Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde Arkeoloji Bölümün Protohistorya ve Önasya Arkeolojis Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr.Eşref Abay ve ekibi Beycesultan Kazılarına başladı.
2007 yılından bu yana devam eden Beycesultan höyüğü kazılarında Tunç, orta ve geç çağ dönemlerine ait kalıntılar gün yüzüne çıkarılıyor.
Geçen yıl başlanan Orta Tunç Çağ dönemi araştırmalarının bu yıl da devam ettiğini ifade eden Prof Dr. Eşref Abay; “Biz burada kazıya başladığımızda daha çok bütün dönemleri araştırmayı planlıyoruz ama ilk hedefimiz Milattan Önce ikinci bin yıl Orta ve Geç Tunç Çağ diye adlandırdığımız dönemleri araştırmayı planlamıştık. Yaklaşık on yıldır bu Geç Tunç Çağ dönemini araştırıyoruz. Yani Milattan önce 1600 ile 1300 yılları arasına tarihlenen dönemi geniş alanda araştırma fırsatı bulduk. Bu döneme ait bir çok yapı da ortaya çıkardık.
Orta Tunç Çağ ise geçen yıl araştırmaya başladık. Onu da çok geniş alanda araştırmadık ama bu yılda Orta Tunç Çağ araştırmalarımız devam ediyor.” dedi.
Beycesultan höyüğünde bulunan sarayın bulunduğu alanın daha öncesinde İngiliz Arkeologlar tarafından yapılan kazılarla büyük bir bölümünün açıldığını ifade eden Abay; “Bizzat Sarayın olduğu alanla ilgili değil de Sarayın etrafındaki yapılarla ilgili bir çalışmamız var. Geçen yıl başladık .Bu sene de devam ediyor. Sarayın zaten İngiliz kazılarında büyük bir kısmı açılmış. Çok az bir kısmı açılmamış. Biz de kalan kısımları için gelecek sene başlamayı düşünüyoruz. Ama sarayın etrafındaki yapılaşmayı anlamak için iki yıldan beri çalışıyoruz.” dedi.
Beycesultan’ın turistik açıdan çok fazla bilinmese de bilim dünyasında çok bilinen ünlü bir yer olduğunu ifade eden Abay; “Burası Antik bir kent değil. Burası bir höyük yerleşimi. Çok daha eskiye giden bir yerleşim. Yani Antik kentteki gibi mermerden yapılmış büyük yapıları burada bulamazsınız. Daha çok kerpiçten inşa edilmiş burası. O yüzden öyle büyük görseller burada yok. Kazdığımızda ortaya çıksa bile bunun hemen koruma önlemini almazsak hava koşullarında tahrip oluyor. O yüzden böyle büyük bir görsellik burada beklenmemesi gerekiyor bence. O yüzden büyük görseli de olmayınca pek cazipte olmuyor normal vatandaşlar için.” dedi.
Orta Tunç Çağında Anadolu’da şimdiye kadar bulunan en büyük yerleşimi olan Beycesultan, Megaron Planlı yapıların Anadolu’da ilk defa inşa edildiği yerleşimdir.