Türkiye’nin önemli meyve üretim merkezlerinden olan Çivril’de çiftçiler şeftali fiyatlarından memnun.

Türkiye’nin önemli meyve üretim merkezleri arasında yer alan Çivril’de bu yıl kiraz üretiminden umduğunu bulamayan çiftçiler, şeftali rekoltesi ve fiyatlarından son derece memnun olduklarını belirtti.

“20 TON ŞEFTALİ HASADI BEKLİYORUZ”

Şeftali geçen yıl 4.5 TL’den satılırken bu yıl 8 TL’den satıldığını ifade eden Çivril Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özkul; “Şeftali çiftçimizin yüzünü güldürdü. Bu yıl şeftali de 20 bin ton civarı hasat bekliyoruz ”dedi.

“ÇİFTÇİYİ KUR TEDİRGİN EDİYOR”

Bu yıl şeftali yüz güldürse de dolardaki artış çiftçiyi tedirgin ediyor. Meyve ağaçlarında kullanılan zirai ilaçların ithal olduğuna dikkat çeken Çivril Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özkul; “Çiftçiyi en çok mağdur eden girdi fiyatlarıdır. Dolar çıktığı zaman çiftçi etkilenirken dolar düştüğü zaman ise ödeme yapılırken hiçbir zaman etki etmiyor. Çiftçilerimiz ilaçlamaya kış aylarında başlıyor. Çiftçi tarlasında kullanacağı zirai ilaçları Şubat- Mart aylarında alır parasını ise hasat sonrası öder. Ödemeler ise dolar kuru üzerinden yapılır. Şu an dolar 8,50 üzerinde olması çiftçimizi endişelendiriyor. Dolardaki artış böyle giderse çiftçimizin çok zararı büyük olacaktır. Çiftçimizin beli zaten bükük iyice bükülecektir ”dedi.

“ŞEFTALİ 5 TL İLE 8 TL ARASINDA SATILIYOR”

Şu anda şeftalinin yüzde 25’inin hasat edildiğini belirten Özkul; “Şeftali geçen yıla oranla bu yıl yüzde yüz artış söz konusu. Geçen yıl şeftalinin kilosu 4,5 iken bu yıl 8 TL. Çiftçimiz bu durumdan memnun. Erkenci şeftalinin ve diğer çeşitlerin çoğu hasat edildi. Şu an da hasat edilen nektarin cinsi şeftalimizdir. Şeftaliler büyüklüğüne göre fiyatlarından değişiklik söz konusu oluyor. Şeftali fiyatları 5 TL ile 8 TL arasında değişiklik gösteriyor.33-35 5 TL 28-30 6 TL iken 28’in üzerindekilerin tamamı 8TL’den satılıyor ”şeklinde konuştu.

“ÇİFTÇİYE DESTEKLER ARTIRILMALI”

Çiftçiye desteklerin artırılması gerektiğine de değinen Mehmet Özkul; “Bugün gelinen noktada her şeyin fiyatı arttı. Pandemi zaten insanları etkilemişti. Şimdi de kuraklıktan çiftçilerimiz mağdur olmuş durumda. Mazot, gübre, ilaç fiyatları almış başını gidiyor. Destekler yetersiz geliyor. Destekler artırılmalı. Eğer destekler artırılmaz ise çiftçi tarlasını işleyemez hale gelecek. İşleyemezse üretim olmayacak” diye konuştu.

“BU SENE REKOLTE YÜKSEK “

Üreticiler bu yıl rekoltelinin iyi olduğuna dikkat çekere; “Bu yıl şeftali yüzümüzü güldürdü. Bu sene rekolte yüksek. Fiyatlarımız da iyi. Şeftali fiyatı 5 ile 8 lira arasında. Hasadımız devam ediyor Eylül ayına kadar ürün olur. Ürün bu yıl hem bol hem kaliteli. Sadece girdi maliyetlerinden dolayı boynumuz bükük. Elmada da bu rekolteyi inşallah yakalarız “dedi.