Yayınlanan listeyi, Türkiye genelinde kredilerin takibe dönüşüm oranları belirledi.
Kredilerin takibe dönüşüm oranı en düşük il Çankırı olarak açıklanırken en yüksek il ise %3.9 oranla Konya oldu. Konya’yı takip eden illerle birlikte Türkiye’nin borcuna en sadık olmayan iller listesi oluşturuldu. Liste başını Konya’dan Diyarbakır (%3), Mardin (%2,4), Hakkari (%2,2) ve Adana (%2,2) takip etti. Konya’nın oranı, toplam 22 ilde genel ortalamanın üzerinde ve iki katından fazla oldu.
Takipteki alacakların toplam nakdi krediler içerisindeki payını gösteren takibe dönüşüm oranı bankacılık sektörü genelinde %1.53 düzeyinde olarak açıklandı.
Türkiye’nin En Sadık İlleri
Takibe düşme oranlarında en düşük yüzdeye sahip il Çankırı olurken Denizli, Nevşehir, Siirt, Kastamonu ve Aksaray da ilk beşe giren şehirler olarak açıklandı. İzmir, Aydın, Balıkesir, Çanakkale, Muğla, Çorum, Trabzon gibi önemli ticaret merkezi illerde ise oran %1’in altında.
Depremlerın yaşandığı illerde batık seviyesinin yüksekliği dikkat çekti. Hatay’da inşaat sektöründe takipteki alacak oranı %31.86 ile çok yüksek seviyede olduğu görülüyor. Turizm sektöründe de takibe düşen alacak oranı %16.30 seviyesinde. Kilis’te finansal sektörde takipteki alacak oranı %75.38 ile yüksek düzeyde. Aynı ilde tekstil sektöründe de takipteki alacak oranı % 22.34. Osmaniye’de ise enerji sektöründe %25.59, turizm sektöründe %18.33 düzeyinde olduğu açıklandı.
Yüksek takibe düşme oranında öne çıkan iller ve sektörler şöyle:
Afyonkarahisar’da turizm (%26.84), Kars’ta tekstil (%24.07), Yalova’da enerji (%22.51), Kocaeli’nde enerji (%27.26), Konya’da enerji (%19.49), Kayseri’de turizm (%19.34). Sektörel bazda bakıldığında 13 ilde enerji, 13 ilde inşaat ve 7 ilde tekstil; en çok takibe düşme oranı olan sektörler olarak kayıtlara geçti.
Takipteki alacak oranı; tüketici kredilerinde 21 ilde, ticari krediler ise 6 ilde en yüksek kredi türünü oluşturuyor.