Tarihi ve doğal güzellikleri ile adından söz ettiren Çivril, anıt ağacıyla da dikkat çekiyor.
Türklerin Anadolu’ya girişiyle aynı yaşta olan anıt ağacı görenleri şaşkına çeviriyor.
Türkiye’de “kokulu ardıç” ve “kara ardıç”, literatürde ise “juniperusfoetidissima” ismi verilen ağaç, Çivril ilçe merkezine 8 kilometre mesafedeki Karabedirler köyünde tarla içerisinde bulunuyor.
GÖVDESİ 3’E AYRILMIŞ
Asırların şahitliğini yapan ardıç zamanla üçe ayrıldığından, içinde iki üç insan sığabilecek bir boşluk var. Ağaç “anıt ağaç” olma özelliğinden dolayı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından korunuyor.
Çivril tür ve habitat olarak zengin bir ilçe. Sulak, karasal ve dağlık alanlar bakımından oldukça şanslı. Denizli’de yapılan çalışmalarda 300’ün üzerinde anıt ağacı bulunduğu ve hatta anıt ormanlarının olduğu belirtiliyor.
“ANIT AĞAÇLAR, BİR ÜLKENİN KÜLTÜRÜDÜR”
Ardıcın, Türkiye’de tespit edilen en önemli ağaç türlerinden olduğunu vatandaşlar; “Heybeti ve boyutuyla dikkat çekiyor. Koruma altına alındı ve sonraki nesillere kalmasını sağlayacağımız için mutluyuz. Anıt ağaçlar, bir ülkenin kültürüdür. Ağaçlarımıza sahip çıkalım ”dedi.
“ARDIÇLARIN DİĞER AĞAÇLARA GÖRE YAŞAMI UZUN OLAN AĞAÇLARDIR”
Anıt ağacının yaşı Türklerin Anadolu’ya girişiyle aynı yaşlarda olabileceğini söyleyen halk; “Bu ağaçlar doğal mirasımızdır. Ardıçların diğer ağaçlara göre yaşamı uzun olan ağaçlardır. Geçmiş ile günümüz, günümüz ile gelecek arasında iletişim sağlayabilecek uzunlukta doğal ömre sahip olan ağaçlar, anıt ağaçlardır ”şeklinde konuştu.