Çivril’in ilk rehber eczanesinde hastalar hem şeker ve tansiyonlarını ölçtürebiliyor hem kullanacağı ilaçlar hakkında bilgiler alıyor hem de hastaların verilerini sisteme aktararak hastaların takibini yapabiliyor.
Yaptığımız röportajımızda rehber eczacı Jülide Çimen ile rehber eczanenin ne olduğu sorduk.
Öncelikle bizlere kendinizi tanıtabilir misiniz?
Ben Eczacı Jülide Çimen İzmir 1973 doğumluyum. Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. 25 yıldır mesleğin içindeyim. Evliyim 3 çocuğum var. 2 oğlum, bir kızım var. İki kedim bir köpeği var.
Rehber Eczane ne demek?
Türkiye Eczacılar Birliğinin yürütmekte olduğu bir proje bu. Eczacılara Rehber Eczane eğitimi vererek hastaların takibini sağlıyor eczane ayağında. Biliyorsunuz hepimizin bir aile hekimi var, doktorlara gidiyoruz ve çok hasta var. Bu hastaların takibini yapmak oluyor mu, olmuyor mu? Bunu da eczanede takibini yaparak sağlamasını yapmak amacıyla üç defa rehber eczane eğitimi verildi. Diyabet, Tansiyon ve Koah. Biz de hastalarımıza eczaneye geldiklerinde rehber eczacı olarak hastalıkları ile ilgili onlara bilgi veriyoruz. Nasıl bir süreçte olmaları gerektiğini, kendilerini nasıl takip etmeleri gerektiğini anlatıyoruz.
Ben Eczanenize geldim Rehber Eczane olarak sizden nasıl faydalanabilirim?
Eczaneye geldiğinizde benim bazı şikâyetlerim var, kendimi şu şekilde hissediyorum dediğinizde benim aklıma gelen hastalıklarla ilgili sizi uyarırım. Doktora gitmenizi, tahliller yaptırmanızı doktorun takdirinde olduğunu size anlatırım. Doktor tarafından teşhis koyulduysanız ve ilaç başladıysanız ya da ilaç öncesi dediğimiz durumlar var. Bazen tansiyon ve şeker hastalarında sadece yaşam değişikliği onların şeker ve tansiyonunu düzene koyabiliyor. Keza Astım ve Koahta da öyle. Bununla ilgili hastalığınızla ilgili size bilgi verebilirim. Ama ilk teşhisi koyacak kişi doktorunuzdur.Örnek veriyorum Şeker Hastası çıktınız. Bundan sonra yapmanız gereken şeylere eczanenizde size hem reçetenizi karşılarız ilacınızla ilgili bilgi veririz hem de yapmanız gereken konularla ilgili sizi bilgilendiririz.
Şeker, Tansiyon ve Koah hastalığının belli bir yaşı yok değil mi?
Kesinlikle. Özellikle Türkiye de büyük bir ivme ile müthiş hasta sayısı artmakta ne yazık ki. Bireysel olarak biz gözümüzü açmalıyız ve sağlığımızı korumak için bir şeyler yapmalıyız. Özellikle Çivril de yaşıyoruz Çivril’i konuşalım. Meyve çok ve hepsi de çok lezzetli. Şeker hastası, dolayısıyla Şeker hastalığı akabinde kalp ve tansiyon hastalığı geliyor. Ne yazık ki Olmamak mümkün değil. Bunun için de hastalarımıza önerilerimiz oluyor.
Sizlere çok teşekkür ediyorum. Keşke bu vesile ile hastalarımızı, genel olarak insanlarımızı, toplumumuzu bilgilendirebilsek. İnşallah birilerine faydamız olur.