Tavas yöresinin vazgeçilmez tarım ürünü olan tütünün büyük emek ve sabır isteyen serüveni tohumların dikim zamanının gelmesiyle başlamış oldu.iki ay öncesinden ‘ocak’ diye anılan sadece fide için hazırlanan o yerlere serpilen tohumlar , olgunlaşarak fide haline geldi. Ocaklarda yetişen, aylarca bakımdan geçirilerek olgunlaşan fideler dikim için hazırlandı.Dikime hazır olan fideler bu sabah  işçiler tarafından toplandı.işçilerin selelere  doldurduğu tütün fideleri vasıtalarla dikileceği tarlalara taşındı. 

FATMANUR VE RAMAZAN ÖMÜR BOYU MUTLULUĞA “EVET” DEDİ FATMANUR VE RAMAZAN ÖMÜR BOYU MUTLULUĞA “EVET” DEDİ

Tutun Mesakatli Yolculuguna Cikti 1

Tohumdan Fideye ,Fideden Tütüne

Tütünün tohum aşamasından peketlenip satışa sunulması nerdeyse 6 ay gibi bir zaman dilimini kapsıyor.Tütünün ekim aşamasından satış aşamasına kadar olan bu süre zarfı çiftçiler için büyük bir emek demek. Tütünün tohumdan fideye fideden tütüne dönüşmesi aynı bir coçugun büyümesi gibi. Meşaketi  zor olan bu yolculuğun ise sadece zamanı kısa.

“Çocuğumuz  Buğün Dogdu”

Tarlada tütün dikimi yapan çiftçi Mestan Yağlıçoban :“ Tütün aynı bizim çocuğumuz gibi. Hamilelik aşaması var. Tohumları ektiğimiz aşamaya diyorum ben onu, ocaklardayken daha ana rahminde oluyor tütün. Ne zaman ki ocaktan yolunup yani toplanıp dikime tarlaya götürülürse o gün doğuyor çocugumuz. Bundan sonra ki aşama daha zor ve uzun oluyor. Nasıl doğan çocuk küçükken ayrı büyüyünce ayrı sorunları varsa tütün de öyle her kademesinde farklı sorunu ve farlkı farklı ilğilenilmesi gereken durumu oluyor. Buğün başladık rabbim bereketini artırsın ,afetlerden korusun. Çünkü bu aşamadan sonra en büyük ihtiyacımız olan şey  güzel hava koşulları olacak.”dedi. Kötü hava koşulları tütüne zarar verdiği gibi alınacak olan verimide düşürüyor. O yüzden çiftçinin , tütün dikiminden sonra sıcak havalara ve bitkiye zarar vermeyecek yağışa  ihtiyacı var.