Hasat edilen ve kurutulan fasulyelerin sofra yolculuğu devam ediyor. Hasattan sonra kurumaya bırakılan fasulyeler patozdan geçirilmeye başlandı.
Haziran ayında başlayan lezzet yolculuğunda sona yaklaşıldı. Türk mutfağının vazgeçilmez ürünlerinden kuru fasulye, kabuğundan ayrılarak satışa hazır hale geldi. Çivril’in Somak mahallesinde fasulye üretimi yapan çiftçi Mustafa Özdemir yetiştirdiği fasulyeleri, kurumasının ardından patozla ayıklamaya başladı. 5 yıldır fasulye yetiştiriciliği yaptığını belirten Özdemir fasulye çıkarmanın makineleşmeyle kolaylaştığını belirterek daha önce elimizle ve savurarak ayıkladığımız fasulyeleri birkaç yıldır patozla ayıklıyoruz. Hem zamandan avantajımız var hem de ürün kalitesi bakımından” dedi.
Üç aylık bakım sonrası Eylül ayında hasat edilmeye başlayan fasulyelerin yaklaşık 1 ay güneş altında kurumaya bırakıldığını belirten Mustafa Özdemir “Haziran ayında ekim yaparız. Üç ay sonunda fasulyeler toplanacak duruma gelir. Elimizle fasulyeleri toplar köyün harman yerinde güneşe bırakır kuruturuz. Bir ay kadar güneş altına kalan ve kuruyan fasulyeleri daha sonra patoz vasıtasıyla kabuğundan ayırırız” dedi.
Bu yıl 1 tona yakın fasulye hasat ettiğini belirten Özdemir “fasulye zahmetli bir ürün ancak çiftçilikte kolay olan bir şey yok. Hasat etmek ve patozdan çıkarmak güneşin altında zor oluyor. Bu yıl 1 ton kadar fasulyem var. Çıkardıktan sonra değerinde satmayı planlıyoruz” dedi.
Patozla yapılan ayırmanın avantajlı olduğunu belirten Özdemir “patozla hem hızlı oluyor hem de fasulyenin kök, sap ve yaprakları saman olarak değerleniyor” dedi.