Haşhaş, susam, anason, kimyon, badem ve çekirdek alımı yaptıklarını kaydeden Firma yetkilisi Lütfi Karaman; “Türkiye’nin 12 il ve bu illerin ilçelerinde haşhaş yetiştiriliyor. Bu il ve ilçelerin hepsinden haşhaş alımı yapıyoruz. Anason alımını Baklan, Denizler ve Burdur’dan yapıyoruz. Badem alımlarını genelde Çivril bölgesinden yapıyoruz. Susam alımlarını Balıkesir bölgesinden, Uşak bölgesinden ve Çivril’den yapıyoruz.” dedi.

ANASON KURAK BÖLGELERDE EKİLİYOR
Çivril çiftçisinin yılda iki ürün ektiğini ifade eden Karaman, “Haşhaş eken bir çiftçi Temmuz ayının ilk haftası hasadını yapıyor ve hemen yerine silajlık mısır ekiyor. Ayçiçeği eken çiftçi hasattan sonra yine mısır, fasulye gibi ürünler ekerek yılda iki ürün kaldırıyor bizim çiftçimiz o yönden çok şanslı. Kurak bölgelerde tercih edilen anason bitkisi bizim sulak ve verimli arazilerimizde tercih edilmiyor. son bir kaç yıldır toprağı kurak diyebileceğimiz Karabedirler’de, Karalar’da ve Uşak’ın köylerinde ciddi şekilde ekilmeye başlandı.” dedi.
60 BİN DEKAR HAŞHAŞ VAR
Türkiye’deki haşhaş ekimine değinen Karaman, “Türkiye’de yaklaşık 480 bin dekar Toprak Mahsulleri Ofisinden izinli olarak haşhaş ekimi yapıldı. Bu 480 bin dekar haşhaşın 60 bin dekarı Çivril ve Çal, Baklan bölgesinde ekildi. Bu 480 bin dekarda da biz rekolte olarak aşağı yukarı 25 bin ton beyaz haşhaş, 8 bin ton mavi haşhaş, 3 bin ton da sarı haşhaş bekliyoruz. Çivril bölgesinde ekilen bu 60 bin dekar haşhaşın da rekolte olarak yarı yarıya mavi ve beyaz olarak bekliyoruz.” dedi.
Geçtiğimiz haftalarda yaşanan don olayından haşhaşın da etkilendiğini ifade eden Karaman, “Çivril olarak bizim bölgede değil de Çal ve baklanda 8-10 bin dekar haşhaş bu don olayından etkilendi. Orada zayiat da oldu ama bu sene yağışlar tam zamanında çok iyi gittiği için o zayiattan etkilenme yağışlarla kapatıldı.” dedi.
Sarı haşhaşın genellikle Afyon ve Konya bölgesinde tüketildiğini kaydeden Karaman, mavi haşhaşın ise Çivril bölgesinde daha çok tüketildiğini ifade etti.
İHRACAT YAPILAMIYOR
Beyaz haşhaşın ise %90 gibi büyük bir bölümünün Hindistan’a ihraç edildiğini ifade eden Karaman %5’lik kısmının ise Avrupa ülkelerine ihraç edilirken mavi haşhaşın da yine Avrupa ülkelerine ihraç edildiğini kaydetti.
Dekardan 75, dönümden 150 kilogram haşhaş hasat edildiğini ifade eden Karaman şuan haşhaş fiyatlarının ise 18 lira olduğunu belirtti. Pandemi nedeni ile ihracatların yapılamadığını belirten karaman bunun fiyatlara nasıl yansıyacağının önümüzdeki günlerde belli olacağını ifade etti.
100 YILLIK GEÇMİŞ
Kuşaktan kuşağa aktarılan Cengiz Gündüz Tarım Ürünleri Ticareti firmasının 4. kuşak olduğunu kaydeden Karaman, firmanın bu sektörde en az 100 yıldır var olduğunu o yüzden de Türkiye’nin en büyük tedarikçi firması olduğunu belirtti.
MASKESİZ KİMSE DIŞARIYA ÇIKMASIN
MHP Çivril Belediye Meclis Üyesi olarak siyasi yönü de bulunan Karaman, içinde bulunduğumuz pandemi sürecinden de bahsederek; “Ülkemiz ve dünya bu koronavirüs sebebiyle zor bir süreçten geçti halen de geçmeye devam ediyor. Diğer ülkelere göre bizim ülkemiz daha hafif atlattı ama tam olarak da atlatmış diyemeyiz. Üç beş gün önceki vaka sayımıza oranla vaka sayılarımız artmaya başladı. Benim de buradan halka tavsiyem, toplu alanlara girmesinler, maskesiz, eldivensiz çıkmasınlar. Şuan geçti gibi görünse de ikinci bir dalga gelebilir, insan sağlığı çok önemli, çok dikkat edelim.”dedi.
2020 SEZONU HAYIRLI OLSUN
Genç Çivril Gazetesi’nin çalışmalarının takdire şayan olduğunu ifade eden Karaman, “Köylere, kasabalara haşhaş almaya gittiğimde gazetelerinizi görüyorum. Halk tarafından da takdir ediliyorsunuz. Genç Çivril Gazetesi aracılığı ile 2020 sezonunun köylümüze, çiftçimize, halkımıza, ihracatçı ve komisyoncularımıza hayırlar getirmesini temenni ediyorum. hakkımızda hayırlısı olsun inşallah.”dedi.