Çivril’in araştırmacı gazetecileri Genç Çivril Gazetesi ve Yeşil Çivril Gazetesi yetkilileri tesadüfen kaçak kazı yapılan yeri buldu.

Gürpınar Mahallesi sınırında yer alan ve Uşak iline bağlı Ağaçbeyli köyünde bulunan Bria Antik Kentinin günümüze ulaşan kalıntılarını görmek ve sit alanı olup olmadığını araştırmak için yola çıkan gazeteciler çok farklı şeylere tanık oldular.

TARİHİ KALE ARIYORLARDI KAÇAK KAZI BULDULAR

Antik kentin yerini tarife göre bulmaya çalışan gazeteciler gördükleri her taş yığınında duruyor ve yanıldıklarını anlayınca yollarına devam ediyorlardı. Yine antik kentin kalıntıları olabileceğini düşündükleri tarlalar ortasında uzakta görünen kaya parçalarını incelemek için durdular ve yine yanıldıklarını anlayarak araçlarına geri döndüler. Tam o esnada yolun diğer tarafında parçalanmış mermer parçasını gören gazeteciler antik kente yaklaştıkları düşüncesi ile koşarak parçalanmış mermerin yanına vardılar. Etraflarına baktıklarında ise gördükleri karşısında yaşadıkları kısa şok ile birlikte kaçak kazı alanının tam ortasında olduklarını fark ettiler. Toprak altında kazılmış tünellere rastlayan gazeteciler bunları görüntüledikten sonra antik kenti aramaya devam ettiler.

TARİHİ KALE ARIYORLARDI KAÇAK KAZI BULDULAR

Antik kentten günümüze ne yazık ki çok bir şey kalmamış durumda. Değerli görülen kalıntılar yağmalanmış ve geriye kalan taşlar toplanmış tarlar arasında sınır çizgisi olarak kullanılmış.

TARİHİ KALE ARIYORLARDI KAÇAK KAZI BULDULAR

Bazı kaynaklarda Erken Tunç Çağ 2 izlerine rastlanıldığı belirtilen Bria antik kenti hakkında Bilge Umar’ın “Türkiye’de ki tarihsel Adlar” kitabının 174. sayfada Gürpınar’ın 3 km. kadar kuzeybatısında, Tatar Kasabası’na giden yolun yanı başındadır. Kalıntılarını geçen yüzyılın sonunda Anderson’un saptadığı kentçiliğin piskoposu, 535 yılındaki piskoposlar kurultayına katılmıştır.” demiştir.

Dönüşerek Gürpınar’a eski ismini yani Bulkaz ismini veren Bria Kalesi Uşak il sınırları içinde olarak geçse de kaçak kazıların Çivril ilçe sınırları içinde yapıldığı görülmekte.

Definecilerin yaptığı kaçak kazılardan şikayetçi olan yöre halkı bulunan alanın define avcıları tarafından makinelerle kazıldığını belirterek; “Burada gömü ya da tarihi eser bulma ümidiyle makine yada kazmalarla kaçak kazı yapılıyor. Bölge tarihi bir bölge, rastgele yapılan kazılarla hem doğa hem tarih talan ediliyor. Bu kadar önemli bir tarihi alanın sit alanı yapılmaması ve korumaya alınmaması da ayrıca üzücü bir olay.” şeklinde konuştular.