Ege bölgesinin ve Denizli’nin en büyük tarımsal üretim merkezi konumundaki Çivril, yağmurlarla hayat buldu. Ekim döneminde yaşanan su sıkıntısı nedeniyle zor günler geçiren çiftçiler, bahar yağmurları ile rahat bir nefes aldı. Kuraklık nedeniyle endişeli günler yaşanan Çivril’de, su seviyesi oldukça düşen göl ve akarsular için de yağışlar adeta can suyu oldu. Tarımsal sulamadan kullanılan Işıklı Gölü ile yeraltı su kaynaklarını besleyen yağmur suları, çiftçilerin verim beklentisini artırdı. Önceki yıllarda kurak geçen kış ve bahar aylarının ardından verim kaybı yaşayan çiftçiler, 2025 yılından umutlu olduklarını söyledi.

Ülkücüler Çivril’de Türkeş'i Andı Ülkücüler Çivril’de Türkeş'i Andı

Çivril’de son günlerde kesintisiz yağan yağmurlar çiftçinin yüzünü güldürdü. Çivril Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özkul, yağmurların toprak ve ürün açısından çok faydalı olduğunu belirterek “Yağışların bol olması demek, ürünlerimizin bol olması demek ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlamak demektir” dedi. Küresel ısınma nedeniyle azalan yağışlar yüzünden göl ve akarsularda su azalması yaşandığına dikkat çeken Başkan Özkul “son yıllarda tarımsal sulama konusunda ciddi sıkıntılar yaşadık. Yağan yağmurlar mahsul için çok iyi oldu. Toprak az da olsa suya doydu. Kışın kar yağsa daha verimli olurdu ama son yıllarda en uzun süreli yağmur yağışını yaşadık. Meteorolojiye göre yağışlar bir hafta daha sürecek” dedi.

Çiftçilerin şu an için kuraklık endişesinin bulunmadığını söyleyen Çivril Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özkul “Geçmiş yıllarda ülke genelinde yaşanan kuraklık çiftçi ve tarımsal üretim açısından sıkıntılar yaşanmasına neden olmuştu. Çivril kuraklık halinden en çok etkilenen bölgelerin başında yer almış ve Çivrilli çiftçi hasatta rekolte ve kalite kaybı yaşamıştı. 2025 yılının bahar aylarına geldik ve eski yıllarda gördüğümüz o bereketli bahar yağmurlarını artık Çivril2de görüyoruz. Yağışlarımız gayet güzel ilerliyor. Bahar ayı istediğimiz gibi gidiyor. Çivril tarım ve hayvancılık şehri olması dolayısıyla, yağışlar çiftçimizi sevindiriyor” dedi.

Çiftçilerin ülke ekonomisine ciddi katkı sunduğunu ifade eden Başkan Özkul, “Yağışların bol olması demek, ürünlerimizin bol olması demek ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlamak demektir. Menderes nehrinin su seviyesinin yüksek olması Işıklı Gölü başta olmak üzere barajların su seviyesinin ve içme suyunun yüksek orana ulaşması demektir. Aynı zamanda buğday, arpa, yem bitkilerinin çoğalması ve mera alanlarının yeşillenmesi demektir. Bu yağışlar bu bollukta ve sıklıkta giderse, yeraltı ve sulama su kaynakları bol olur” şeklinde konuştu.