Dolandırıcıların yeni yönetimi pes dedirtti. Bu dolandırıcılık yöntemini Denizli Barosu Başkan Adaylığı için ismi geçen Denizli’nin ünlü avukatlarından Uğur Şimşek anlattı. Avukat Şimşek, dolandırıcıların vatandaşları arayarak, mesajlaşarak, avukatların internet sitelerini ve ruhsatlarını kopyalayarak yaptığı dolandırıcılık sistemi ile ilgili açıklama yaptı.
Kimlik Bilgileri Yasadışı Yollarla Elde Ediliyor
yaptığı açıklamada, “Dolandırıcılar vatandaşların iletişim ve kimlik bilgilerine bir şekilde ulaşıyor. Bu yasa dışı yollardan, bahis sitelerinden ediniliyor olabilir. Vatandaşları arıyorlar herhangi bir borcu olduğunu söylüyorlar. Ya da sosyal medya üzerinden farkında olmadan dolandırıcılarla cinsel mesajlaşma yapmış erkekleri suç işlediniz diye korkutarak para istiyorlar. Bu süreçte bizim isim, fotoğraf ve ruhsatlarımızı bir şekilde elde ederek sanki bizmişiz gibi iletişime geçiyorlar” şeklinde konuştu.
Tanınmış Avukat İsimlerini Kullanıyorlar
Uzlaşma ya da arabuluculuk adı altında dolandırıcılık gerçekleştirdiklerini söyleyen Avukat Şimşek, “Bir örgüt gibi çalışıyorlar. Birebir iletişime geçenler, kendisini avukatmış gibi tanıtarak para isteyenler olarak farklı birimlerle faaliyet gösteriyorlar. Bu konuyla ilgili mağdur olmuş farklı bölgelerde yaşayan pek çok vatandaş avukatlık büromuzu arıyor. Bu konudan hem vatandaş hem de avukatlar mağdur oluyor tanınmış avukatların isimlerini kullanıyorlar” dedi.
4 İla 6 Yıl Hükmedilebiliyor
Vatandaşların borç korkusunu, cinsellik zafiyetlerini istismar eden dolandırıcıların aslında nitelikli dolandırıcılık, evrakta sahtecilik, özel hayatın gizliliği ve başkasına ait kimlik bilgilerini kullanarak suç işlediklerinin altını çizen Avukat Uğur Şimşek, “Bu dolandırıcılar 4 yıl ila 6 yıl arasında cezalara hükmedilebiliyor. Kişilerin adli sicillerinde daha önceden de işlenmiş suçlar olduğu için cezaları ertelenmiyor” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Aslında Ciddi Cezalar Söz Konusu
Açıklamasının devamında ise Avukat Şimşek, “Ceza kısmı ile ilgili olarak bu 4 ila 6 yıl her ne kadar az görünse de bu kişilerin genelde bu suçları toplu olarak işledikleri ve her dosyada birçok olay söz konusu olduğu için ceza miktarları çok çok yukarılara çıkabilmektedir. Bir örnek vermek gerekirse birden fazla kişiyle nitelikli dolandırıcılık suçu işleyen bir faiz bir kişiye karşı bu suçu işlediğinde yaklaşık altı yıl ceza aldığını düşünürsek on olayda bunu ayrı ayrı altı yıl olarak değerlendiririz yani 60 yıla tekabül eder. Tabi infaz olarak 60 yıl yapmayacaktır. Alınan ceza ile infaz edilen ceza farklı olur söylemek istediğim aslında ciddi cezalar söz konusu” dedi.
Bizde Suç Duyurusunda Bulunduk
Ülke çapında yapılan ve Denizli’deki avukatları da mağdur eden dolandırıcılık olayı ile ilgili Avukat Uğur Şimşek, “Örnek yargılamalar var. Biz de Denizli Cumhuriyet Başsavcılığına ismimiz kullanarak dolandırıcılık yapılmış konuyla bir alakamız yoktur diyerek suç duyurusunda bulunduk” açıklamasında bulundu.
Fark, Yasal ve Resmi Yollarla Olması
Kişiler hakkında olmamış icra takiplerini varmış gibi göstererek, mesaj ve aramalarla arabuluculuk ve uzlaşma terimleriyle kişileri dolandırıyorlar. Vatandaşlar öncesinde miktarlar küçük diye bir ödeme gerçekleştiriyor ama bu paralar toplandığında büyük miktarlara varıyor diyen Avukat Uğur Şimşek, yasal ve resmi sürece intikal etmesinden sonra var olan icra işlemleri ile ilgili avukat ve bankaların arayabileceğini fakat farkın geçerli bir sebep doğrultusunda olduğu söyledi. Şimşek, aynı zamanda “hiçbir borç yokken ödeme talebi istenmesi veya vatandaşın bir zafiyetinden yaralanarak bunun kullanılması bir dolandırıcılık yöntemidir” şeklinde konuştu.
Mutlaka Hukuki Destek Alınmalı
Bankaların ve avukatların yasal ve resmi sürece intikal etmiş bir konu için vatandaşları araması ile dolandırma amaçlı kendilerini avukat olarak tanıtan kişileri nasıl ayırt edebileceğine de değinen Avukat Şimşek, “Vatandaş birkaç farklı yolla bunun farkına varabilir. Her vatandaşın tanıdığı güvendiği bir avukat var arayıp bu konuda yardım istemeliler. Avukatlar bunun gerçekliğini anlayabilecek kişilerdir. Ben karşı taraf ile görüştüğümde o kişinin rahatlıkla dolandırıcı olup olmadığını anlayabilirim. Vatandaşlar da güvendiği avukatlarla iletişime geçmelidir. Herhangi bir şüpheye kapıldığınızda ise mutlaka hukuki destek alınmalıdır” şeklinde açıklamalarda bulundu.