Türkiye ortalamasına bakıldığında Çivril üretim konusunda geçen yıllara göre daha bilinçli.

Çerezlik ayçiçeği üretiminden çiftçiler dane mısıra geçiş yaptı. Hem üretimi ayçiçeğine göre daha kolay hem de ürün yelpazesi geniş. Yani kullanıldığı alanlar fazla, unu çıkartılıyor, yağı çıkartılıyor. Çerezlik çekirdek ise sadece yemelik olarak kullanılabiliyor.

Geçen senelerde mısır üreticiliğinde yaşanan acemiliği biraz daha atmış ve daha bilinçli bir üretime geçmiş olan Çivril’de bu sene aynı miktar araziden daha fazla ürün bekleniyor.

İşçiliği ayçiçeğine göre daha kolay ve zahmetsiz olan mısır ekiminin bu yıl çok olacağı beklenirken yetkililer de bir yandan üst üste aynı ürün ekilmemesi için çiftçileri uyarıyor.

“3 YIL AYNI ÜRÜNÜ EKEN DESTEK ALAMAZ”

Türkiye tarım havzaları üretim ve destekleme modeli kapsamında Çivril’de desteklenen ürünler var.

Desteklemeden faydalanmak isteyen çiftçilerde ise 3 sene üst üste aynı ürünü ekmemesi şartı aranıyor. Destekleme kapsamında Çivril’de yetiştirilen ürünler ise arpa- aspir, nohut, dane mısır, tritikale, yağlık ayçiçeği ve yem bitkileri şeklinde sıralanıyor.

2017 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından duyurulmuş olmasına rağmen gerekli ilgiyi göremeyen desteklemeler için bu sene zorunluluk getiriliyor.

Müstahsil makbuzu getirenlere destek verilecek

Üst üste 3 yıl aynı parselde aynı ürünü eken çiftçi hibe desteği alamayacak. İki yıl arayla mutlaka başka bir ürün yetiştirilmesi gerekiyor. Toprağın dinlenmesi ve toprakta bulunan minerallerin yok olmaması amaçlanan bu uygulama ile hem daha verimli üretim bekleniyor hem de çiftçiye hibe yolu ile destek veriliyor.

BAKANLIK BİLGİLENDİRDİ

Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, ilgili kamu kurumları, özel sektör temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarıyla (STK) Baklagil Sektör Politika Belgesi hazırladı.

Sektöre ilişkin sorunlar ve çözüm önerilerinin yer aldığı belgenin, karar vericiler ve ilgili kurumlar için politika önerileri getirmesi amaçlanıyor.

Yapılan çalışmayla baklagil üretimine yönelik ilaç ve gübre gibi girdi maliyetlerinin azaltılması için düzenleme yapılacak. Üreticiler, baklagil yetiştirme teknikleri, gübreleme ve ilaçlama konularında bilgilendirilecek. Baklagil hasadına yönelik alet ve ekipman eksikliğinin giderilmesi sağlanarak, küçük üreticiler arasında ortak makine kullanımı kültürü yaygınlaştırılacak.

BAKLAGİL “ÖZEL ÜRÜN” OLARAK TANIMLANACAK

Baklagil piyasasında dönemsel olarak arz miktarı ve fiyat dalgalanmalarına karşı piyasanın düzenlenmesi için iç ve dış ticarette üretimi koruyucu tedbirler alınacak. Destekleme alımlarında baklagiller “özel ürün” olarak tanımlanacak.

Kuru tarım alanlarında baklagillerin münavebe (ekim nöbeti) programlarına alınması özendirilecek, bölgeye göre hangi baklagilin tüketimi yaygınsa o türün ürün deseninde yer alması sağlanacak.

TARIMDA DESTEK BAKLAGİLLERE

ÜRETİM BÖLGELERİ MODELİ UYGULANACAK

Baklagil üretiminin artırılması için nohut, mercimek ve fasulye havzaları gibi ürün bazında uzmanlaşmış üretim bölgeleri modeli oluşturulacak. Havza bazlı destekleme modeli kapsamında belirlenmiş bazı alanların bakliyat üretim koşullarına sahip olmaması nedeniyle, söz konusu ürünün yetiştirilmesine uygun havzalar yeniden belirlenecek. Havza bazlı destekleme modeli gözden geçirilerek, baklagil üretiminde ihtisaslaşmış alanlara öncelik verilecek.

Baklagil üreticilerinin örgütlenmesi sağlanarak, piyasadaki fiyat oluşumunda ve pazarlama ağında üreticinin rolü artırılacak. Satış kooperatiflerinin kurulması, örgütlenme ve üyelik özendirilecek.

AR-GE HİZMETLERİ ARTIRILACAK

İhracat pazarlarının kaybedilmemesi için ithalatçı ülkelerin isteklerine uygun kalite ve miktarda baklagil üretilmesi sağlanacak. Bu kapsamda üretici bilinçlendirilecek, talebe uygun üretim teşvik edilecek ve bu alandaki Ar-Ge hizmetleri artırılacak.

Arz-talep dengesi dikkate alınarak, üretimi ve üretici kararlarını etkileyecek ve bir yıl öncesinden ilan edilebilecek, dinamik bir üretim planlaması oluşturulacak. Bu kapsamda tahmini olarak iç ve dış talep düzeyleri, destekleme araçları ve maliyetler açıklanacak.

KAYIPLARA KARŞI ÖZEL ÖNLEM

Tarla, depo ve lojistik aşamalarında kayıplara karşı tedbirler alınacak. Sözleşmeli üretim modeli kurularak denetim artırılacak. Kayıp düzeyi, yeri ve yoğunluğuna göre önleyici programlar geliştirilecek.

Tarla günleri gibi etkinlikler ile eğitim ve yayım faaliyetleriyle geliştirilmiş yeni baklagil çeşitleri üreticiye tanıtılacak.

Baklagil ürünlerinin sağlık açısından faydaları gibi konularda tüketici aydınlatılacak ve böylece bu ürünlerin tüketimi özendirilecek.