Tolga Arslanoğlu aslen Çivril’in Somak Mahallesinden olup 1994 senesinde Uşak’ta dünyaya geldi. İlk öğrenimini Kadir Kameroğlu İlkokulunda tamamlayan Arslanoğlu sonrasında Şevkiye Özel Anadolu Öğretmen Lisesini bitirdi. 2013 yılında girdiği üniversite sınavında aldığı iyi derece puanla İzmir Ekonomi Üniversitesi İngilizce Psikoloji Bölümünü kazandı. Bir yandan okuyup bir yandan Unicef gibi çeşitli yardım kuruluşlarında da görev alan Arslanoğlu, stajını da tamamladı. Bir sene kadar Çivril’e ofis açmak için araştırma ve ön hazırlıklarını tamamlayan Arslanoğlu nihayetinde Çivril Cumhuriyet Caddesi üzerinde Atasay Kuyumculuk üzerinde bulunan ofisinde Çivril halkına hizmet vermeye başladı.
Psikolog Tolga Arslanoğlu ofisinde gerçekleştirdiğimiz söyleşimizde sorularımızı da samimi şekilde yanıtladı.

Serap Sofulu; Genelde psikolog denilince akıllara deli doktoru geliyor. Çivril’de de durum böyle mi? Gözlemleriniz nasıl yani Çivril’de de deli doktoru diye mi yaklaşıyorlar yoksa bilinçli şekilde sorunlarını paylaşmak, yardım almak için gelen danışanlarınız var mı?
Tolga Arslanoğlu; Bu algı sadece küçük yerlerde değil İzmir’de İstanbul’da da bu şekilde. Ama durumun ciddiyetinin farkında olan bu hizmete ihtiyaç duyan insanlarda var. Çivril’de henüz yeni olduğum için verdiğim hizmeti duymayanlar var. Şimdilik gelenler aslında dışarıdan bakan insanların ‘bu psikologa gitmez’ diye tabir edebilecekleri, adlandırabilecekleri insanlar ama geldiler sağ olsunlar onlar da çok memnun kaldılar. Başlangıç için, ilk adım için çok iyi oldu. ama tabi insanların psikologa gitme algısını değiştirebilmek için daha çok yolumuz var.
Serap Sofulu; Kimler size gelmeli? Ben psikologa ihtiyacım olduğunu nasıl anlayacağım?

İÇİMİZDEN BİRİ #TOLGA ARSLANOĞLU
Tolga Arslanoğlu; Çok güzel bir soru. Çok sık karşılaştığımız sorulardan birisi. Aslında sadece bir sıkıntıyla psikologa gitmek gerekmez. Bir sıkıntılı durumu paylaşmaya ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu konu hakkında terapiye ihtiyaç duyabilirsiniz. Genelde de bu konularda bizlere geliyorlar. Biz bu durumu şöyle adlandırıyoruz, yaşamınıza gündelik hayatınıza etki edecek kadar bir sıkıntı yaşıyorsanız. Yani bir günün iki saatini o sıkıntıya ayırıyorsanız mutlaka psikologa gitmeniz kesinlikle tavsiye edilir. Yani o durumlarda çocuk, ergen, yetişkin hiç fark etmez her yaş grubuna hitap edebiliyoruz.
Serap Sofulu; Peki geldim sorunlarımı size anlattım. Sonrasında bir korku, acaba bu anlattıklarım dışarıya çıkacak mı? Zaten beynimi yiyen sorunlu konulardı geldim sizinle paylaştım fakat bu sefer de anlattıklarımın dışarıya çıkma korkusu beni sardı diyelim. Sizin de bir meslek yemininiz var mı? bu güveni bana verebilecek misiniz?
Tolga Arslanoğlu; “Yemin şeklinde değil ama bize üstüne basa basa fakültemizde öğretilen etik kurallar var. Etik kuralların en başında da danışan gizliliği gelir. Biz burada ilk başta zaten bize bir danışan olarak başvurduğunuzda size bir onam formu imzalatıyoruz. Orada sizden gelen bilgiler, kimlik bilgileri, adınız dahil, kriminal bir olay olmadığı müddetçe polis dahi paylaşmıyoruz biz. Bu konuda danışan olarak gelecekler, sohbete muhabbete gelecekler içini ferah tutabilirler.

