Özel teşebbüs tarafından kurulan paketleme ve tasnifleme tesisi ihracat için aralıksız çalışıyor. Günde 50 ton elma işleme kapasitesine sahip tesiste elmalar renk, ebat ve şekil özelliklerine göre tasnif ediliyor.
Türkiye’nin Elma deposu Çivril’de faaliyete geçen elma tasnifleme ve paketleme tesisi ilk ihracatını Hindistan’a yapmaya hazırlanıyor. Eren Soğuk Hava ve Tarım ürünleri şirketi tarafından faaliyete sokulan tesiste işlenen elmaların piyasa değeri artarken Çivrilli üreticinin ihracat pazarında da söz sahibi olması hedefleniyor. Avrupa standartlarında kurulan tesiste soğuk hava deposundan gelen elmalar yıkama ve fırçalama işleminden sonra boylama ve tasnifleme ünitesine giderek renk, boy ve şekil özelliklerine göre paketlenerek ambalajlanıyor.
Yıllık üretimin yaklaşık 250 bin ton olduğu Çivril’de sofralık elma depolara yerleştirilmeden tüketiciye sunulurken büyük bir kısmı soğuk hava depolarında muhafaza edilerek ihracata gönderiliyor. Çivril elmasının açılan paketleme ve tasnifleme tesisi ile katma değerinin artacağına dikkat çeken tesis işletmecisi Erhan Eren “Çivril elması kendine has aroma ve tadı ile Isparta ve Karaman elmasına göre daha farklıdır. Çivril’de yetişen elma Türkiye pazarında kendine rahat yer bulurken ihracata genellikle diğer illerin ismiyle gidiyordu. Açtığımız tesis ile elmamızın katma değerini arttırmayı ve yurt dışına satılan elmanın Çivril elması markası ile satılmasını sağlamayı hedefliyoruz” dedi.
Tesis açıldıktan sonra ilk ihracatın Hindistan’a olacağının altını çizen Eren “tesis hizmete girer girmez ilk ihracatımızı Hindistan’a yapıyoruz. İhracatçı firmanın bizden istediği ebat ve renkte elmaları işleyip paketledikten sonra Pazartesi gün göndereceğiz” dedi.