Işıklı Gölü ve Menderes Nehrini besleyen önemli su kaynaklarından biri olan Kufi Çayı'ndaki kirlilik korkutuyor. Her yıl aynı dönemde yaşanan kirlilik doğa ile birlikte doğal yaşamın da yok olmasına sebep oluyor.
Ege Bölgesinin en önemli su kaynaklarından Büyük Menderes nehrini besleyen kollarından biri olan Kufi Çayı, Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesinden gelen atıklarla kirlendi. Çevre halkı kirliliğin her yıl Şubat, Mart aylarında başladığını belirterek; “Sandıklı’daki gıda üretimi yapan bazı fabrikalar çalışmaya başlayınca dereye atık bırakıyor. Atıklar Kufi Çayı'ndaki doğal yaşama zarar veriyor” dedi. 

“Su Hayat Vermesi Gerekirken Zehir Veriyor”

KASIM AYI MECLİS TOPLANTISI TAMAMLANDI KASIM AYI MECLİS TOPLANTISI TAMAMLANDI

Bahar mevsimi ile doğanın yeniden uyandığını ve hayvancılıkla geçimini sağlayan üreticilerin su kenarında hayvanlarını otlattığını belirten köy halkı; “Doğa yeniden canlanıyor su hayat vermesi gerekirken zehir veriyor. Hayvancılık yapanlar hayvanlarını dereden uzak tutmak için uğraşıyor. Her sene Kufi bu dönemlerde zehir akıyor” diyerek yetkilileri duyarlı olmaya çağırdı. 
Osmanköy, Çapak ve Çağlayan mahallelerinden çok sayıda şikayet telefonu aldığını belirten ve Kufi Deresine giden CHP Belediye Meclis Üyesi Koray Eren, Afyonkarahisar Valiliği ve İl Özel İdaresini göreve çağırarak bölgede faaliyet gösteren gıda firmaları ile kasaba ve köylerin kanalizasyon atıklarının denetlenmesi gerektiğini söyledi. 

“Ege Bölgesinin En Büyük Ovalarındaki Tarım Sahalarına Etki Ediyor”

Çivril’in ülkenin önemli tarım merkezlerinden biri olduğunu belirten CHP’li Koray Eren “Çivril bir tarım kenti. Ülkenin en büyük meyve ve tarım ürünleri üretim merkezi. Ekonomisi ve sosyal hayatını tarımın belirlediği bir ilçenin en büyük akarsularından biri bırakılan evsel atıklar nedeniyle kirletiliyor. Kufi deresi sadece Çivril’in değil Baklan ovasının, Saraköy ovasının ve Söke ovasının tarımsal sulama ihtiyacına cevap veren Menderes nehrini besliyor. Kirliliğin ve atıkların verdiği zarar sadece Çivril ile sınırlı kalmıyor ve Ege Bölgesinin en büyük ovalarındaki tarım sahalarına etki ediyor” dedi. 
Koray Eren Kufi Çayında ekosistemin bozulduğuna dikkat çekerek; “Çok değil 10 yıl önce insanlar Kufi çayında balık tutar etrafında piknik yapardı. Şimdi Sandıklı’dan bırakılan kanalizasyon ve fabrika atıkları yüzünden Kufi ve etrafı pislik yuvası oldu. Buraların ekolojik dengesi bozuldu.” ifadelerini kullandı.

“Zehir Ve Atık Akıtarak Doğayı Katlediyor”

Kufi Çayının her yıl aynı dönemlerde atık sular ile kirletildiğini ifade eden Koray Eren;  “Bir zamanlar Işıklı Gölü ve Menderes Nehrine hayat veren Kufi son yıllarda zehir ve atık akıtarak doğayı katlediyor. Her yıl Sandıklı’da cips fabrikalarının çalışma sezonunda atık sular bölgemize bırakılıyor. Kış ayları olması nedeniyle eriyen kar suları ile atık su daha çabuk doğaya karışıyor.” dedi.
Sandıklı’dan sonra Çapak, Osmanköy, Çakallar, Çağlayan Koçak ve Işıklı mahallerinden geçip Işıklı gölüne dökülen Kufi çayındaki kirlilik, fabrikaların tam kapasite çalışmaya başlamasıyla korkutucu düzeylere çıkıyor. 
Derenin etrafında dayanılmaz kokuya neden olan atıklar yüzünden Kufi çayı, Osmanköy, Çapak, Çağlayan Çakallar Mahallelerinde hayvan üreticileri ile tarımsal sulamada Kufi Deresinden faydalanan çiftçileri ve hayvan sahiplerini tedirgin ediyor.
Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesinden doğan ve Çivril Işıklı Gölüne akan Kufi Deresi 98.1 kilometrelik uzunluğu ile Ege Bölgesinin önemli kaynaklarının başında geliyor.