İÇİMİZDEN BİRİ #TOLGA ARSLANOĞLU
Serap Sofulu; Bir danışanınız size geldiğinde neler uyguluyorsunuz? Ne gibi bir testten geçiriyorsunuz?
Tolga Arslanoğlu; Bizim uyguladığımız testler şimdi normal bir danışanım olarak geldiğinde bizim yaptığımız terapi şekli bilişsel davranışçı terapi. Yani bu da aslında kısa bir özet geçecek olursak; insanların olaya karşı bakış açıları, yani o olayı, o maddeyi algılayış tarzlarını değiştirip sorunun çözülmesini sağlıyoruz. Benim uyguladığım ve dünyadaki terapistlerin %60-70’inin uyguladığı yöntem budur. Ayrı olarak MMPI uyguluyorum. Bu bir çeşit kişilik envanteri. İşe alımlarda özelikle kullanılan bir yöntem. aynı zamanda bu MMPI içinde karakter analizi de var. Bazıları merak edip gelebiliyor, benim karakterim nasılmış ben nasıl özellikler gösteriyormuşum diye merak edip bu testi alanlar oluyor.
Aynı zamanda çocuk dikkat ve gelişimi üzerine testlerimiz var yaklaşık 15 tane. Bu zeka testi olarak adlandırılmıyor artık ama çocuğun bilişsel yeteneklerini ölçüyoruz.
Sınav kaygısına yönelik ilk ve ortaokul veya üniversite öğrencilerinin sınav kaygısıyla başa çıkma eğitimi veriyorum. Bunu genelde aileler talep ediyor. Benim çocuğumun elleri terliyor, sınavda gereken başarıyı gösteremiyor gibi bunlar üzerine çalışmalar yapıyoruz.
Kişilik envanterinin alt grupları var bunlar üzerine bir Denizli’deki bir İzmir yada İstanbul’daki bir psikolog ne yapıyorsa aslında aynılarını yapıyorum bende.
Ayrıca aile danışmanlığım var benim. Aile danışmanlığı hizmeti de veriyoruz. O da psikoloji gibi psikologlar gibi ayrı bir meslek dalı.
Serap Sofulu, Farklı bir soru sormak istiyorum son zamanlarda Çivril’de intiharlar çok arttı. Bunun sebebi nedir? Yani insanlar psikologa gitse intiharlardan vazgeçebilirler miydi? Edindiğimiz bilgilere göre çok küçük sebeplerden dolayı intihar edenler var. Bu sayı gün geçtikçe de artarak devam ediyor. Bunun Çivril’de bir psikologa ihtiyaç olduğunun göstergesi diye düşünüyorum. Bu insanlar size gelmiş olsalardı bu düşüncelerinden vazgeçebilirler miydi?

İÇİMİZDEN BİRİ #TOLGA ARSLANOĞLU
Tola Arslanoğlu; Bunlar çok çok hassas ve kriminal konular. Tabi ki intihara meyletme aşamasının en başında gelselerdi illaki yardımcı olacağım konular olurdu. Yardımcı olamasaydım bile sadece bu konu üzerine çalışan uzmanlar var belki onlara yönlendirebilirdim. Psikologlar adı altında bakarsanız tabi ki de yardımcı olabilirdim. Ama bunun aslında birazda etkenleri bunun sosyokültürel, sosyoekonomik, baktığımız zaman işte bir aile içi şiddet konularını görüyoruz, eşi ile kavga ediyor, çocukları ile kavga ediyor veya çocuklarına zarar veriyor eşine zarar veriyor sonrasında kendisine zarar veriyor. Yani aslında psikologlar bunun için var. Bu daha ince konular, hassas konular için var diyebilirim.
Kendisini tanıma imkanı bulduğumuz, çok değerli bilgiler aldığımız Psikolog Tolga Arslanoğlu’na hayırlı uğurlu olsun diyor işlerinde başarılar diliyoruz.