Serap Sofulu: Harun Varol kimdir kısaca bize kendinizden bahseder misiniz?
Harun Varol: 1997 yılında Denizli’de dünyaya geldim. İlk ve orta eğitimimi tamamladıktan sonra Ticaret Meslek Lisesine başladım. Daha sonrasında Aydın’da tarımsal işletme okudum. Şuan Açıköğretim Fakültesinde İşletme okumaktayım.
Bu dönem içerisinde Güneş Eğitim Kurumlarını abilerim kurmuştu. Güneş çatısını çok güzel bir şekilde oluşturmuşlardı. Ben de Güneş çatısına Psikoteknik Değerlendirme merkezini eklemek istedim.
Serap Sofulu: Güneş Psikoteknik Merkezinin asıl yeri Denizli’de mi?
Asıl merkez olarak Denizli Sürücü Kursu İşletmeciliği yapmaktayız. Sandıklı’da SRC kursumuz var, Çivril’de de Psikoteknik olarak çalışıyoruz.

Serap Sofulu: Psikoteknik nedir? Bize işinizden de biraz bahseder misiniz?
Harun Varol: Ticari araç kullanıcılarının almak zorunda olduğu belgeler arasında aslında bu psikoteknik değerlendirme. Karayolu taşıma yönetmeliğinde olan bir belge. Taşıma zorunluluğu olan ve olmadığında cezası olan bir belge bu psikoteknik değerlendirme belgesi. Şoförün psikolojik, bedensel, sağlığının raporunun çıkartıldığı bir belge.
Serap Sofulu: Biraz daha detaylandırırsak… Nasıl yapılıyor?
Harun Varol: Bir test cihazımız bulunmakta. Cihazımız bize 17 bölüm şeklinde bir test düzenlemekte. Burada kişinin hız mesafe algısı öncelikli olmakta. Dikkati, el ayak koordinasyonu, renkleri görme, renklere göre refleksi bu konular trafikte çok önemlidir. Temel önemli olan konulara değinen bir testtir aslında. Bu testi geçemeyenler araç kullanmakta çok zorluk çekerler. Ve bu kişilerin araç kullanması biraz tehlikedir.
Serap Sofulu: Bu sadece ticari araçlar için mi geçerli mesela otomobil kullanıcısı da bu testi yaptırmak zorunda mı?
Harun Varol: Bu şuan için ticari araç kullanıcıları, yük ve yolcu taşımacılığı yapan araç kullanıcıları almak zorunda. İlerleyen dönemlerde bir çalışma düzenlenecek sanırım. Aslında her araç kullanıcısı bunu alsa daha iyi olur. Çünkü trafiği düzenleme konusunda daha iyi olacaktır.

