28 yıldır trenin geleceği günü bekliyor
Çivril’in Ayten ablası 1995 yılında başladığı mücadeleye hasta yatağında devam ediyor.
88 yaşındaki Ayten Tokkal, 1988 yılında duran tren seferlerinin yeniden başlaması için 1995 yılında başlattığı imza kampanyasında 15 binden fazla imza topladı. İmza kampanyası için köy köy gezen Tokkal yürümekten 3 çift ayakkabı eskitti.
1892 yılında İngilizler tarafından yapılan ve faaliyetine başlayan ve 1988 yılında da son seferini yapan Sütlaç Çivril hattının yeniden açılmasını isteyen 15 BİN Çivrilli hattın yeniden açılması için imza verdi. Çivril’de Trenci Ayten olarak tanınan Ayten Tokkal tarafından 1995 yılında başlayan kampanyada dönemin belediye başkanı Hakkı Aslan tarafından da 10 bine yakın imza toplandığı ifade edildi.
Son dönemlerde rahatsızlığı nedeniyle yürümekte zorlanan Ayten Tokkal, evine gelenlerden destek isterken “ölmeden trenin Çivril’e geldiğini görmek en büyük isteğim” dedi.
Trenin Çivril için büyük önem taşıdığını ve özellikle Ömerli, İnceköy, Tokça, Bozdağ, Bayat, Sundurlu, Seraserli, Beyköy, Tekke ve Irgıllı mahallelerinin ulaşımına doğrudan katkı sağlarken Çivril’in tarım ürünlerinin ve İzmir Ankara Denizli’ye ulaşımında da büyük fayda sağladığını ifade eden Ayten Tokkal, “zamanında eğitim alan tüm çocukların Çivril’e ulaşmak için tek aracı, pancar, haşhaş, buğday arpa gibi tarım ürünlerinin taşınmasında en masrafsız ve kolay ulaşım aracı olan tren siyasetin oyuncağı oldu ve durduruldu. Köylerden okumak için Çivril’e gelen çocuklar gelemez oldu. Üretilen ürünler kamyonlarla daha pahalıya ve uzun süren zamanlarda taşınır oldu. Tren Çivril için hayati önem taşıyor Çivril de trenin gelmesini herkes istiyor” dedi.
Dizel Motorlu Tren Gelecek Dediler
1988 yılında durdurulan Sütlaç Çivril arası yolcu taşımacılığının yeniden başlaması için 1995 yılında imza kampanyası başlattığını belirten Ayten Tokkal “o dönem tren seferlerimiz yeniden başlasın diye köy köy gezerek imza topladım. Yürüye yürüye gittim, araba buldum gittim kahvelerde okullarda trenin önemini anlattım 15 BİN imza topladım. O dönem Belediye başkanı Hakkı Aslan da destek verdi. Belediyede de imza toplandı. O günden bu güne 4 başkan değişti. Topladığımız imzaları Devlet Demiryolları Afyon Bölge Müdürlüğü’ne teslim ettik. O gün ‘bize tren gelecek, bu eski teknoloji o yüzden değiştireceğiz. Dizel motorlu tren gelecek.’ Dediler. Halen Trenin gelme umudunu kaybetmedik” dedi.
Treni Getiren Hem Oy Hem Dua Alır
Çivril’de on binlerce kişinin tren seferlerinin yeniden başlamasını beklediğini ve istediğini belirten Ayten Tokkal “trenin Çivril’e gelmesini sadece ben değil, imza atanlar değil, tüm Çivril bekliyor. 28 yıldır bu umut devam ediyor. Treni getiren tüm Çivril’in hayır duası ile birlikte oyları da alır. Çivril’in siyasilerden beklediği en büyük proje en büyük icraat tren seferlerinin yeniden başlaması” dedi.
İmza verenler hesap soruyor
Trenin gelmesi için o dönem başlatılan kampanyalara destek verenlerin aradan geçen süre zarfında kendisine ve kampanya sorumlularına hesap sorduğunu belirten Ayten Tokkal, “imza veren ve trenin gelmesi için gayret gösteren herkes haklı olarak bizi gördüğünde hesap soruyor. Tren neden hala gelmedi diyor. Ülkenin her yerine ulaşım kolaylaşırken hazır durumdaki tren hattına neden tren gelmiyor diye soruyorlar. Artık hesap vermekten tren için destek isteyemez olduk. Çarşıya pazara çıkamaz oldum. Herkes tren istiyor bize soruyor” dedi.
Siyaset Durdurdu Siyaset Getirir
Tren seferlerinin durdurulması ve kapatılmasının siyasi karar olduğunu ifade eden Tokkal “o gün siyaset döndü bir şeyler oldu Çivril’in treni durdu. Şimdi bu treni getirecek olan yine siyasettir. Halk trenini geri istiyor. Siyasiler Çivril’in hakkını aramak ve savunmak zorunda. Çivril de treni siyaset durdurdu yeniden siyaset getir” dedi.