Kültürel projeler ile ilçe kültürünü yaşatma ve gelecek nesillere aktarmak için çalışmalarına devam eden Çivril Belediyesi, ilçenin en önemli tarım ürünlerinden olan haşhaş için müze kurdu. Ege Bölgesinin en önemli haşhaş üretim merkezlerinden biri olan Çivril’de kurulan müzede, haşhaşın tohumdan, yağ oluşu ile ilgili süreç fotoğraf ve materyaller ile sergileniyor.
Geçen hafta açılan Yöresel Ürün Pazarı binasında yer alan Müze Atölye’nin en büyük özelliği, Türkiye’de ilk ve tek olması. Müzede haşhaşın tarladan sofraya yolculuğu fotoğraflarla anlatılırken, haşhaşın ezim, kabuktan ayrılması, fırında kavrulması ve yağının çıkartılmasında kullanılan gereç ve materyaller ise hazırlanan atölye müzede ziyaretçilere sergileniyor.
Tesisin açılmasının ardından her gün yüzlerce ziyaretçi ağırlayan Haşhaş Müzesi ile ilgili olarak bilgi veren Çivril Belediye Başkanı Niyazi Vural, “Haşhaş, Ege Bölgesi ve Çivril’in en önemli tarım ürünlerinden. İlçemiz genelinde çiftçi ve üreticilerimizin önemli bir kısmının gelir kapısı. Haşhaş yıllarca bölgemizin ve ilçemizin ekonomisine katkı sağlamış hem de sofralarımızda farklı ürünler halinde yer almıştır. Kahvaltı da haşhaş sürtmesi, yemeklerde yağı tüketilmiş. Katmer olmuş tatlı yapılmış. Ezmesi okula giden çocukların ekmeğine katık olmuş, kapçığı satılmış derde devam olmuş. Yani haşhaş Çivril’de her evde tüketilmiş, tüketilmeye devam eden bir gıda ürünü. Her bireyin her evin tükettiği haşhaşın sofraya yolculuğunu anlatan bir müze kurmak istedik. Müzemizde haşhaşın toprakla buluşmasından sofraya kadar gelişi fotoğraflarla anlatıldı. Bunun yanında eski dönemlerde haşhaşın kırımı, ezimi, sürtülmesi ve yapının çıkartılması ile ilgili alet ve gereçlerde müzede yerini aldı” açıklamalarında bulundu.
Materyaller ve Gereçleri Vatandaş Bağışladı Belediye Vatandaş El Ele Müze Kurdu
Müzenin oluşturulmasında vatandaşlarında büyük katkı ve destek sağladığını belirten Çivril Belediye Başkanı Vural, “Birçok projemizde olduğu gibi bu projemizde Belediye Vatandaş el birliği ile oldu. Yöresel Ürün Pazarı’nı yaparken özellikle İğdir mahallemiz sakinleri müze tarzı bir yer olmasını talep ettiler. Bizlerde gelen talepler doğrultusunda tesisimizin zemin katında İğdir mahallemize özgü Toprak Testi Bardak Atölyesi ve Haşhaş Müzesi şeklinde tasarladık. Sonrasında İğdir ve Emircik mahallemizde daha önce haşhaş yağı üretimi yapan hayırsever vatandaşlarımız ellerindeki makine gereçleri belediyeye bağışladı. Toplanan gereçlerle müzemizi vatandaş belediye işbirliği ile oluşturduk” dedi.
Müzenin her gün yüzlerce kişi tarafından ziyaret edildiğini de sözlerine ekleyen Belediye Başkan Vural, “Tesisimiz hizmete girdikten sonra ziyaretçilerimiz, hem doğal ürünler satılan mağazaları hem de Testi ve Haşhaş Müzemizi ziyaret etmeye başladı. İzmir ve Uşak’tan Antalya ve Isparta’ya geçen araçlar mutlaka tesisimizde soluklanıyor. Çivril’i görme ve tanıma fırsatı buluyor. Çivril’e özgü doğal organik ürünlerin tadına bakma olanağı buluyor ve alışveriş yapıyor” şeklinde konuştu.
Çivril Belediyesi olarak ilçede eğitim gören öğrencileri de müzede ağırladıklarını ifade eden Belediye Başkan Niyazi Vural, “Amacımız Çivril kültürünü gelecek nesillere aktarmak olduğu için çocuklarımız ve öğrencilerin müzemizi görmesi bizim için çok önemli. Bu müzede haşhaşın yanı sıra, Çivril’in toprak testisi, Çivril Halı ve Kilimleri ile Çivril’e has ürünler ve malzemeler yer alıyor. Çocuklarımızın bunları görmesi tanıması çok önemli” dedi.
Yaklaşık 250 metre kare kapalı alanda açılan Müzede haşhaş kırım makinesi, haşhaşın yağını çıkartmada kullanılan ezim makinesi, haşhaşın sürtülmesinde kullanılan sürtüm taşları, haşhaş sütünü çıkarmakta kullanılan bıçaklar, haşhaşın kavrulduğu fırın ve haşhaşın tohumu, haşhaş yağı, sürtülmüş haşhaş ve haşhaş ile ilgili farklı fotoğraflar bulunuyor.