BANA KENDİNİ ANLAT
Serap Sofulu: Anlattıklarınıza göre tüm araç kullanıcılarının yaptırması gereken bir test olduğunu düşünüyorum. Açıkçası ben de bir otomobil sürücüsü olarak hız mesafe ayarında tereddüt ettiğim anlar olabiliyor.
Harun Varol: Evet trafikte çok fazla sorunumuz var. Özellikle Çivril bölgesindeyiz şuan da Çivril’den de bahsetmek gerekirse Çivril’de de çok fazla sıkıntılar var. Çok fazla kör noktalar var burada trafik olarak. Çoğu kişinin algısı bu testten sonra değişmekte aslında. ‘Aaa… bunu yapabiliyormuşum’ veya ‘burada eksiğim varmış’ diyebiliyor. Kişinin kendisini görmesi aslında burada çok önemli ve kişinin kendisini gördüğü en iyi yer.
Serap Sofulu: Zorunlu olarak ticari araç kullanıcıları bu belgeyi almak zorunda peki sıradan bir otomobil sürücüsü olan da kendini denemek için bu testi yapabiliyor mu?
Harun Varol: Evet yaptırabiliyor. Nasıl diğer ticari araç kullanıcılarına test yapıyorsak size de aynı testi yapıyoruz sonuçlar yine aynı oluyor. Siz sadece psikoteknik değerlendirmesini almış oluyorsunuz ama ticari araç kullanıcıları bu belgeyi almak zorunda.
Serap Sofulu: Bu belgenin kaç yılda bir yenilenmesi gerekiyor?
Belgenin geçerliliği 5 yıl. Beş yılın sonunda yenileme değil de bu belgeyi yeniden alması gerekiyor. Çünkü bu testin yenilemesi, tamamlaması veya ikinci bir adımı yok. Bir test var ve 5 yıl sonra buna tekrardan giriyorlar.
Serap Sofulu: Stajyer ehliyetlerde böyle bir uygulama var mı? BANA KENDİNİ ANLAT
Harun Varol: Evet, stajyer ehliyetlerde psikoteknik verdiğimiz durum şurası; stajyer ehliyeti olan bir kişi alkol alarak trafiğe çıktığında ve yakalandığında ehliyeti tamamen iptal olmakta. Tekrar sürücü kursuna müracaat edebilmesi için psikoteknik değerlendirmesi alması gerekiyor. Bu kapsam da biz onlara da hizmet vermekteyiz.
Serap Sofulu: Peki bu psikoteknik değerlendirmesini kim yapıyor? Yani sıradan herhangi biri mi yapıyor? Bir psikolog tarafından mı yapılıyor? Burada kaç kişi olarak hizmet veriyorsunuz?
Harun Varol: Biz burada iki kişiyiz. ben işletme sahibi olarak burada bulunuyorum Bu testi yaparken yanında bulunması gereken kişi bir psikolog. Psikolog kişiye aynı zamanda yardımcı da oluyor, testi de anlatıyor, testi yaparken nelere dikkat etmesi gerektiğini de söylüyor. Yanından hiç bir şekilde ayrılmıyor. test başladığından bitimine kadar hep yanında oluyor.
Serap Sofulu: Neden Çivril?
Harun Varol: Neden Çivril? İki sebebi var aslında. Birincisi ben Çivril’i uzun zamandan beri biliyorum, çok da severim burayı. Memleketime de yakın. Psikoteknik değerlendirme merkezinin Çivril’de olmadığını fark ettiğimde böyle bir fikir gelmişti aklıma. Güneş çatısı altında böyle bir yer açmanın çok iyi olacağını düşündük ve açtık.
Serap Sofulu: Peki, memnun musunuz?
Memnumum. Beklentilerimi karşıladı. Yer olarak insanlar olarak çok güzel bir yer. Çivril’i seviyorum.
Serap Sofulu: Siz burada yokken insanlar bu belgeyi almak için nereye gidiyorlardı?
Harun Varol: Çoğunlukla bu hizmeti alabilmek için Denizli’ye gidiyorlardı. Kişinin gününün yarısı orada kayıp oluyordu. Hem bu testi alıyordu, hem yolu çekiyordu artı artı masrafları oluyordu kişinin kendisine ama burada kişi zaman kaybı yaşamıyor. Biz bir buçuk saatlik süre diliminde bu testi bitirebiliyor, sonuçlandırabiliyoruz. Yani Çivril’de olması ile kişinin sadece bir buçuk saatini alıyor.
Serap Sofulu: Peki kişi geldi bu testleri yaptırdı diyelim. Bir belge vereceksiniz, bu belgeyi hemen mi veriyorsunuz yoksa belir lir süresi var mı?
Harun Varol: Aslında iki aşamalı bir işlem. Sağlık bakanlığı ile hastane ile bizim çalıştığımız program aynı biz testi yapıyoruz, test sonuçlarını o siteye yüklüyoruz hemen ardından kişi buradan çıkıp hastaneye psikiyatrı bölümüne gidiyor. Çivril’de hastanede psikiyatrı uzmanı var kendisi bu kapsamda bize yardımcı olmakta. Kişilerin hastanedeki bir on dakikalık muayenesi sonucunda başarılı olduğu takdirde sisteme yükleniyor.
Serap Sofulu: Peki, bu belgeyi almak isteyenler sizlere nasıl ulaşacaklar?
Harun Varol: Yerimiz, aşağı Mahalle Dumlupınar Caddesi No:12’dir. Orman İşletme Şefliğinin hemen arkasındayız. Yerimiz basit yol üzerinde bir yerdeyiz. Telefon numarası olarak da 0554 927 2772 telefon numarasından bana ulaşabilirler.

BANA KENDİNİ ANLAT
Serap Sofulu: Kişiler 7/24 size ulaşabilir mi? Her gün her saat burada oluyor musunuz yoksa resmi daire gibi sabah 08.00 akşam 17.00 sistemiyle mi çalışıyorsunuz?
Harun Varol: Randevu sistemiyle çalışıyoruz. Birer buçuk saat aralıklarla randevu sistemi oluşturuyoruz. Kurumun ve kişinin uygun olduğu bir saate randevu veriyoruz. Pazar günleri çalışmıyoruz. Cumartesi ve hafta içi her gün kişiler bizlere ulaşabilirler.
Serap Sofulu: Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Harun Varol: Kişiler, araç kullanıcıları gerçekten kendilerini test etmek istiyorlarsa, buraya gelebilir kendilerini görebilir ve trafikte bir farkındalık yaratabilirler. Ve bu kapsamda biz onlara da yardımcı olabiliriz.
Serap Sofulu: Yani zorunluluk beklemeden insanlar buraya gelip nasıl bir sürücü olduklarını görebilirle ve böylelikle de trafik kazalarının da bir çoğunun önüne geçilebilir değil mi?
Harun Varol: Trafik kazalarının %96’sı insan unsurundan kaynaklanıyor. Biz bu kapsamdaki çalışmalarımızın genelinde bu insan unsurunu %96’dan %10’lara kadar inmesi için çabalıyoruz, bunun için uğraşacağız. Kişiler kendilerini gördükçe sürüşleri değişir ve dikkatleri artar. Bu konuda herkesi, tüm araç kullanıcılarını bekleriz.
Serap Sofulu: Yani kısaca bir aracınız varsa ve trafiğe çıkıyorsanız ve yaşamayı seviyorsanız ve karşınızdaki insanların da yaşamasını istiyorsanız bu testlerden geçin diyebiliriz değil mi?
Harun Varol: Bu testi mutlaka görün diyebiliriz.

BANA KENDİNİ ANLAT