üretici susuzluktan ürününü sulayamıyor. Sulamadıkları suyun parasını ise haziran ayında ya peşin ödüyor yada faizi ile taksitle ödüyor. Şuan tek umutları milletvekillerinin seslerini duyması ve sorunlarını meclise taşıyarak bir çözüm bulunması.