En son Kocayaka Mahallesinde yaşanan olayda koyun sürüsünün mısır tarlasına girip ürünlere zarar vermesi ile çiftçi harekete geçti. Kocayaka Mahalle Muhtarı öncülüğünde bir araya gelen çiftçiler sorunlarını ana muhalefet partisi CHP Çivril Belediye Meclis Üyesi Tunay Yazıcı ve İYİ Parti Denizli Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Koray eren’e anlattı.
Konuyu defalarca yetkililere anlattığını fakat bir çare bulunamadığını ifade eden Kocayaka Mahalle Muhtarı Hasan Koç, “En son kaymakamlığa durumu anlattım. Bize on mahalle birleşin kendi korumanızı yapın biz de öyle bir yetki yok diyor. Çivril Belediyesine gittim onlar kaymakamlığa, kaymakamlık belediyeye topu atıyor. Kimsede bir çözüm yok yani. Biz on köy bir araya gelemiyoruz çünkü koyun çobanı olmayanlar bizim köy neden koruma parası versin diyor.” dedi.
ÇİFTÇİNİN HALİ ORTADA
Meclis Üyesi Tunay Yazıcı, “Buradan yetkililere kaymakamlığa sesleniyoruz. Şikayet olarak değil, köylü ÇMK’nın en kısa zamanda kurulmasını istiyor. Yetkililer Kocayaka mahallemize gelip görsün yerinde incelesin, buradaki vatandaşların dertlerini dinlesin. Çiftçinin hali ortada mısır tarlası perişan olmuş durumda. Zaten sulanmadığı gibi bazı bölgelerden gelen koyunlar tarafından da tarlanın durumu içler acısı.” dedi.
SİYASET ÖNEMLİ DEĞİL
Çiftçinin mağduriyetlerinin biran önce giderilmesi gerektiğini ifade eden Yazıcı, “Biz Kocayaka Mahallemize geldik en azından bu köydeki mağdur olan vatandaşlarımızın bu mağduriyetlerinin giderilmesi adına. Burada siyaset çok fazla önemli değil önemli olan buradaki vatandaşların mağduriyetlerinin bir şekilde giderilmesi. Hem sulamayla ilgili hem de Çiftçi Mallarını Koruma ile ilgili istekleri arzuları var. Lütfen çiftçinin isteklerine kulak versin sayın Kaymakam, Sayın Belediye Başkanı her dönem olduğu gibi bu dönem daha da kötü. Su yok, mısır yok bir de üstüne hayvanlara yedirmişler çiftçinin durumu çok kötü.” dedi.
ÇİFTÇİNİN YANINDA OLUN
Çiftçilerin emeklerinin ziyan edildiğini ifade eden İYİ Parti Denizli Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Koray Eren, “Çiftçilerimizin, bir senelik emekleri gitti. Mazotu, gübresi, emekleri ile tarlalarını ekiyorlar ama görüldüğü gibi hayvanlar tarafından yenilmiş, su yeteri miktarda gelmemiş. Yetkililerin çiftçilerimizin yanında olmalarını talep ediyoruz. Topu oradan oraya atıp değil, bürokrasiyi biran önce aşıp çiftçilerimizin yanında olsunlar.” ifadelerini kullandı.
BİRLİĞİ KURTARDILAR ÇİFTÇİ NE OLACAK?
Sulamada yaşanan sorunlara da değinen Muhtar Koç, “Bizden parasını aldıkları suyu da vermediler mısırlarımızın zaten yandı. Herkesin derdi birliğin borcunu bitirmek, birliği kurtarmak. Belediye başkanımız, milletvekillerimiz bizlere yardımcı olsun. Bizler birliğe fazlasıyla para verdik. Sözde pancara, mısıra, ayçiçeğine ayrı su verilecekti. Şimdi hepsi bitti gölde su yok diye. Biz ne yapacağız şu anda? Hadi onlar birliği kurtardı. Sağ Sahil Sulama birliği kurtuldu peki biz ne yapacağız. Gerçi birliğin daha borcu var mı onu da bilmiyoruz. 234 lira ayçiçeği, 334 lira mısır ve 388 lira pancar sulama fiyatıydı bunlara su fazla akacak diye böyle aldılar parasını. Su aynı anda kesildi biz ne yapacağız. Birliğin şuan da yapacağı tel şey var, bu sulama fişi kestirenlere önümüzdeki yıl bir indirim yapacaklar. Çiftçi fazlasıyla mağdur edildi.” dedi.
BİZ KİME ŞİKAYET EDECEĞİZ
Durum ortada biz nereye gideceğiz kime şikayet edeceğiz diyen çiftçiler, “Biz mısırlarımızın koyunlar tarafından zarara uğratılmasının ardından muhtara gittik, muhtar bizi karakola götürdü, karakoldan kaymakamlığa gittik, oradan belediyeye gittik o ona attı, o ona attı, biz kendi halimizi kime şikayet edeceğiz.”dedi.
Bir başka çiftçi ise, “taze dallarım var içinde koyun güdüyorlar her yeri zarar, Muhtar karakola götürdü, kaymakama gittim hiç bir şey yok o ona o ona atıyor.”dedi.
Aynı sorundan mağdur olan çiftçilerin hepsi Çivril’de ÇMK’nın yeniden hayata geçirilmesini istiyor.